Hyppää sisältöön

SJK:n maalivahdilta kovaa puhetta joukkueen treenikulttuurista – näin Pelaajayhdistys kommentoi määräyksiä lepoajasta

Seinäjoen Jalkapallokerhon mukaan joukkueella ei ollut maanantaina harjoituksia. Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Panu Aution mukaan lepopäivien merkitys korostuu etenkin loppukaudesta.

SJK:n alentin Gasc, Murilo, Jake Dunwoody ja Ville Tikkanen kuvattuna heinäkuussa vierasottelussa FC Lahtea vastaan.
SJK:n Valentin Gasc, Murilo, Jake Dunwoody ja Ville Tikkanen kuvattuna heinäkuussa vierasottelussa FC Lahtea vastaan. Kuva: All Over Press / Juha Tamminen
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Veikkausliigan mestaruustaistelusta neljänneksi valahtanut SJK harjoittelee päävalmentajansa Joaquin Gomezin johdolla rajulla tahdilla.

Seinäjokisten maalivahti Markus Uusitalo kertoi sunnuntaina Ylelle, että joukkue harjoittelee päivittäin, kunnes joukkue voittaa ottelun.

SJK on Veikkausliigassa neljän ottelun voitottomassa putkessa. Uusitalon mukaan joukkue on harjoitellut viime aikoina ”enemmän tai vähemmän” joka päivä ilman vapaapäiviä.

– Kyllähän se vähän tuntuu. Itse henkilökohtaisesti tarvitsisin lepopäivän viikossa, mutta ymmärrän kyllä, että jotain täytyy kokeilla. Katsotaan toimiiko se. Tänään saatiin jo tasuri, katsotaan, miten toimii ensi viikolla, Uusitalo pohti KuPSia vastaan pelatun 1–1-tasapelin jälkeen.

Tarkoittaako tasuri siis vapaapäivää?

– Ei, kyllä se tulee vain voitosta.

– Olemme kyllä vähän keventäneet treenilastia. Lähempänä pelejä vedämme totta kai aika paljon kevyempiä settejä, Uusitalo sanoi sunnuntaina.

SJK:n mediapäällikön Lari Paskin mukaan joukkueella oli maanantaina vapaapäivä.

Markus Uusitalo toivoi haastattelussa lepoa.

Palautuminen korostuu syksyllä

SJK on voittanut Veikkausliigassa viimeksi 26. elokuuta ottelun IFK Mariehamnia vastaan.

OIisiko harjoittelemisesta joka päivä edes teoriassa järkeä, jos tavoitteena on voittaa otteluita?

Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Panu Autio sanoo, että levon ja harjoittelun oikea suhde on jalkapalloilijalle tärkeää. Tulokset vaativat tietysti kovaa työtä.

– Tarvitaan kuitenkin myös lepoa. Fyysisesti ja erityisesti henkisesti on todella tärkeää, että lepopäiviä tulee, varsinkin syksyllä, kun on jo pitkä kausi takana, päivät pimenevät ja väsymys rupeaa helposti iskemään muutenkin.

Jatkuva harjoittelu voi olla Aution mukaan pelaajille henkisesti todella rankkaa.

– Palautumiseen tarvitaan aikaa ja välillä tulisi olla päiviä ilman futista.

Autio muistuttaa Suomen työaikalainsäädännöstä, jota tulisi soveltaa myös urheiluun.

– Laki edellyttää, että on tietty lepoaika työvuorojen välillä. Työaikalainsäädäntöhän on ns. pakottavaa lainsäädäntöä, joka tavallaan menee yli siitä, mitä vaikka pelaajasopimuksessa on sovittu. Olisi mielenkiintoista, jos sitä alettaisiin joskus vähän urheilussakin Suomessa testaamaan.

Onko pelaajayhdistyksellä virallista kantaa tähän tapaukseen tai ylipäätään jatkuvaan harjoitteluun?

– Kyllä meidän kantamme on, että lepoa ja vapaapäiviä pitää olla riittävästi. Lain mukaan tulee tietyt määräykset. Pelaajien hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että lepo ja työ ovat oikeassa suhteessa.

Muokattu tiistaina kello 18.20. Jutusta poistettu yksi Lari Paskin sitaatti.

Suosittelemme