Yle uutisoi tänään, että viranomaisten tulkinnat vuonna 2020 uudistetusta tieliikennelaista ovat ristiriidassa keskenään.
Poliisi tulkitsee, että vilkkuvat valot on polkupyörässä kielletty, koska niitä ei ole laissa suoranaisesti sallittu. Traficom puolestaan tulkitsee, että vilkkuvat valot on sallittu, koska niitä ei ole laissa kielletty.
Kysyimme, mitä mieltä pyöräilijät ja Liikenneturva ovat tieliikennelain monitulkintaisuudesta ja vilkkuvaloista.
Moni pyöräilijä vannoo vilkkuvien valojen nimeen. Seinäjokelainen pyöräilevä perheenisä Jussi Teppo ja hänen poikansa polkevat paljon maantiellä, ja isä pitää vilkkuvaa valoa turvallisuustekijänä.
Vilkkuvalo näkyy kauas päivälläkin.
– Itse havaitsin sen, kun olin menossa pojan kanssa autolla kisareissulle. Tiellä oli maantiepyöräilijä ja näin hänet jo kaukaa vilkkuvalon takia. Sittemmin on tullut hankittua vilkkuva valo omaan ja pojan pyörään.
Teppo ei kuitenkaan käyttäisi vilkkuvia valoja kaupunkiliikenteessä, sillä näkee myös niiden huonot puolet.
– Harvassa asiassa on pelkkiä hyviä puolia. Toki itsellä pyöräilijänä ja isänä on se huoli omasta ja muun perheen terveydestä maantiellä.
Keskusteluun vilkkuvaloista voi osallistua tämän jutun lopussa sekä Ylen jutussa Poliisi rankaisee vain harvoin pyörän valopakon rikkomisesta – suositusta vilkkuvalosta viranomaisilla on täysin vastakkaiset näkemykset.
Poliisi: Polkupyörän valoja saatava lisättyä liikenteessä
Pyörissä valojen käyttö on lisääntynyt selvästi sen jälkeen, kun uusi tieliikennelaki astui voimaan reilu kolme vuotta sitten.
Valojen käyttö näyttää kuitenkin notkahtaneen viime vuonna.
Liikenneturvan vuosittaisessa seurannassa pyörän etuvaloa käytti pimeällä viime vuonna 61 prosenttia ja punaista takavaloa 49 prosenttia pyöräilijöistä. Vuonna 2021 vastaavat luvut olivat 68 ja 59 prosenttia.
Liikenneturvan suunnittelija Leena Pöysti sanoo, ettei muutos mene vain virhemarginaaliin. Kyse voi olla hänen mukaansa siitä, että tieliikennelain muutos innosti aluksi pyöräilijöitä hankkimaan valoja, mutta nyt asia on jäänyt unohduksiin.
Liikenneturvan pyörän valojen käytön seurantaa ei ole vielä tänä vuonna tehty. Seuranta ajoittuu aina syksyn pimeisiin. Otanta on 5000–6000 pyöräilijää.
Poliisin mukaan huolestuttavan moni ajaa ilman lainmukaisia valoja.
Poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo, että poliisi on valmis tiukentamaan linjaansa, mikäli valojen käyttö polkupyörissä ei tästä parane.
– Kyllä, olemme valmiita muuttamaan linjaa kovemmaksi. Silloin luovutaan huomautusmenettelystä ja ruvetaan kirjoittamaan liikennevirhemaksuja, Kallio vahvistaa.
Liikennevirhemaksun suuruus on 40 euroa.
”Laki on liian epäselvä”
Liikenneturva suosittelee yhtäjaksoisesti palavaa polkupyörän valoa vilkkuvien valojen sijaan.
Yhteyspäällikkö Niklas Gullfors sanoo, että tieliikennelain pitäisi olla asiassa nykyistä täsmällisempi.
Hän muistuttaa, että lain perimmäinen tarkoitus on kuitenkin parantaa pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta.
Valojen ja kypärän lisäksi olisi muitakin tapoja parantaa turvallisuutta.
– Meillä puhutaan paljon vilkkuvien valojen käytöstä, ja totta kai vilkkuva valo herättää huomiota, mutta pitäisikö esimerkiksi heijastinliivien käyttöä suositella nykyistä enemmän polkupyöräilijöille, Gullfors miettii.
Myös se, että polkupyörissä olisi jo ostaessa valmiiksi valot, lisäisi turvallisuutta.
– Norjassa on arvioitu, että jos kaikki uudet polkupyörät toimitettaisiin valoilla, kuolemaan johtavat onnettomuudet voisivat vähentyä kolmella prosentilla, Gullfors kertoo.
Tällä hetkellä Suomessa kaupunkipyörät yleistyvät nopealla tahdilla varsinkin isoissa kaupungeissa, ja niissä on jo kiinteät valot edessä ja takana.
Pyöräliitolla ei ole vahvaa kantaa vilkkuvalojen käyttöön, mutta toiminnanjohtaja Matti Koistinen on samoilla linjoilla Liikenneturvan kanssa.
– Tällä hetkellä lainsäädäntö on epäselvä vilkkuvien valojen suhteen. Itse näkisin, että pidetään kiinni samasta logiikasta, mikä koskee muitakin ajoneuvoja: vilkkuva valo on varattu hälytys- ja työmaa-ajoneuvoille tai kääntymistilanteisiin.
Myös aktiivipyöräilijä Jussi Teppo haluaisi, että tieliikennelakia täsmennettäisiin, jotta se ei jättäisi tilaa erilaisille tulkinnoille.
Hänen mukaansa vilkkuvan takavalon käyttö on lisääntynyt maantieajossa merkittävästi.
– Vielä muuta vuosi sitten vilkkuvaloa ei käytetty juuri ollenkaan esimerkiksi päiväsaikaan, mutta nyt ne ovat jo tosi yleisiä. Pyöräilijät kokevat maantiet osittain turvattomiksi, Teppo sanoo.
Aiheesta voi keskustella tiistaihin 3. lokakuuta kello 23 asti.