Hyppää sisältöön

Tutkija rauhoittelee huolta Slovakian vaalivoittajasta: ”Me tulkitsemme puheita ehkä liian helposti Venäjän pussiin pelaamisena”

Heino Nyyssönen arvioi, että vasemmistopopulistien ja kansallismielisten koalitio on luonnollisin hallitusvaihtoehto.

Robert Fico står och håller tal.
Vaalivoittaja Robert Fico on nimitetty Slovakian hallitustunnustelijaksi. Kuva: EPA-EFE
STT-Yle

Slovakian viikonlopun parlamenttivaalit voitti vasemmistopopulistinen Smer-puolue 22,94 prosentin ääniosuudella.

Slovakian presidentti Zuzana Caputova nimitti sunnuntaina Smerin johtajan Robert Ficon hallituksen muodostajaksi.

59-vuotias Fico vannoi ennen vaaleja, ettei Slovakia lähetä ”ainuttakaan patruunaa” Ukrainalle, ja hän on lisäksi vaatinut parempia välejä Venäjään.

Turun yliopiston valtio-opin yliopisto-opettaja Heino Nyyssönen on sitä mieltä, että Fico on ”vähän yksioikoisesti” leimattu Venäjä-mieliseksi. Hän nostaa esiin panslavismin eli ajatuksen kaikkien slaavien yhteenliittymisestä.

– Ajatusta panslavismista ei ole viime aikoina pidetty esillä, mutta Slovakiassa kuitenkin vaikuttaa vanha panslavismin ajatus. Sitä kautta voi ajatella, että pyrkimys Venäjän ymmärtämiseen on ollut aika keskeistä Slovakian politiikalle hyvin pitkänkin aikaa, Nyyssönen sanoo.

– Suomessa ei välttämättä nähdä, että nämä ovat aika lailla sisäpoliittisia populistisia heittoja. Me tulkitsemme niitä ehkä liian helposti Venäjän pussiin pelaamisena, Nyyssönen jatkaa.

Slovakia on aiemmin esiintynyt vahvana Ukrainan tukijana. Nyyssönen sanoo, että Fico haluaa populistina heijastella kansan mielipidettä.

– Julkisuudessa on ollut paljon puhetta Venäjän disinformaation läpimenemisestä Slovakiassa, että 40 prosenttia ostaa Venäjän argumentin, Nyyssönen kertoo.

– Vähän samaa olen ollut haistelevinani Unkarista jo pitkän aikaa, jossa valtiollinen televisio tukee tätä argumenttia. En olisi erityisen huolissani ukrainalaisten puolesta vielä, hän jatkaa.

Sotilaita pakolaisten seurassa Ukrainassa. Yksi sotilaista kantaa pientä lasta.
Ukrainalaisia pakolaisia saapui Slovakian puolelle helmikuussa 2022 Vyšné Nemeckéssä. Kuva: Martin Divisek / EPA

Visegrad-yhteistyö kasvaa?

Slovakia muodostaa yhdessä naapurimaidensa Puolan, Tshekin ja Unkarin kanssa niin sanotun Visegrad-ryhmän.

– On pohdittu, mitkä ovat Ficon ja Unkarin pääministeri Viktor Orbanin välit. Arvioin, että Visegrad-yhteistyö voi kasvaa. Luin hallitusta tukevasta unkarilaislehdestä arvion, että Ficon voitto on myös voitto Unkarille.

Kuvio on erikoinen, sillä Fico on vasemmistopopulisti ja Orban taas oikeistopopulisti.

– Unkarissa halutaan, että keskieurooppalainen yhteistyö korostuu. Nähdäkseni Ficolla ei ole mitään sitä vastaan. Olettaisin, että yhteistyö jossain määrin tiivistyy.

Nyyssönen arvioi, että erityisesti alueellisessa yhteistyössä maat pystynevät yhteistyöhön.

Suosittelemme