Hyppää sisältöön

Enää muutama Afganistanin lähetystö auki maailmalla – diplomaatit riitelevät, ulkomailla olevat afganistanilaiset ovat pulassa

Afganistanin lähetystö Intiassa lopettaa toimintansa. Ulkomaiset diplomaatit ovat vetäytyneet myös Kabulista. Taliban-hallinnon tunnustaa vain harva valtio maailmassa.

Kaksi miestä heiluttaa lippua ajaessaan moottoripyörässä entisen Yhdysvaltojen suurlähetystön edessä Kabulissa.
Afganistanin Taliban-hallintoa ei ole tunnustettu kansainvälisesti. Monet maat, kuten Yhdysvallat sulkivat lähetystöjään Kabulissa äärijärjestön valtaannousun jälkeen vuonna 2021. Kuva: Samiullah Popal / EPA
Erja Tuomaala

Afganistanin Intian-suurlähetystö sulki ovensa sunnuntaina.

New Delhin toimipiste on ollut tärkeä etappi monille Afganistanista ulkomaille matkustaville. Jatkossa lähetystön tehtäviiä hoitaa kiertävä asiainhoitaja.

Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Taliban-hallintoa. Lähetystöjä suljettiin Kabulissa heti vallanvaihdon jälkeen vuonna 2021.

Kabulissa on paikalla enää muutamien maiden kuten Intian, Pakistanin, Kiinan ja Intian diplomaatteja. Myös Afganistanin omien lähetystöjen määrä on vähenemässä.

Henkilökunta torailee lähetystöissä

Afganistanin lähetystöjen asema on epämääräinen juuri kansainvälisen tunnustuksen puuttumisen vuoksi. Monet maat ovat käytännössä myöntäneet, että Taliban hallitsee Afganistania, mutta diplomaattisuhteet ovat poikki.

Tämä epämääräisyys on jättänyt monet Afganistanin lähetystöt, konsulaatit, diplomaatit ja ulkomailla olevat afganistanilaiset välitilaan.

Joissakin maissa Afganistanin aiemman siviilihallinnon työntekijät kieltäytyvät lähtemästä ja luovuttamasta rakennuksia tai omaisuutta Talibanin nimittämälle henkilökunnalle. Italiassa paikalle oli kutsuttava poliisi selvittämään diplomaattien välistä riitaa.

Kärhämää on uutistoimisto AFP:n mukaan ollut myös Afganistanin Intian-lähetystössä. Osa diplomaateista on hakenut turvapaikkaa kolmansista maista.

Afganistanin suurlähetystö Delhissä Intiassa.
Afganistanin Delhin-lähetystö palvelee monia Intiassa ja muissa lähimaissa asuvia afganistanilaisia. Kuva: Vipin Kumar / AOP

Intiassa opiskelevat kadetit eivät halua palata

Henkilökunnan väheneminen ja keskinäiset kahnaukset hankaloittavat esimerkiksi viisumien myöntämistä.

Matkustusasiakirjojen käsittelyn viivästyminen vaikuttaa kymmenientuhansien opiskelijoiden ja liikemiesten elämään ulkomailla.

Osa haluaa jäädä ulkomaille Taliban-hallinnon pelossa. Esimerkiksi Intian kadettikouluissa opiskelevat asevelvollisuusiässä olevat miehet välttelevät paluuta, koska he pelkäävät joutuvansa pahoinpidellyiksi kotimaansa armeijassa.

Toisaalta Taliban houkuttelee opiskelijoita takaisin. Jokainen paluu on todiste uskollisuudesta.

Taliban on nimittänyt henkilökunnan esimerkiksi Pakistanin, Kiinan, Turkin ja Iranin lähetystöihin. Monissa maissa lähettiläs ei ole paikalla ja henkilökunta hoitaa rutiinitehtäviä.

Lähde: AFP

Suosittelemme