Suomessa harjoitellaan tällä viikolla suurella viranomaisjoukolla mahdollisten siirtolaisaaltojen varalta.
2.–6. lokakuuta järjestettävässä Latu 23 -harjoituksessa testataan varautumista tilanteeseen, jossa Suomeen saapuu lyhyessä ajassa huomattava määrä ihmisiä.
Harjoitusta johtaa Rajavartiolaitos ja siihen osallistuu muun muassa puolustusvoimien, Maahanmuuttoviraston, ministeriöiden ja ely-keskusten edustajia. Harjoitukseen osallistuu myös kansainvälisiä asiantuntijoita Euroopan unionin turvapaikkavirastosta, Euroopan raja- ja merivartiovirastosta sekä Viron poliisista ja rajavartiovirastosta.
Harjoitukseen osallistuu noin tuhat ihmistä. Se on tällaiseksi harjoitukseksi suuri – merkittävästi suurempi kuin samaan tarkoitukseen järjestetty Ura 23 -harjoitus viime toukokuussa, kertoo harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Jussi Napola Rajavartiolaitoksen esikunnasta.
– Viranomaiset pyrkivät harjoituksessa hallitsemaan tilannetta, jossa vieraasta valtiosta saapuu lyhyessä ajassa suuri määrä siirtolaisia. Laiton maahanmuutto pyritään estämään ja maahantulo pyritään ohjaamaan laillisille reiteille. Samalla ylläpidetään yleistä järjestystä ja torjutaan hybridivaikuttamista, Napola kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa maanantaina.
Harjoitus tapahtuu pääkaupunkiseudulla, itäisellä Suomenlahdella sekä Kaakkois-Suomessa. Harjoitus näkyy muun muassa Imatralla, jossa Immolan lentokenttä ja sen lähialueet on asetettu liikkumiskieltoon perjantaihin saakka, sekä Joutsenon Konnunsuolla.
Vuodesta 2015 on otettu opiksi
Viranomaiset joutuivat vastaavanlaisiin tositoimiin Euroopan pakolaiskriisin aikaan vuonna 2015. Tuolloin Suomeen saapui 32 000 turvapaikanhakijaa Lähi-idästä, Afrikasta ja Etelä-Aasiasta.
Napolan mukaan sen jälkeen viranomaisyhteistyötä ja erityisesti lainsäädäntöä on parannettu. Esimerkiksi kansainvälisen suojelun hakeminen voidaan nykyään keskittää yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.
Eri viranomaisten välinen yhteistyö on Napolan mukaan erittäin tärkeää, sillä siirtolaisten vastaanottaminen on hyvin poikkihallinnollista toimintaa.
– Kun turvapaikanhakija tulee maahan, hän menee useiden eri viranomaisalojen läpi.
Radio Suomen Päivän voi kuunnella kokonaisuudessaan alta tai Yle Areenasta.