Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa vuosittainen budjettikärhämä uhkaa jälleen jumittaa hallinnon – mitä tapahtuu, jos rahat loppuvat?

Tänä vuonna littovaltion budjettikiistaa sähköistää Ukraina. Republikaanien oikean laidan edustajat vaativat Ukrainan avun supistamista.

Kevin McCarthy puhuu lehdistölle, taustalla joukko valokuvaajia.
Edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn lisärahoitusesitys kaatui perjantaina. Kuva: IMAGO/Cover-Images/ All Over Press
Erja Tuomaala

Yhdysvaltain liittovaltion budjetin rahoitukseen tarvitaan kongressissa tuki sekä republikaanienemmistöiseltä edustajainhuoneelta että demokraattienemmistöiseltä senaatilta.

Takaraja on Suomen aikaa sunnuntaiaamuna, sillä budjetti pitäisi hyväksyä lokakuun ensimmäiseen päivään mennessä tai liittovaltion hallinnon tehtäviä aletaan ajaa alas.

Tänä vuonna kongressin rahoituskeskusteluissa on keskusteltu muun muassa Ukrainan tukemisen hintalapusta. Senaatissa sekä demokraatit että republikaanit ovat valmiita hyväksymään 24 miljardin dollarin avustuspaketin, mutta edustajainhuoneessa kourallinen kovan linjan republikaaneja haluaa leikata Ukrainalle annettavaa tukea.

Edustajainhuoneessa republikaanipuhemiehen Kevin McCarthyn lisärahoitusesitys ei mennyt läpi perjantaina, joten budjettisopu määräaikaan mennessä on epätodennäköinen.

Kokosimme tähän hallintosulun mahdollisia vaikutuksia.

Liittovaltion työntekijöille ei makseta palkkaa

Jos rahoitus katkeaa, sadattuhannet liittovaltion työntekijät lomautettaisiin. Esimerkiksi armeijan henkilöstö on velvoitettu jatkamaan työtä ilman palkkaa.

Hallinnon työtekijöitä edustava AFGE-järjestö arvioi, että täysi sulkutila merkitsi palkattoman työn jatkumista noin 1,8 miljoonalle työntekijälle.

Lomautetuksi joutuisi noin 800 000 ihmistä. Rahoituksen katkeaminen merkitsisi esimerkiksi kansallispuistojen ja museoiden sulkemista.

Kun rahoitussopu on löytynyt, palkkoja maksetaan takautuvasti.

Kriittiset palvelut turvataan

Yhteiskunnan kannalta välttämättömät palvelut turvataan myös sulun aikana. Esimerkiksi rajavalvonnan, lennonjohdon ja sairaaloiden henkilökunnan työt jatkuvat. Aiempien sulkujen aikana näille aloille on maksettu palkat.

Sululla on vaikutusta talouteen

Mitä pidempään sulku kestää, sen suuremmat vaikutukset sillä on talouteen. Goldman Sachs -pankin ekonomistit ovat laskeneet, että toteutuessaan sulku laskee maan talouskasvua 0,2 prosentilla viikossa.

Liittovaltion rahoitus katkesi viimeksi vuosina 2018–2019, jolloin hallinto oli kiinni viisi viikkoa. Kongressin tilastojen mukaan Yhdysvaltain taloudelle koitui sulusta kolmen miljardin euron tappiot.

AFP, AP

Suosittelemme