Hyppää sisältöön

Lilli Onnela, 17, on koripallon huippulupaus – haki kokemusta kivikovalta leiriltä, johon on kutsuttu aiemmin Awak Kuier ja Lauri Markkanen

Suomen koripallon tyttömaajoukkueet ovat menestyneet viime aikoina mainiosti, mutta naisten otteet ovat olleet tahmeita. Lilli Onnela on yksi tulevaisuuden lupauksista, joka hakee kovuutta otteisiinsa Korisliigasta.

Lilli Onnela heittää palloa.
Lilli Onnela hakee nyt uusia kokemuksia liigakentiltä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Anu Karttunen,
Sakari Lund

Suomen naisten koripallomaajoukkueen esitykset eivät viime aikoina ole olleet kovinkaan vahvoja, mutta tulevaisuus näyttää valoisammalta. Yksi suomalaisen koripallon huippulupauksista on Lilli Onnela, 17.

Viime kauden jälkeen helsinkiläisestä ToPoLasta HBA-Märskyn riveihin siirtyneen Onnelan taidot on huomattu muuallakin Euroopassa. Hän sai kesällä kutsun Basketball without borders -leirille, jonne kutsutaan ikäluokkansa parhaita eurooppalaisia ja jossa lajin saloja avaavat huippuluokan valmentajat sekä NBA- ja WNBA-pelaajat.

Suomesta aikaisempina vuosina samaisella leirillä ovat olleet muun muassa Lauri Markkanen ja Awak Kuier.

– Se oli tosi hieno kokemus. Olen tosi kiitollinen, että sain kutsun sinne. Oli tosi makeata tavata uusia ihmisiä, pelata heidän kanssaan. Siellä oli valmentajia, jotka ovat entisiä NBA-staroja, naisten NBA:stakin oli entisiä pelaajia ja valmentajia, Onnela kertoo.

Lilli Onnela heittää palloa kohti koria.
HBA-Märsky hävisi liiga-avauksensa viime vuoden pronssimitalistille, Vimpelin Vedolle, vasta jatkoajan jälkeen ja silloinkin vain yhdellä pisteellä. Lilli Onnela viimeisteli 25 pistettä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Valtavia kehitysloikkia parin vuoden aikana

182-senttinen Onnela kuuluu Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen ja oli mukana heinäkuussa A-divisioonan EM-kisoissa kymmenenneksi sijoittuneessa joukkueessa. Naisten maajoukkueen tuore päävalmentaja Ilkka Palviainen uskoo Onnelan potentiaaliin.

– Hänessä ehkä parasta on tällainen luontainen vaisto pelata koripalloa. Hän on hyvä korintekijä ja erittäin nopea pelaaja kokoisekseen. Hän on ottanut valtavia kehitysloikkia viimeisen parin vuoden aikana, Palviainen kehuu.

Tällä kaudella Onnela on uuden edessä pelatessaan nyt ensimmäistä kertaa Korisliigassa. Perjantaina liigakentillä debytoinut pelaaja jännitti ennen ottelua hieman, mutta se ei näkynyt hänen otteissaan.

Viime kauden pronssijoukkue Vimpelin Veto onnistui kaatamaan HBA:n vasta jatkoajan jälkeen yhdellä pisteellä. Onnela heitti 25 pistettä, napsi 11 levypalloa ja antoi neljä koriin johtanutta syöttöä.

– Odotan, että saan uusia haasteita ja uusia kokemuksia. Luulen, että liigassa on aika paljon kovempaa, mihin olen tottunut, Onnela totesi ennen pelin alkua.

Mirka Dettmann antaa ohjeita pelaajilleen.
HBA-Märsky jatkaa Mirka Dettmannin valmennuksessa myös tällä kaudella. Kuva: Tomi Hänninen

Kulttuurin muutos tuonut menestystä nuorisomaajoukkueille

Suomen naisten maajoukkue on tuoreimmassa maailmanrankingissa pudonnut seitsemän sijaa sijalle 66. Edellisen kerran joukkue on pelannut EM-kisoissa vuonna 1987, mutta seuraavat EM-karsinnat alkavat jo marraskuussa.

Huhtikuussa maajoukkueen päävalmentajaksi tulleen Palviaisen mukaan nuorisomaajoukkueiden hyvät tulokset ovat tulosta kulttuurin muutoksesta tyttömaajoukkueiden ympärillä.

– Enää ei niinkään puhuta siitä, että säilytäänkö A-divisioonassa, vaan pikemminkin ollaan tähtäämässä kohti maailmanmestaruuskilpailuja tai kohti mitaleja EM-kilpailuissa. Jollain aikavälillä tämän on näyttävä myös meidän aikuisten koripallossa, Palviainen sanoo ja toivoo tämän näkyvän jo tulevissa EM-karsinnoissa.

HBA-Märsky on täynnä suomalaisen naiskoripallon tulevaisuuden lupauksia ja kokoonpanossa on muun muassa useita pelaajia 16-vuotiaiden maajoukkueesta. Tämä joukkue sijoittui elokuussa historiallisesti neljänneksi ja lunasti paikkansa kesän 2024 MM-kisoihin. Joukkueen vanhimmat pelaajat ovat syntyneet vuonna 2004 ja nuorimmat 2007.

Lukion jälkeen ulkomaille ja Yhdysvaltoihin yliopistoon tähyävä Onnela vakuuttaa, että joukkue lähtee kaikkiin otteluihin voittamaan, mutta hänen tavoitteenaan on ennen kaikkea saada uusia kokemuksia, haastaa itseään ja saada pelata Suomen parhaiden pelaajien kanssa. Palviasen mukaan HBA-Märskyllä ei välttämättä voittaminen ole keskiössä.

– Keskiössä on urheilijan eteenpäin vieminen, koulunkäynnin ja laadukkaan harjoittelun yhdistäminen. Se, että he pääsevät haastamaan itseään uudessa kilpailuympäristössä. Heillä on kuitenkin mahdollisuus pelata valtakunnan pääsarjaa koulujoukkueella, Palviainen muistuttaa.

Suosittelemme