Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa budjettikiistaan saatiin sopu – liittovaltion toimintojen sulku vältettiin viime tingassa

Edustajainhuoneen republikaanipuhemies taipui demokraattien tahtoon ja luopui merkittävistä leikkausvaatimuksista.

Kevin McCarthy istuu edustajainhuoneessa käsi kasvoillaan.
Edustajainhuoneen puhemies republikaani Kevin McCarthy. Kuva: AOP
STT,
Jani Parkkari,
Maiju Ylipiessa
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa kongressi on hyväksynyt uuden rahoitussuunnitelman, mikä tarkoittaa, että liittovaltion toiminnot jatkuvat normaalisti ja hallinnon sulku vältetään viime hetkellä.

Edustajainhuone hyväksyi budjetin seuraaville 45 päivälle lauantai-iltana Suomen aikaa. Muutamaa tuntia myöhemmin paketti sai myös senaatin hyväksynnän. Presidentti Joe Bidenin odotetaan allekirjoittavan lakipaketin lähitunteina.

Hallinnon sulun oli määrä alkaa aamuseitsemältä sunnuntaina Suomen aikaa, ja sulku ehti hetken jo näyttää väistämättömältä.

Alahuone hyväksyi budjetin, kun edustajainhuoneen puhemies, republikaani Kevin McCarthy taipui demokraattien tahtoon ja luopui merkittävistä leikkausvaatimuksista. Äänin 335-91 edustajainhuoneessa hyväksytty paketti sai taakseen suurimman osan republikaaneista ja lähes kaikki demokraatit. Senaattoreista 88 äänesti puolesta ja yhdeksän vastaan.

Uuteen budjettiin ei sisälly rahoitusta Ukrainalle. Presidentti Biden sanoo lausunnossaan kuitenkin olevansa varma, että Ukrainan tukemiselle saadaan vielä erillinen hyväksyntä.

Jos sulku olisi toteutunut, lähes kaikki liittovaltion toiminnot, kuten kansallispuistot, olisi suljettu ja työntekijät lomautettu. Vain välttämättömiksi määritellyt toiminnot olisivat jatkuneet. Edellisen kerran hallinto suljettiin vuonna 2019.

Äärilaita republikaanien päänvaivana

Sovun esteenä näytti olevan republikaanipuolueen äärilaita, joka ei ollut taipunut kompromisseihin. Perjantaina se torppasi edustajainhuoneessa puolueen oman suunnitelman rahoituksen jatkamiseksi.

Kapinoivat republikaanit perustelivat rahoituksen jatkamisen estämistä muun muassa sillä, että he vastustavat suurina pitämiään valtion menoja. Kuitenkin myös sulku olisi tullut kalliiksi.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa täpärä enemmistö. Puolueella on yleensä varaa menettää vain neljä ääntä omista riveistä, jotta se saa asioita hyväksytyksi ilman demokraattien tukea. Tämän vuoksi pieni joukko oikean äärilaidan republikaaneja on usein vaa'ankieliasemassa ja pystyy pitämään koko puoluetta panttivankinaan.

Lauantaina saavutettu sopu saattaa vaarantaa McCarthyn puhemiehen paikan, sillä äärilaidan republikaanit ovat uhanneet kääntyä häntä vastaan, jos puhemies turvautuu yhteistyöhön demokraattien kanssa.

Päivitetty klo 22.27 edustajainhuoneen äänestyksellä ja klo 4.35 senaatin hyväksynnällä.

Lähteet: AP, STT, AFP

Suosittelemme