Hyppää sisältöön

Planin kyselyn mukaan viidennes nuorista on kohdannut vähättelyä urheiluharrastuksessaan

Koon ja ulkonäön kommentointia joutuvat kuuntelemaan erityisesti tytöt. Pojat kohtaavat haistattelua, rasismia ja väkivaltaista kieltä.

Jalkapalloilijoita istumassa aurinkoisella kentällä.
Juniorijalkapalloilijoita tämän vuoden Helsinki Cupissa Käpylässä. Kuva: Joel Peltonen / Yle
STT

Vähättely ja muunlainen negatiivinen kommentointi on yleistä nuorten urheiluharrastuksissa, selviää lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen kyselystä. Tutkimuksen mukaan joka viides nuori tai nuori aikuinen kertoo kokeneensa urheiluharrastuksestaan vähättelyä tai negatiivista kommentointia sukupuolensa vuoksi.

Erityisen yleisiä ovat esimerkiksi kommentit, että jokin laji ei sovi tytöille tai pojille tai että tyttöjen ei kannata harrastaa lajia, koska pojat ovat siinä parempia. Lisäksi nuoret saavat kommentteja koostaan tai ulkonäöstään, ja lajia saatetaan vähätellä sanoen, ettei se ole oikeaa urheilua tai että se on "noloo".

Sukupuolen vuoksi väheksyminen korostuu erityisesti tytöillä ja naisilla. Heistä lähes neljäsosa eli 23 prosenttia sanoo kuulleensa vähättelyä ja muuta negatiivista sukupuolensa takia, kun pojilla osuus on 17 prosenttia. Myös koon ja ulkonäön kommentointi on tytöillä poikia yleisempää.

Kannustus auttaa urheilun ulkopuolellakin

Kyselytutkimuksen iloisempi uutinen on se, että suuri osa nuorista kertoo saaneensa positiivista kannustusta, jolla on ollut merkitystä urheiluharrastuksessa. Myönteistä kannustusta sanoo saaneensa noin kaksi kolmasosaa vastaajista, tytöt hieman poikia vähemmän.

Eniten kehuja annetaan taidoista ja lahjakkuudesta, ja myös onnistumisista ja kehittymisestä kehutaan.

Silti noin joka neljäs vastaajista kertoo jääneensä vaille positiivista kannustusta. Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo pitävänsä tätä hälyttävänä.

– Kannustus on tärkeää liikunnan parissa, mutta auttaa myös nuoria uskomaan itseensä ja omiin kykyihinsä urheilun ulkopuolella, hän huomauttaa.

Heinäsen mukaan nuorten kohtaama vähättely tuo haitallisten sukupuolinormien vaikutuksia nuorten elämään.

– Tytöt joutuvat kuulemaan paljon kehoonsa ja ulkonäköönsä liittyvää arvostelua sekä väitteitä, etteivät he pysty samaan kuin pojat. Poikien kohtaamassa kommentoinnissa taas ilmenee paljon rasismia ja haitallisia kulttuurisia vaatimuksia, jotka liittyvät maskuliinisuuteen.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi heinä-elokuun vaihteessa yli tuhat Suomessa asuvaa 15-29-vuotiasta. Virhemarginaali on kokonaistulosten osalta 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Planin mukaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vastauksia oli aineistossa niin vähän, ettei heidän vastauksiaan ollut tarkoituksenmukaista raportoida ryhmänä.

Suosittelemme