Hyppää sisältöön

KuPSille historiallinen tulos – neljä maalia viimeistellyt Gentjana Rochi sai vihdoin puuttuvan cup-voiton: ”Olemme odottaneet tätä niin kauan”

Gentjana Rochin neljä maalia takasivat Kuopion Palloseuralle jalkapallon Suomen cupin mestaruuden. Seuraavaksi kuopiolaiset hakevat Kansallisen liigan kolmatta peräkkäistä mestaruutta.

Kuopion Palloseura juhlii valmentajansa Pauliina Miettisen kanssa Suomen cupin voittoa.
Kuopion Palloseura juhlii valmentajansa Pauliina Miettisen johdolla Suomen cupin voittoa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Anu Karttunen

KuPS teki seurahistoriaa sunnuntaina, kun se voitti ensimmäisen jalkapallon naisten Suomen cupin mestaruutensa. Kuopiolaiset jyräsivät mestariksi suorastaan näytöstyyliin, sillä KuPS voitti 17-kertaisen cup-mestarin HJK:n peräti 5–0 (3–0).

Mestarijoukkueen näkyvin pelaaja oli Gentjana Rochi, joka viimeisteli peräti neljä näyttävää osumaa. Pohjoismakedonialaiselle cup-mestaruus maistui hyvin.

– Olemme odottaneet tätä niin kauan. Vihdoinkin olimme finaalissa ja voitimme! Tämä oli ainoa asia, jota en ole voittanut Suomessa. Nyt vihdoin sain sen. Olen ylpeä sekä itseni että joukkueen puolesta. Teimme historiaa tänään, Rochi hehkutti.

Rochin kaksi ensimmäistä maalia syntyivät ensimmäisellä jaksolla näyttävillä laukauksilla. Toisella jaksolla hän viimeisteli kolmannen osumansa ensin kulmatilanteesta 78. minuutilla, ja minuuttia myöhemmin hän viimeisteli läpiajosta neljännen maalinsa.

– Olen onnellinen, että tein maaleja, mutta minun täytyy antaa kunnia joukkueelleni. Ilman heitä en olisi pystynyt siihen. Olimme tänään jokainen samalla sivulla ja kaikki antoivat 100 prosenttia. Se toi tuloksen, Rochi vakuutti.

Katso loppuottelun maalitilanteet tästä.

Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut KuPS oli aiemmin päässyt cupissa vain välierävaiheeseen. Tällä kertaa joukkue pudotti jatkosta FC Nokian, Åland Unitedin ja Ilveksen ja tahkosi kolmeen otteluun maalieron 21–1.

KuPSin päävalmentaja Pauliina Miettinen oli helpottunut ottelun jälkeen, sillä vaikka joukkue johtaa Kansallista liigaa kuuden pisteen erolla HJK:hon, ei kausi ole ollut helppo. Miettinen itse saapui Kuopioon kesken kauden, kun Ollipekka Ojala jäi sairauslomalle.

– Olemme käyneet paljon läpi tämän joukkueen kanssa. On käyty Euroopassa häviämässä tärkeät pelit ja sieltä noustu. Tämä viikko on ollut ihan huikea treeneissä, ja se näkyi tänään kentällä. Olen tosi ylpeä, Miettinen sanoi.

HJK on ollut KuPSille piikki lihassa tällä kaudella, sillä helsinkiläiset ovat voittaneet KuPSin kaksi kertaa tällä kaudella. Rochin mukaan joukkue on opiskellut HJK:n peliä ahkerasti, etenkin tällä viikolla.

– Pelaajat reagoivat muutoksiin hyvin. Se oli todella hieno esitys joukkueelta, Miettinen kehui suojattejaan.

”KuPS oli tarkempi”

HJK-leirissä tappio otti luonnollisesti koville. Linda Nymanin mukaan cup-mestaruus oli yksi kauden isoista tavoitteista, mutta nyt joukkue joutuu tyytymään viime kauden tavoin hopeamitaleihin.

Nymanin mielestä HJK:lla oli ottelussa paikkoja, mutta toisin kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa, jonka HJK voitti 4–2, helsinkiläiset eivät tällä kertaa onnistuneet viimeistelyssään.

– Tällaiset matsit ratkeavat boksissa, ja tänään KuPS oli tarkempi. KuPSin kaltaiset joukkueet käyttävät kyllä tilanteen hyväkseen, jos jätämme heille tilaa, Nyman sanoi.

KuPS:n Ana Paula Silva Santos ja HJK:n Lotta Lindström (oik.) taistelevat pallosta.
KuPSin Ana Paula Silva Santos ja HJK:n Lotta Lindström (oik.) taistelevat pallosta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Anni Hartikainen juhlii maaliaan.
Anni Hartikainen teki ottelun avausmaalin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
KuPSin joukkue juhlii Suomen cupin mestaruutta.
Gentjana Rochi (keskellä) sai vihdoin puuttuvan cup-voiton. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
KuPS juhlii Suomen cupin pokaalin kanssa.
KuPSille cup-mestaruus oli historiallinen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

KuPSilla mahdollisuus ratkaista mestaruus liigakeskiviikkona

KuPS hakee tältä kaudelta tuplamestaruutta, ja sillä onkin mahdollisuus varmistaa kolmas peräkkäinen Suomen mestaruus Ylen näyttämässä keskiviikon PK-35 Vantaa -ottelussa.

Miettisen mukaan joukkue sai cupin mestaruudesta paljon itseluottamusta, mutta kuopiolaiset eivät vielä ajattele kultajuhlia.

– Kolme peliä jäljellä. Keskitymme jokaiseen peliin varmasti täysillä ja yritämme tehdä parhaamme, että saamme mestaruuden Kuopioon, hän sanoi.

Lauantaina miesten Suomen cupissa voittoa juhli Tampereen Ilves. Se voitti loppuottelussa espoolaisen Hongan 2–1. Veikkausliigassa tahmean kauden pelannut Ilves saa voitosta suoran paikan ensi kauden Euroopan Konferenssiliigan karsintoihin sekä 50 000 euroa.

Ilves on Veikkausliigassa yhdeksäntenä. Joukkue taisteli pitkään jopa putoamiskurimuksessa, mutta joukkue varmisti aiemmin tällä viikolla ensi kauden sarjapaikkansa. Honka sai cupin kakkossijasta 10 000 euroa. Se on Veikkausliigassa viidentenä, ja joukkueella on vielä teoreettiset mahdollisuudet kolmossijaan.

KuPS taasen sai Suomen cupin voitostaan 20 000 euron palkintopotin ja HJK sai 4 000 euroa.

Haastattelijana toimi Walter Kronqvist.

Suosittelemme