Hyppää sisältöön

Eurooppa kukisti Yhdysvallat golfin Ryder Cupissa Roomassa – Yhdysvaltojen synkkä ”vierassaldo” sai jatkoa

Yhdysvaltalaiset olivat reikäpeliottelun ennakkosuosikkeja, mutta Euroopassa vierasjoukkue ei ole juhlinut. Euroopan joukkueen kapteeni Luke Donald kiitteli pelaajiaan.

Euroopan joukkue juhlii Ryder Cupin voittoa.
Euroopan joukkueen kapteeni Luke Donald juhli joukkueen pelaajien kanssa voittoa railakkaasti. Kuva: Getty Images
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan pelaajien voitontahto ratkaisi golfin perinteisen reikäpeliottelun Ryder Cupin Roomassa, ja kymmentuhatpäinen kotiyleisö intoutui valtavaan riemujuhlaan. Altavastaajina miesten otteluun lähteneet eurooppalaiset kestivät sunnuntaina Yhdysvaltain joukkueen hirmukirin ja pääsivät tanssimaan voitontanssia pokaalin kera.

– Minun tehtäväni oli lähinnä pysyä taustalla. Kun koossa on 12 pelaajaa, jotka haluavat kokea tämän kisan yhdessä kanssani, siinä on valtava voima, sanoi Euroopan joukkueen kapteeni Luke Donald palkintoseremoniassa.

– Pelaajat löivät kaikki lyönnit, ja olen niistä heille kiitollinen, Donald tunnelmoi.

Eurooppa voitti ottelun lopulta 16,5–11,5 ja jatkoi perinnettä, joka on pitänyt yhdysvaltalaiset vuosikymmeniä pois vallankahvasta, kun cupia on pelattu Euroopassa. Yhdysvaltain edellinen vierasvoitto on vuodelta 1993. Kaksi vuotta sitten Yhdysvalloissa kotijoukkue voitti peräti 19–9.

Eurooppa johti nelinpelien ja nelipallo-ottelujen jälkeen pistein 10,5–5,5 ja tarvitsi sunnuntain tusinasta kaksinpelistä neljä pistettä kilpailun voittamiseen. Yhdysvaltalaiset kirivät kaksinpeleissä loistokkaasti, mutta eivät lopulta riittävästi.

Rory McIlroy tuulettaa.
Tähtipelaaja Rory McIlroy tuuletti villisti Ryder Cupissa. Kuva: Getty Images

Euroopan voitto varmistui, kun Tommy Fleetwood varmisti vähintään tasapelin ottelussa Rickie Fowleria vastaan.

Fleetwood voitti lopulta kaksinpelinsä, ja samaan pystyivät eurooppalaisista Viktor Hovland, Tyrrell Hatton, Rory McIlroy ja ensikertalainen Robert MacIntyre. Tasapelipisteen Euroopalle varmistivat Jon Rahm ja Shane Lowry.

Kiihkeässä ottelussa ei vältytty ylilyönneiltä. Yhdysvaltain Patrick Cantlayn caddie Joe LaCava pyysi sunnuntaina McIlroylta anteeksi lauantain käytöstään. LaCava rikkoi golfin etikettiä juhlimalla Cantlayn onnistunutta puttia vielä, kun McIlroy valmistautui omaan puttiinsa.

Seuraava Ryder Cup New Yorkissa

Viikko sitten Euroopan naiset voittivat vastaavassa kilpailussa Yhdysvaltain joukkueen, kun naisten Solheim Cup pelattiin Espanjassa.

Seuraava Ryder Cup pelataan vuonna 2025 Long Islandilla New Yorkissa. Solheim Cup palaa parillisiin vuosiin koronapandemian sekoitettua kisarytmin. Naiset pelaavat seuraavaksi niin ikään Yhdysvalloissa, Virginian osavaltion Gainesvillessä syyskuussa 2024.

Suosittelemme