Hyppää sisältöön

Kansanedustajat tyrmäävät lapsilisien poiston hyvätuloisilta

Moni Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista korostaa, että Suomen tulee kannustaa lastentekoon. Jutun lopusta voit katsoa, miten oma kansanedustajasi äänesti.

Grafiikka näyttää kansanedustajien vastaukset kysymykseen, pitäisikö lapsilisä poistaa hyvätuloisilta: ”kyllä" vastasi 17, "ei" 82 ja "ei osaa sanoa" 11. Vastaamatta jätti 90 kansanedustajaa.
Kuva: Päivi Leppänen / Yle, grafiikka: Nanna Särkkä / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Selvä enemmistö Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista ei ottaisi lapsilisää pois hyvätuloisilta. Moni kansanedustaja perustelee asiaa sillä, että lapsilisän tulisi jatkossakin kuulua kaikille tulotasosta riippumatta.

Keskustelu rikkaiden oikeudesta lapsilisään sai jälleen kipinää, kun valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ehdotti budjettiriihen alla, että valtio voisi saada lisäsäästöjä poistamalla lapsilisän hyvätuloisilta.

Kyselyyn vastanneista 110:stä kansanedustajasta 82 vastustaa lapsilisän poistoa hyvätuloisilta. Pirkanmaalainen edustaja Jouni Ovaska (kesk.) katsoo, että lapsilisän tarkoituksena ei ole tasata tuloeroja, vaan hyvittää syntyneitä kuluja perheille.

– Kannatan periaatetta, jonka mukaan muun muassa lasten maksuton koulutus, lapsilisät ja äitiyspakkaukset kuuluvat kaikille perheille, eivät vain pienituloisimmille. Kun syntyvyys on historiallisen alhaalla, Suomen on tehtävä kaikkensa ollakseen lapsille ja perheille myönteinen maa, Ovaska sanoo.

Useat hyvätuloisten lapsilisää kannattavat kansanedustajat korostavat, että tuloeroja tasataan jo progressiivisen verotuksen kautta eli isoista tuloista maksetaan enemmän veroja.

Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus suunnittelee korotusta alle kolmivuotiaiden lasten, yksinhuoltajien, opiskelijoiden sekä monilapsisten perheiden lapsilisään.

Uusimaalainen kansanedustaja Tiina Elo (vihr.) ei poistaisi lapsilisää miltään ryhmältä, mutta harkitsisi korotuksia tarkasti.

– Ajattelen, että korotukset tässä tilanteessa tulisi kohdentaa lapsiperheköyhyyden vähentämiseen ja sitähän hallitus omilla sosiaaliturvaleikkauksillaan päinvastoin pahentaa, Elo sanoo.

Vankinta kannatus hyvätuloisille maksettavasta lapsilisästä on vihreissä ja vasemmistoliitossa. Suurinta hajaannus on puolestaan perussuomalaisissa.

Pirkanmaalainen edustaja Anna Kontula (vas.) muistuttaa, että lapsilisä on tulonsiirto lapsettomilta lapsiperheille.

– Niin kauan kuin tulevat sukupolvet hoitavat yhteisvastuussa edellisten vanhuuden turvasta, on oikein ja kohtuullista, että myös näiden tulevien sukupolvien tuottamisesta koituvia kustannuksia jaetaan, Kontula sanoo.

Näin lapsilisän tulorajaa perusteltiin

Hyvätuloisten lapsilisistä luopuisi 17 kyselyyn vastannutta kansanedustajaa.

Yksi heistä on Savo-Karjalan kansanedustaja Karoliina Partanen (kok.), jonka mielestä paljon tienaavilla lapsenteko ei ole kiinni lapsilisän saamisesta.

– Minusta meidän pitäisi vakavasti pohtia, onko kaikissa tuloluokissa perusteltua maksaa lapsilisää, jos perheessä on yksi tai kaksi lasta. Mielestäni tässä taloudellisessa tilanteessa tuet pitää kohdistaa niitä eniten tarvitseville, Partanen sanoo.

Edustaja Saku Nikkanen (sd.) Varsinais-Suomesta on kääntänyt kelkkansa lapsilisän suhteen: aiemmin hän koki, että se kuuluu kaikille, mutta hallituksen suunnitelmat ovat muuttaneet mielen.

– Hallitus on leikkaussuunnitelmillaan ajamassa pienituloisia lapsiperheitä enemmän suoranaiseen lapsiperheköyhyyteen. Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, voisi hyvätuloisten perheiden lisistä siirtää tukea vaikeimmassa asemassa olevien lapsiperheiden hyväksi, Nikkanen pohtii.

– Yhteiskunnan verotuloilla tulee tukea vähävaraisia ja heikommassa asemassa olevia, eikä pyrkiä parantamaan jo ennestään korkeaa elintasoa varakkaimpien osalta, kansanedustaja Tomi Immonen (ps.) Keski-Suomesta sanoo.

Nykyinen eduskunta suhtautuu lapsilisän tulorajaan suopeammin kuin edellinen eduskunta.

Yle kysyi kansanedustajilta saman kysymyksen helmikuussa 2020. Silloin vallassa oli Sanna Marinin (sd.) hallitus ja eduskunnassa istuivat osittain eri kansanedustajat.

Hyvätuloisten lapsilisän poistoa kannattavien määrä on kasvanut reilussa kolmessa vuodessa.

Katso, miten oma kansanedustajasi äänesti:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 4.10. kello 23:een saakka.

Juttuun lisätty kello 9.29 tapa tarkastella yksittäisten kansanedustajien vastauksia.

Suosittelemme