Hyppää sisältöön

Lokakuu alkaa ja niin alkaa myös normisyksy – mukavan lämpimät päivät ovat pian ohi

Sunnuntai aloittaa paitsi uuden kuukauden, myös uuden vaiheen säässä: kaikkialla viilenee selvästi, kun matalapaine väistyy itään ja pohjoisesta pääsee kylmä puhaltamaan.

Etualalla on syksyn kellastamia lehtiä, taustalla näkyy järvi ja sen takana vastarannalla metsää.
Syyssäät tulevat lokakuun myötä toden teolla. Kuva Hervannan Suolijärveltä viime keskiviikolta. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Jari Strömberg

Syyskuu on takana ja niin ovat myös mukavan lämpimät syyssäät.

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan kulunut syyskuu on ollut poikkeuksellisen lämmin. Ihan ennätyksistä ei vielä uskalla puhua – niitäkin voi hyvin olla – mutta lämpötilapoikkeamista kertovalla kartalla lukemat ovat ainakin punaisella koko maassa Lappia myöten.

– Suuressa osassa Suomea keskimääräistä lämpimämpää on ollut 3 – 4 asteteen verran, Lapissa 2 – 3 astetta ja ylä-Lapissa noin puolitoista astetta, Huutonen sanoo.

Vielä perjantaina Kouvolan seudulla Utissa mitattiin 19,9 astetta ja lauantaina Pyhtäällä 18,1 astetta. Se on melkoista, kun ajatellaan, että kyse on sentään syyskuun kahdesta viimeisestä päivästä.

Sääkartat 1.10. - 3.10.2023
Sää muuttuu lokakuun myötä päivä päivältä syksyisemmäksi. Kuva: Matti Huutonen / Yle

Mutta nyt meno muuttuu tavallisemmaksi.

Matalapaine väistyy itään, aiheuttaa sateita Keski- ja Pohjois-Suomessa, ja huominen valkenee etelä- ja länsiosissa aurinkoisena tai poutaisena, mutta vilpoisempana.

Pohjoisesta tai luoteesta pääsee puhaltamaan nykyistä kylmempää ilmaa ja päivälämpötilat jäävät etelässä parhaimmillaan 14 – 15 asteeseen, pohjoisessa on enää 5 astetta lämmintä.

Sellainen syksy, joka myös tuntuu syksyltä on siis tullut. Ja syksyhän on talven johdanto.

Saman ovat tietäneet vanhat kansanviisaudetkin: Mikonpäivää (viime perjantai 29.9.) on pidetty ”talven porttina”.

Vuodesta 1774 Mikonpäivän jälkeistä sunnuntaita on juhlittu Mikkelinpäivänä. Nyt Mikkeli osuu tälle sunnuntaille eli lokakuun ensimmäiselle päivälle. Talven tuloa ennakoitiin Mikkelinpäivänä sanomalla, että ”ämmät pirttiin, nauriit kuoppaan”.

Lisää säästä täällä.

Suosittelemme