Hyppää sisältöön

Hannu Lauerma: Vauvojen sieppaukset ovat erittäin harvinaisia, eikä Huittisten tapaukselle löydy vertailukohtaa Suomesta

Suurin osa vauvojen ja lasten sieppauksista liittyy huoltajuuskiistoihin. Kun tekijä on ulkopuolinen henkilö, teon syyt voivat olla erittäin synkkiä.

Hannu Lauerma
Psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri Hannu Lauerma. Kuva: Arash Matin / Yle
Teemu Hallamaa

Huittisissa Satakunnassa viime torstaina tapahtunut vauvan sieppaus on rikosepäilynä erittäin harvinainen tapaus. Psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri ja Turun yliopiston työelämän professori Hannu Lauerma pitää tekoa erittäin poikkeuksellisena.

– Lasten sieppaukset eivät ole millään lailla yleisiä Suomessa ja tässä on vielä erityispiirteitä, jotka tekevät tapauksesta sellaisen, että sille on oikeastaan mahdoton löytää sopivaa vertailukohtaa, Lauerma kertoo.

Yleensä Huittisten tapauksen kaltaiset pienten lasten sieppaukset tapahtuvat spontaanisti. Tekijä nappaa lapsen vaunuineen huoltajien huomaamatta. Näissä tapauksissa tekijä on Lauerman mukaan yleensä harhainen tai ainakin vakavasti häiriintynyt persoona, joka sieppaa lapsen sairauttaan.

– Mutta tässä on käsillä tapaus, jossa on vähintäänkin jonkin asteista suunnitelmallisuutta ja sen takia suomalaisia vertailukohtia ei juurikaan ole, Lauerma toteaa.

Poliisi on kertonut, että rikoksesta epäilty nainen otti yhteyttä uhriin sosiaalisessa mediassa ja ehdotti tälle ulkoilulenkkiä. Naisen epäillään pahoinpidelleen uhrinsa ja sen jälkeen ottaneen tämän vastasyntyneen vauvan itselleen torstaina Huittisissa. Pahoinpitelijä pakeni vastasyntyneen kanssa Helsinkiin, josta poliisi tavoitti tämän joitain tunteja myöhemmin.

Lapsen sieppaamisen taustalla usein perheen sisäisiä ongelmia

Huittisten tapauksesta tekee harvinaisen myös se, että teosta teoista epäilty nainen ei kuulu uhrien lähipiiriin.

– Karkeasti voidaan sanoa, että ison osan lapsensieppauksista tekee jompikumpi vanhemmista, ja taustalla on yleensä huoltajuuskiista, sanoo oikeuspsykiatri Alo Jüriloo.

Oikeuspsykiatri Jüriloo Alo.
Psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Alo Jüriloo. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Tuntemattomien ihmisten tekemissä sieppauksissa motiivit ovat usein huoltajuuskiistoja synkempiä, Jüriloo toteaa. Syinä voivat olla lunnasvaatimukset, mutta myös seksuaalinen väkivalta tai halu murhata lapsi. Lapsia on myös siepattu myytäviksi.

Esimerkkeinä näistä tapauksista Jüriloo luettelee lentäjä Charles Lindberghin pojan kidnappauksen ja murhan 1930-luvulta, Madeleine McCannin katoamistapauksen vuodelta 2007 ja Venäjän tekemät lapsikaappaukset Ukrainassa.

Suomessa tämänkaltaiset rikokset ovat äärimmäisen harvinaisia.

Harvinaista on myös se, että nainen pahoinpitelee itselleen tuntemattoman naisen. Tavallisesti tämänkaltaiset pahoinpitelyt ovat miesten välisiä päihtyneenä tapahtuneita impulsiivisia tekoja.

– Tämä on joka tapauksessa kummallinen kokonaisuus, Jüriloo toteaa.

Suosittelemme