Hyppää sisältöön

Pohjoismaat puuhaavat uuden jalkapalloliigan perustamista – Heidi Pihlaja avaa Ylelle tilannetta

Pohjoismaat haluavat lisätä kansainvälisiä pelejä naisten seurajoukkueille. Yksi mahdollisuus on uuden liigan perustaminen.

Hammarbyspelare jublar framför läktaren.
Ruotsalaisseura Hammarbyn pelaajat juhlimassa maalia. Kuva: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press
Simo Arkko

Pohjoismailla on halua perustaa uusi jalkapalloliiga kotimaisten sarjapelien lisäksi.

Asia on vielä hyvin alkutekijöissään ja tarkasteluvaiheessa. Halu uudesta ”Viikinki-liigasta” perustuu siihen, että pohjoismaisilla naisten seuroilla on ollut vaikeuksia päästä Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Uudella liigalla pyrittäisiin takaamaan, etteivät Pohjoismaat jää jälkeen kehityksessä. Asian paljasti alun perin Norjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Lise Klaveness.

– Haluamme perustaa pohjoisen liigan tai tehdä jotain yhdessä, jotta voimme hyötyä kilpailullisesti. Meidän täytyy tehdä pohjoismaisesta jalkapallosta kaupallinen, jotta palkat olisivat suurempia ja parhaat pelaajat valitsisivat pelata täällä. Emme saa nähdä rahaa jollain tavalla huonona asiana, Klaveness sanoi Fotballskanalenin mukaan.

Anna Tamminen
Maalivahti Anna Tamminen pelaa ruotsalaisseura Hammarbyssä. Pohjoismaista ruotsalaisseuroja on eniten Mestarien liigassa. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Naisissa vain yksi mahdollisuus

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo, että Pohjoismaat ovat tunnistaneet yhdessä, kuinka tärkeää olisi saada lisää kansainvälisiä otteluita naisten seurajoukkueille.

Miesten seurajoukkueilla on Mestarien liigan jälkeen mahdollisuus yltää joko Eurooppa-liigaan tai Konferenssiliigaan. Naisissa ainoa mahdollisuus on Mestarien liiga.

– Varsinkin Pohjoismaille se tarjoaa hyvin rajatusti mahdollisuuksia kansainvälisiin otteluihin, mikä puolestaan nähdään todella tärkeänä lajin kehittymiselle paitsi Pohjoismaissa, myös ympäri Euroopan, Pihlaja sanoo.

Esimerkiksi Suomessa ainoastaan viime vuoden Suomen mestari KuPS pääsi pelaamaan Mestarien liigan karsinnoissa. Sekin vain kahden ottelun verran.

– Ykkösmotiivi on lisätä kansainvälisiä pelejä seurajoukkueille. Vaikka olemme alkuvaiheessa, niin toki näemme tässä myös kiinnostavia kaupallisia mahdollisuuksia, Pihlaja sanoo.

En hög med gulklädda spelare jublar.
Suomalaisseuroista KuPS on yltänyt Mestarien liigaan. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Hieno mahdollisuus

Pohjoismaiset jalkapalloliitot puhuivat asiasta jo silloin, kun ne lokakuussa 2022 hakivat yhdessä EM-lopputurnausta vuodelle 2025. Asiaa on lähdetty selvittämään tarkemmin tänä syksynä.

– Olemme hyvin alkuvaiheissa sekä mahdollisen kilpailumallin, mutta myös kaupallisen ja brändillisen puolen osalta. Toivottavasti pääsemme etenemään. Näen tämän hienona mahdollisuutena.

Pihlajan mukaan parhaillaan selvitetään, mitä yhteistyö voi olla konkreettisesti.

– Näemme (Euroopan jalkapalloliitto) Uefan tärkeänä yhteistyökumppanina ja mietimme, miten kansainvälisten otteluiden kokonaisuutta voidaan yhdessä ratkoa.

Alexia Putellas suutelee Mestarien liigan voittopokaalia keväällä 2023.
Alexia Putellas ja Barcelona juhlivat Mestarien liigan voittoa tällä kaudella. Kuva: UEFA via Getty Images

Ongelma tunnistettu Euroopassa

Pihlaja uskoo, että niin sanotun Eurooppa-liigan tarve on tunnistettu Euroopassa. Siksi Pohjoismaat haluavat keskustella suunnitelmistaan tiiviisti Uefan kanssa.

– Onko niin, että voimme ratkoa tämän yhdessä vai niin, että ensin ratkotaan pohjoismaisesti ja sitten mahdollisesti myöhemmin Euroopan laajuisesti? Toteutuessaan tämä pohjoismainen malli tai ylipäänsä uusi kansainvälinen kilpailu naisille olisi hieno mahdollisuus sekä urheilullisesti että kaupallisesti.

Suosittelemme