Hyppää sisältöön

Venäjä-mielinen Smer-puolue voitti vaalit Slovakiassa

Smer-puoluetta johtava Robert Fico on luvannut lopettaa kaiken Slovakian aseavun Ukrainalle.

Robert Fico puhuu mikrofoniin ja viittoo kädellään.
Fico kampanjoi vaalien alla hyvin Venäjä-myönteisesti ja levitti Kremlin propagandaa, jonka mukaan Ukrainassa käytävän sodan syynä olisivat Ukrainan ”natsit” ja ”fasistit”. Kuva: Martin Divisek / EPA
Maiju Ylipiessa,
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Slovakian ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa Venäjä-mielisen entisen pääministerin Robert Ficon johtama puolue Smer on voittanut vaalit, kertovat slovakialaismediat.

Smer on saamassa noin 23,3 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä on keräämässä Edistyksellinen Slovakia -puolue noin 17 prosentin kannatuksella.

Ovensuukyselyt olivat aiemmin ennustaneet niukkaa vaalivoittoa länsimieliselle, Michal Šimečkan johtamalle Edistyksellinen Slovakia -puolueelle.

Michal Šimečka
Progressiivinen Slovakia -puolueen johtaja Michal Šimečka kannatti Ukrainan tukemisen jatkamista. Kuva: EPA-EFE

Smeriä johtaa entinen pääministeri Robert Fico, joka on kampanjoinut Venäjä-mielisellä ja Yhdysvaltojen vastaisella sanomalla ja luvannut lopettaa kaiken Slovakian aseavun Ukrainalle. PS:n EU-myönteinen Šimečka on puolestaan kampanjoinut Ukrainan tukemisen puolesta.

Fico, 59, on Slovakian entinen pääministeri vuosilta 2006–2010 ja 2012–2018.

Koska mikään puolue ei näytä saavuttavan enemmistöä parlamenttiin, maahan pitäisi pystyä muodostamaan koalitiohallitus. Tehtävästä on ennakoitu hankalaa molemmille kärkipuolueille.

Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi päätyy 11-12 prosentin ääniosuudella vasemmistolainen, Smeristä irronnut Hlas. Parlamenttiedustukseen vaadittavan 5 prosentin äänikynnyksen ylittäisi seitsemän tai kahdeksan puoluetta.

Slovakia on ollut sodan aikana mukana EU:n pakoterintamassa ja tukenut Ukrainaa aseellisesti merkittävällä tavalla, mutta kyselyiden mukaan suuri osa slovakialaisista suhtautuu Ukrainan tukemiseen yhä nihkeämmin ja syyttää länttä sodasta.

Vaalikampanjoissa disinformaatiota on levitetty runsaasti, ja tutkimusten mukaan puolet kansasta on altista uskomaan esimerkiksi Venäjän levittämiä valeuutisia.

Päivitetty kauttaaltaan tulostilanteella klo 6.40.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme