Hyppää sisältöön

Räikeä virhe vei Liverpoolilta maalin – Jürgen Klopp ja asiantuntijat raivona: ”Hirvittävää”

Liverpoolin maali hylättiin nopean VAR-tarkastuksen perusteella. Asiantuntijoiden mukaan merkittävä virhe aiheuttaa epäilyksiä seuraaviin päätöksiä kohtaan.

Diazin tilanne katsottiin paitsioksi.
Luis Diazin maali hylättiin paitsiona. Kuva: Getty Images
Simo Arkko,
Pertti Lappalainen

Liverpoolin ja Tottenhamin välisessä ottelussa nähtiin räikeä tuomarivirhe, kun Luis Diazin ensimmäisen puoliajan maali hylättiin paitsiona.

Hidastuskuvan perusteella Liverpool-hyökkääjä ei näyttänyt selvästi olleen paitsiossa, mutta todella nopea VAR-tarkastus tuomitsi tilanteen kuitenkin paitsioksi.

Englantilaisen ammattijalkapallon tuomaritoiminnasta vastaava erotuomarijärjestö PGMOL myönsi virheen ottelun jälkeen tiedotteessa. Paitsio oli tilanteessa väärä tulkinta.

– PGMOL myöntää, että Tottenham Hotspur–Liverpool -ottelun ensimmäisellä puoliskolla tapahtui merkittävä inhimillinen virhe. Erotuomarit hylkäsivät Luis Diazin maalin, mikä oli selvä virhe ja VAR:n olisi pitänyt muuttaa tuomio. VAR epäonnistui tässä, tiedotteessa kirjoitettiin.

PGMOL sanoo tiedotteessa tekevänsä selvityksen siitä, mikä johti virheeseen. Järjestö myös kertoo ottavansa yhteyttä Liverpooliin ja myöntävänsä virheen seuralle.

Voit katsoa pysäytyskuvan hylkäykseen johtaneesta tilanteesta alta olevasta X-viestipalvelun julkaisusta.

Klopp kuvaili päätöksiä hulluiksi

Liverpoolin manageri Jürgen Klopp kritisoi tuomariston ratkaisuja epäoikeudenmukaisiksi ja hulluiksi.

– Se ei ole paitsio. Pallo on Mohammed Salahin jalkojen välissä. He piirsivät linjan väärin, eivätkä arvioineet hetkeä, jolloin ”Mo” syötti pallon, Klopp sanoi Sky Sportsille.

Nopeasti tehty VAR-tarkastus sai kritiikkiä myös Kloppilta. Häntä ei näyttänyt lohduttavan, että erotuomarijärjestö myönsi virheen maalitilanteessa.

– En näe, että meidän pitäisi puhua tästä hirveän paljon, koska se ei auta ollenkaan, Klopp sanoi.

– Me kaikki ajattelimme, että VAR helpottaisi asioita, hän päivitteli.

VAR-tilanne videotaululla.
Osumaa tarkastettiin nopeasti VAR:n avulla. Kuva: Getty Images

Liverpoolin kapteeni Virgil van Dijk totesi, että hän on menettämässä uskonsa VAR-järjestelmään. Hän muistutti, että sen pitäisi olla täysin selkeä ja varma päätöksissään.

– Olen menettämässä uskoni. Sitä on vaikea sanoa, kapteeni aloitti.

– Suorassa lähetyksessä ei näytetty linjoja. Tämä kaikki on hieman outoa enkä tiedä, ketkä olivat VAR-huoneessa päättämässä asiaa. Tämä ei ole hyvä juttu, eikä se myöskään näytä hyvältä, van Dijk päivitteli.

Virgil van dijk
Virgil van Dijk pelasi totutusti koko ottelun Liverpoolin puolustuslinjassa. Kuva: Liverpool FC via Getty Images

Asiantuntijat ryöpyttivät järjestelmää

Englantilaisen televisiokanava Sky Sportsin asiantuntija, pelaajalegenda Gary Neville ryöpytti niin ikään VAR-järjestelmää.

– Tuo on uskomatonta. Tuo on todella paha, todella, todella merkittävä, Neville äimisteli.

Neville kritisoi samassa puheenvuorossa, miten pikaisesti VAR-tarkastus tilanteessa suoritettiin. Hän ihmetteli myös VAR-kameroiden paikkoja seurojen stadioneilla.

– Näyttää siltä, ettemme ole enää koskaan oikealla linjalla, Neville sanoi.

– Olen puolustanut VAR-järjestelmää, mutta viime viikkoina on ollut kaksi tai kolme tilannetta jolloin on tuntunut, ettei kamerakulma ollut oikea.

Erotuomari näyttää punaista korttia Liverpoolin Diogo Jotalle.
Diogo Jota sai ottelussa punaisen kortin. Kuva: Getty Images

”Hirvittävä päivä”

Entinen Englannin jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Alan Shearer kuvaili VAR:n virhettä BBC:llä käsittämättömäksi. Hän näkee, että paitsiotilanteiden suhteen ihmiset olivat jo hyväksyneet, ettei VAR-järjestelmää vastaan voi väitellä.

– Tämä saa aikaan niin paljon epäilyksiä seuraavia päätöksiä kohtaan. Tämä oli valtava virhe. Huomasimme sen heti, Shearer sanoi BBC:llä.

Shearer nosti esiin avustavan VAR-tuomarin roolin. Hän pisti merkille, että tilanteen jälkeen kesti vain 30–35 sekuntia, kun peli jatkui.

– VAR-tuomari hairahtui hetkellisesti, mutta miksi avustava VAR-tuomari ei voi sanoa, että meidän täytyy lopettaa tämä?

– Hirvittävä päivä toimitsijoille ja VAR-järjestelmälle. Olemme nähneet möhläyksiä, mutta tämä on kaikista suurin.

Liverpoolin oma maali.
Joel Matipin oma maali jäi ottelun ratkaisuksi. Kuva: Getty Images

Liverpoolille vaikea ottelu

Kamppailu oli Liverpoolille vaikea, sillä se joutui pelaamaan kahden miehen vajaalla yli 20 minuuttia. Ensin Curtis Jones otti punaisen 26. peliminuutilla ja myöhemmin Diogo Jota kaksi keltaista toisella puoliajalla.

Heung-Min Son viimeisteli Tottenhamin avausosuman ja Cody Gakpo Liverpoolin tasoituksen. Tottenhamin lopun painostuksessa vierasjoukkueen Joel Matip ohjasi pallon omaan maaliin, mikä jäi voitto-osumaksi.

Tottenham nousi voitolla sarjassa toiseksi Manchester Cityn kantaan ja tasapisteisiin paikallisvastustaja Arsenalin kanssa. Liverpool on neljäntenä kaksi pistettä Manchester Cityä jäljessä.

Suosittelemme