Hyppää sisältöön

Ruotsin poliisille uusi toimivaltuus huomenna – saa kuunnella ihmisiä, jotka saattavat tehdä vakavia rikoksia

Ruotsin oikeusministeri pelkää jengirikollisuuden vielä pahenevan ennen kuin tilanne kääntyy parempaan suuntaan.

Ruotsin poliisin partio Örebrossa, 13. elokuuta 2023.
Ruotsin poliisi saa lisää valtuuksia rikosten torjuntaan. Poliisipartio kuvattuna Örebrossa, 13. elokuuta 2023. Kuva: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / AOP
STT

Ruotsissa astuu vuorokauden vaihtuessa voimaan uusi laki, joka antaa poliisille mahdollisuuden käyttää niin sanottuja ennaltaehkäiseviä pakkokeinoja.

Expressenin mukaan uusi laki mahdollistaa esimerkiksi sellaisten ihmisten kuuntelemisen, jotka eivät ole epäiltynä rikoksesta, mutta saattavat tehdä vakavia rikoksia.

Aiemmin samanlaista toimintatapaa on voitu käyttää epäiltyjä vakoojia ja terroristeja vastaan. Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer on kutsunut jengirikollisuuden tilannetta sisäiseksi terrorismiksi.

– Kun kuvailen tätä sisäiseksi terrorismiksi, se ei ole vain sanoilla leikittelyä, vaan se johtaa myös osin erilaiseen työkalupakkiin, Strömmer sanoi TV4:n Nyhetsmorgon-ohjelmassa.

Edessä pitkä taistelu

Strömmer kertoi TV4:n Nyhetsmorgon-ohjelmassa myös pelkäävänsä, ettei jengirikollisuudesta päästä hetkessä eroon, ennemmin päinvastoin.

– On oletettava, että tämä tilanne jatkuu, ja se voi mennä vielä pahemmaksi ennen kuin tilanne kääntyy paremmaksi, Strömmer sanoi.

Jo toistakymmentä ihmistä on saanut syyskuussa surmansa jengeihin liittyvässä väkivallassa Ruotsissa.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi aiemmin tällä viikolla pitämässään puheessa, että Ruotsin nykylainsäädäntöä ei ole suunniteltu "jengisotaa ja lapsisotilaita" varten.

Kristersson on pitänyt erityisen ongelmallisena sitä, että jengit käyttävät järjestelmällisesti alaikäisiä väkivallantekoihin näiden saamien kevyempien tuomioiden vuoksi.

Suosittelemme