Hyppää sisältöön

Kaupungin luottamustoimien palkkioita aiotaan nostaa reilusti Oulussa – vuosikustannus kasvaa yli 40 prosenttia

Palkkioiden korottamista perustellaan niiden tason jälkeenjäämisestä muihin kaupunkeihin verrattuna. Noston jälkeenkin Oulun kokouspalkkiot ovat muiden suurten kaupunkien keskiarvojen alapuolella.

Oulun kaupunginvaltuusto kokoustaa teatterin Pikisalissa.
Oulun kaupunginvaltuuston kokous Pikisalissa vuonna 2021. Kuva: Pekka Loukkola / Yle
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun kaupungin luottamustoimielimissä maksettavien palkkioita aiotaan korottaa vuoden 2024 alusta.

Palkkioiden kokonaiskustannus Oulussa on tänä vuonna noin 850 000 euroa, ja valmisteltu korotus merkitsee vajaan 400 000 euron lisäkustannusta ensi vuoden alusta. Kaupungin budjettiin palkkioiden korotusvaikutus on noin 40 prosenttia, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.).

– Palkkioiden korotusta on lykätty ja lykätty, korotuksista on puhuttu liki 20 vuotta. Olemme korotusten jälkeenkin isojen kaupunkien vertailussa häntäpäässä. Siksi korotus tuntuu suurelta, kertoo Vehkaperä.

Jatkossa esimerkiksi valtuuston kokouspalkkio on 210 euroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkio on 7700 euroa kuukaudessa. Valtuustoryhmän puheenjohtajalle aletaan maksaa kuukausipalkkaa 350 euroa.

Palkkioita aiotaan nyt tarkastella vuosittain.

– Jos tai kun säästöjä tarvitaan, leikataan sitten palkkiota, muistuttaa Vehkaperä.

Oulun valtuustoryhmät ovat hyväksyneet yksimielisesti valmistellun esityksen viemisen päätöksentekoon kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuustoon syksyn kuluessa.

Oulu kaupungin toimielimistä maksettavien palkkioiden tasoa ei ole tarkistettu sitten vuoden 2005. Tästä poikkeuksena ovat valtuuston, kaupunginhallituksen ja kolmen suuren lautakunnan puheenjohtajien kuukausipalkkiot, jotka on otettu käyttöön edellisen kuntaliitoksen jälkeen vuoden 2013 alusta ja joita tarkistettiin alaspäin vuonna 2017.

Vuonna 2020 säästötoimenpiteenä poistunut yli kolmen tunnin kestävän kokouksen palkkiokorotus esitetään palautettavaksi osittain.

Uutena palkkiona esityksessä on kuukausipalkkiot valtuustoryhmien ja kaupunginhallitusryhmien puheenjohtajille, joiden tehtävä on vuosien kuluessa muuttunut aiempaakin vaativammaksi.

Oulussa maksettavia palkkioita on vertailtu viiden muun suuren kaupungin palkkioihin, ja korotuksen jälkeenkin Oulun kokouspalkkiot ovat muiden suurten kaupunkien keskiarvojen alapuolella.

Voit keskustella aiheesta 2.10. kello 23:een saakka.

Suosittelemme