Hyppää sisältöön

Poliisi voi olla lähellä läpimurtoa 35 vuotta sitten kadonneen Piia Ristikankareen murhatutkinnassa – tapaukseen yhdistettyä autoa tutkittu

Keskusrikospoliisi alkoi tutkia vuonna Ristikankareen katoamista murhana 2000-luvun alussa. Tänä vuonna KRP on tehnyt lukuisia eri tutkintatoimenpiteitä, joita se ei erittele tarkemmin.

Vuonna 1988 kadonnut Piia Ristikankare.
Piia Ristikankareen katoamisesta on 35 vuotta. Hän katosi poistuttuaan kotoaan Piikkiössä lokakuussa 1988. Kuva: Poliisi, AOP, kuvakollaasi: Illusia Sarvas / Yle
Johanna Lehtola,
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi on Ylen tietojen mukaan tehnyt uutta teknistä tutkintaa 35 vuotta sitten kadonneen Piia Ristikankareen tapauksessa.

Ylen Viimeinen johtolanka -rikospodcastista selviää, että poliisi tutki Ristikankareen katoamiseen aiemmin liitettyä autoa kesän aikana.

15-vuotias Piia Ristikankare katosi poistuttuaan kotoaan Piikkiössä Varsinais-Suomessa perjantai-iltana 7. lokakuuta 1988.

KRP tutkii tapausta murhana.

Kirje poliisille

Murhatutkinta alkoi 2000-luvun alussa, kun poliisi sai haltuunsa kirjeen, jonka lähettäjä kertoi nähneensä, kuinka katoamisiltana tajuttoman oloista tyttöä nostettiin valkoiseen Volvo-henkilöautoon puolenyön aikaan Piikkiössä.

Kirjeen lähettäjä käytti nimimerkkiä Tom on Borås. Hänen henkilöllisyytensä ei ole selvinnyt.

Tutkinnassa selvisi, että kirjeessä mainittua autoa käytti vuonna 1988 mies, jota epäiltiin seksuaalirikoksista Turun seudulla.

Poliisi otti näytepaloja

Vihjekirjeessä mainittu Volvo siirtyi sen nykyiselle omistajalle 2000-luvun puolella.

Kun katoamista alettiin vihjekirjeen myötä tutkia murhana, aikanaan autoon yhdistetty mies otettiin kiinni. Hänet kuitenkin vapautettiin, koska poliisi ei saanut tarpeeksi näyttöä tämän syyllisyydestä.

Auton nykyinen omistaja kertoo podcastissa, että poliisi haki auton tutkittavaksi ensimmäisen kerran vuonna 2002. Hänen mukaansa poliisi oli ottanut auton tavaratilasta näytepaloja teknistä tutkintaa varten.

Nykyisen omistajan mukaan poliisi tutki autoa uudelleen tänä kesänä.

Viimeinen johtolanka -podcastin tietojen perusteella poliisi on ottanut autosta ainakin DNA-näytteitä.

Autoa tutkittu ennenkin

Tutkinnanjohtaja Matti Airaksinen ei vahvista autoon liittyviä tutkimuksia, mutta kertoo, että kuluvan vuoden aikana on tehty erilaisia tutkintatoimenpiteitä.

Poliisi ei tarkenna, millaisista toimenpiteistä on kyse.

Keskusrikospoliisi on ottanut Piia Ristikankareen katoamisen uudelleen aktiiviseen tutkintaan tänä vuonna.

Iltalehden mukaan Ristikankareen kotitalon autotallin lattia on myös tutkittu. Sieltä löytyi lehtitiedon mukaan koiran jäänteitä.

– Kyse on ollut lähinnä poissulkevista ja varmistavista tutkintatoimenpiteistä. Tutkintatoimenpiteiden laatua, määrää tai intensiteettiä ei ole mahdollista sen lähemmin avata tutkinnan keskeneräisyydestä johtuen, Airaksinen toteaa sähköpostitse.

Ylen haastattelussa vuonna 2021 silloinen tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen kertoi pitävänsä todennäköisenä, että Ristikankare nousi jonkin auton kyytiin pian sen jälkeen, kun oli poistunut kotoaan.

Heinonen kertoi epäilevänsä, että henkirikoksen on tehnyt yksittäinen henkilö.

Hän perusteli arvioitaan sillä, että mikäli tapauksesta olisi vastuussa isompi porukka, joku tekijöistä olisi vuosien aikana todennäköisesti paljastanut jotain.

Juttua korjattu 3.11.2023 kello 9.40. Täsmennetty, että poliisin epäilemä henkilö ei ollut tutkittavana olleen auton omistaja, vaan sen käyttäjä vuonna 1988.

BONUSJAKSO 2 - Uusi tutkintaryhmä etsii murhaajaa

Suosittelemme