Hyppää sisältöön

Näin innoissaan Tampere on UMK:sta: muutti salaa kaksi ikonista maamerkkiään jo ennen uutista

Tampereen keskustassa nähdyt ja kuullut vihjeet saivat selityksen tänään. Suomen suurin musiikkishow tuo jopa tuhansia ulkomaisia vieraita kaupunkiin.

Tampere ottaa innoissaan UMK:n vastaan. Video: toimittaja Anu Leena Hankaniemi, kuvaus ja editointi Antti Eintola / Yle.
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina Tamperetta halkova Tammerkoski oli valaistu. Vaikka Tampereen kaupunki valaisee välillä juhlapäivinä Tammerkosken, nyt syytä ei kerrottu.

Maanantaina Tampereen keskustassa taas kuultiin yllättävää musiikkia. Yleensä Frenckellin ikoniset kellot soittavat Tammerkosken sillalla -kappaletta, mutta nyt tasatunnein kuultiin Euroviisujen tunnusmusiikkia.

Yllä olevalta videolta voi kuunnella, miltä tämä kuulosti.

Tampereen Tammerkoski pinkissä valaistuksessa.
Tampereen Tammerkoski oli valaistu sunnuntaina ja maanantaina pinkiksi. Kuva: Antti Eintola / Yle

Bussipysäkillä näkyi maanantaina mainos, jossa kysyttiin, kuka on seuraava Käärijä.

Näille merkeille tuli tänään tiistaina vihdoin selitys: Suomen suurin musiikkishow, Ylen Uuden Musiikin Kilpailu eli UMK, siirtyy Turusta Tampereelle.

Lue lisää: Kenestä Käärijän seuraaja? Uuden Musiikin Kilpailu kasvaa areenatapahtumaksi – finaali järjestetään Tampereen areenalla

UMK valitsee Suomen edustajan Euroviisuihin. Ensi helmikuussa UMK järjestetään Tampereen areenalla.

Pasilan masto hehkuu pinkkinä.
Pasilan linkkitorni oli samaan aikaan valaistu pinkiksi kuin Tammerkoski. Kuva: Miska Lehto

Viisuhuumasta kaikki irti

Tampereelle tapahtuma on jättipotti. Kaksien jääkiekon MM-kisojen jälkeen kaupungille on odotettavissa taas paljon kansainvälistä näkyvyyttä ja tuloja kotimaisista ja ulkomaisista vierailijoista.

UMK on kasvanut ennennäkemättömän suureksi ilmiöksi sen jälkeen, kun Käärijä sijoittui Euroviisuissa toiseksi. Tämän nosteen Tampere aikoo käyttää hyväkseen.

Tampereen kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen Tampereen areenan edessä.
Tampereen kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen iloitsee siitä, että areenalle saatiin UMK. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen sanoo, että UMK tuo sopivasti valoa helmikuussa. Kaupunki kehittää tapahtuman ympärille monenlaista ilmiötä ja tapahtumaa. Esimerkiksi suosittu Tammerkosken valoshow Tanssivat vedet soi nyt euroviisuteemassa.

Ideoita ja innostusta riittää, ja nyt alkaa varsinainen työ, Saarteinen kuvaa.

– Haluamme tehdä tästä ison ilmiön ja koko kaupunkiyhteisön kanssa ottaa tästä kaiken irti.

UMK-mainos bussipysäkillä Tampereella.
UMK-mainokset näkyivät pysäkeillä Tampereella jo ennen uutista. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ulkomailta odotetaan paljon vieraita

Tapahtuma tuo myös rahaa, kun vieraat yöpyvät ja syövät Tampereella. Hotellivarauksia ennakoidaan tulevan heti uutisen julkistuksen jälkeen. Tapahtuma tuo myös uutta näkyvyyttä.

Visit Tampereen kansainvälisen median asiantuntija Tuomas Paloniemi sanoo, että Tampereelle odotetaan ulkomailta myös useita satoja, jopa tuhansia, kansainvälisiä kisavieraita, mediaa ja somevaikuttajia. Kovan luokan euroviisufanit kiertävät usein myös kansallisia karsintoja.

Paloniemen mukaan Käärijän menestys on luonut karsinnan ympärille ennennäkemättömän hypen.

– Suomessa on varmasti yksi kovatasoisimpia kansallisia karsintoja varsinkin Käärijän menestyksen jälkeen.

Visit Tampereen  PR- ja media-asiantuntija Tuomas Paloniemi.
Visit Tampereen asiantuntija Tuomas Paloniemi arvioi, että UMK tuo Tampereella satoja, jopa tuhansia, ulkomaisia kisavieraita. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereella on nytkin käymässä somevaikuttajia Isosta-Britanniasta. Hekin olivat puhuneet, kuinka Käärijän hopea oli vääryys.

Viisuhuumasta pääsee nauttimaan kaupungissa ja koko Suomessa jo syksyllä, kun esimerkiksi Käärijällä ja Euroviisujen ruotsalaisella voittajalla Loreenilla on keikat Tampereella.

Lisäksi Tampereella keikkailee monia muita Euroviisuista tuttuja artisteja, kuten ukrainalainen Go_A.

– Odotamme, että myös yrittäjät laittavat karnevaalit pystyyn. Tämä on mahtava mahdollisuus esimerkiksi ravintoloille, Paloniemi sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 4. lokakuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme