Hyppää sisältöön

Ulkoministerin ja puolustusministerin jälkeen Kiinassa katosi kiinteistöjätin perustaja – Evergranden kohtalo vaikuttaa koko Kiinan talouteen

Kiinalaisen Evergrande-yhtiön perustajan toimista on käynnistetty rikostutkinta. Se ei lupaa hyvää satojen miljardien velkataakasta kärsivälle kiinteistökehittäjälle.

Hui Ka Yan.
Evergrande-yhtiön perustaja, miljardööri Hui Ka Yan. Kuva: AFP
Mika Hentunen

PEKING Maailman velkaisimpiin yrityksiin lukeutuvan Evergranden osakkeilla ei ole käyty kauppaa Aasian pörsseissä tällä viikolla.

Kiinalaisen kiinteistökehittäjän osakkeiden myynti lopetettiin viime viikolla, kun huhut yhtiön perustajasta ja sen nykyisestä hallituksen puheenjohtajasta Hui Ka Yanista alkoivat levitä.

Huhujen mukaan julkisia esiintymisiään yllättäen ja ilman selityksiä peruuttanut miljardööri oli joutunut poliisin valvontaan.

Jättimäisissä talousvaikeuksissa kamppaileva Evergrande vahvisti loppuviikosta huhut oikeiksi. Se julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Huin epäillään syyllistyneen rikokseen.

Yhtiö ei kertonut tarkemmin millaisesta rikoksesta perustajaa epäillään eikä myöskään sitä, onko 64-vuotias Hui enää yhtiön johdossa vai ei. Salamyhkäisyys ajoi Evergranden osakekurssin syöksykierteeseen.

Wall Street Journalin mukaan epäilyt liittyvät yhtiön kansainvälisiin rahansiirtoihin.

Kiinassa on joko tyhjillään tai rakenteilla kymmeniä miljoonia kiinteistöjä.

Evergrande on taistellut konkurssia vastaan jo pari vuotta. Yhtiö palasi pörsseihin puolentoista vuoden tauon jälkeen syyskuussa, kun se pääsi Yhdysvalloissa Chapter 15 -velkajärjestelyyn.

Chapter 15 on Yhdysvaltain lainsäädännön suoma viimeinen oljenkorsi vaikeuksiin ajautuvalle monikansalliselle yritykselle. Tekemällä konkurssin Yhdysvalloissa yritys voi suojautua joksikin aikaa velkojiltaan myös muissa maissa, koska Yhdysvaltain laki suojelee sitä.

Evergranden pelastusyritys on yksi maailman taloushistorian suurimmista. Yhtiöllä on velkaa arviolta 300 miljardia dollaria.

Jopa uuden finanssikriisin vaara?

Rakennus- ja kiinteistösektori, jonka tärkein toimija Evergrande on ollut, vastaa noin neljänneksestä Kiinan bruttokansantuotteesta. Evergranden kohtalo vaikuttaa näin ollen Kiinan koko talouteen.

Aasialaisilla talousasiantuntijoilla on kuitenkin eriäviä näkemyksiä siitä, miten rajusti kiinteistöyhtiö voi maata horjuttaa. Synkimmissä arvioissa Evergranden luhistuminen voisi romahduttaa Kiinan talouden ja aiheuttaa kansainvälisen finanssikriisin.

Kiinan talouden koko viisinkertaistui vuosina 2001–2021. Hurjan kasvun moottorina oli rakennusteollisuus.

Vauhtisokeus iski: Evergrande ja muut johtavat kiinteistökehittäjät velkaantuivat holtittomasti. Moni niistä on jo tehnyt konkurssin.

Evergarde logoja toimistorakennuksissa.
Evergrande-yhtiön rakennuksia Nanjingissa. Kuva: AFP

Korruptiota ja salasuhteita

Korkea-arvoisten poliitikkojen ja yritysjohtajien katoaminen parrasvaloista käynnistää Kiinassa välittömästi huhumyllyn johtajan mahdollisesta syrjäyttämisestä ja arestiin asettamisesta.

Huhumyllyä kiihdyttää se, että Kiinan poliisi ja valtamedia eivät kerro julkisuudesta kadonneen tilanteesta muuten kuin virallisilla tiedonannoilla ja usein vasta pitkän ajan kuluttua.

Huin lisäksi hävyksissä on tällä hetkellä kaksi ministeriä.

Kiinan tuolloinen ulkoministeri Qin Gang lehdistötilaisuudessa Pekingissä toukokuussa 2023.
Qin Gangia ei ole nähty julkisuudessa kesäkuun lopun jälkeen. Kuva: EPA-EFE

Ex-ulkoministeri Qin Gangia ei ole nähty kesäkuun 25. päivän jälkeen julkisuudessa. Ensin vihjailtiin, että hänellä olisi terveyshuolia. Toisten huhujen mukaan hänellä oli salasuhde TV-toimittajaan.

Heinäkuun lopussa kerrottiin, että Gang on siirtynyt muihin tehtäviin ja Kiinan ulkoministeriksi on nimitetty Wang Yi.

Kiinan puolustusministeri Li Shangfu piti puhetta kesäkuun alussa 2023 Shangri-la hotellissa Singaporessa.
Li Shangfu esiintyi Kiinan puolustusministerinä kesäkuussa Singaporen turvallisuuskonferenssissa. Kuva: EPA-EFE

Puolustusministeri Li Shangfusta ei ole kuulunut elokuun 29. päivän jälkeen. Amerikkalaistietojen mukaan hänet olisi asetettu kotiarestiin.

Kiinan hallitus ei ole vahvistanut mediatietoja, joiden mukaan Li olisi korruptiotutkinnan kohteena, kuten viime vuoden heinäkuussa samalla tavalla julkisuudesta yllättäen kadonnut teollisuusministeri Qiao Yaqing.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 4. lokakuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme