Hyppää sisältöön

Henri Ruoste omisti miljoonien eurojen arvoisen hevosen – yhtenä yönä eläin vahingoittui mystisesti, eikä kukaan tiedä vieläkään mitä tapahtui

Henri Ruoste alkaa totutella ajatukseen, että hänen oudoissa olosuhteissa vahingoittunut hevosensa ei pysty palaamaan kilpailuihin. Tutkinta tapahtumista jauhaa paikallaan, eikä myyntiarvoa enää ole.

Ratsastaja Henri Ruoste.
Henri Ruosteen 50 prosentin omistusosuus Kontestro Db -ruunasta olisi viimeistään vuoden päästä ollut muutettavissa jopa miljoonapotiksi, mutta sitten kaikki muuttui. Kuva: Pekka Koli / Yle
Pekka Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Henri Ruoste 2021 edusti Suomea Tokion olympiakisojen kouluratsastuksessa, hänellä oli allaan hevonen, jolla saattoi tavoitella menestystä sekä urheilullisesti että taloudellisesti.

Tokiossa suoritus epäonnistui, mutta saman vuoden EM-kisoissa Ruoste ja 2010 syntynyt ruuna Kontestro Db onnistuivat erinomaisesti ja saavuttivat 6. sijan. Viime vuonna hevonen otettiin pois myytävien ratsujen listalta, jotta Ruoste voisi sen kanssa saavuttaa maapaikan Pariisin olympiakisoihin ensi kesäksi – ja myös menestyä kisoissa.

Lajin maailmaneliitin päähaastajien joukkoon noussut, Saksan Nordrhein-Westfalenissa operoiva valmentaja-ratsastaja tiesi, että Kontestron myyntiarvo nousisi samalla erittäin merkittävästi.

– Jossain vaiheessa olisi tullut se tarjous, jolle ei olisi voinut sanoa ei. Maailmassa on parhaista kouluhevosista maksettu kahdesta viiteen miljoonaa euroa. Se johtuu siitä, että niitä on myynnissä niin tavattoman vähän. Suuri osa niiden omistajista ei tuollaisiakaan rahoja tarvitse, Ruoste kertoi maanantaina tiluksiltaan Mendenin kaupungista.

Hänen liiketoimintansa ytimessä on myös hevosten arvon kasvattaminen ja myyminen, samoin kuin ruunan toisen 50-prosenttisen omistajan, belgialaisen hevosalan sijoittajan.

Visiot romahtivat

Lähes päivälleen 15 kuukautta sitten maailman maineikkaimpiin ratsastuspaikkakuntiin kuuluvasta Saksan Aachenista käynnistyi kuitenkin kaikki visiot romahduttanut tapahtumasarja, jonka päätteeksi Kontestro Db tuskin enää koskaan pystyy kilpailemaan. Myyntiarvoa hevosella ei enää ole.

Kontestro Db on nyt yli vuoden ollut terveydentilansa takia poissa valmennuksesta, ja Ruoste alkaa jo alistua ajatukseen, jossa ruuna viettää loppuikänsä laidunhevosena.

– Täytyy tietysti muistaa, ettei voi menettää rahaa, jota ei vielä ole saanutkaan. Eli realisoituva menetys on se, mikä Kontestroon on sijoitettu, pelkästään hevosen eläinlääkärikustannuksiin sitten viime vuoden heinäkuun varovaisenkin arvion mukaan kymmeniätuhansia euroja käyttänyt Ruoste kertoo.

Suomalaisen kouluratsastuksen kirkkain tähti ja maailman ranking listan 12. paikkaa pitävä  Henri Ruoste ja ruuna Superioori..
Henri Ruoste johtaa Nordrhein-Westfalenissa 36 hevosen tallia. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Mitä ihmettä Kontestro Db:lle sitten kisamatkalla Aachenin vierastallissa oikein tapahtui? Episodista ovat aiemmin Suomessa kertoneet Hevosurheilu ja Helsingin Sanomat. Hevonen palasi Aachenista kotitalliinsa 3. heinäkuuta 2022.

Kaksi päivää sen jälkeen kaulan vasemmalle puolelle ilmestyi paukama, josta kehittyi lopulta laskimotukokseen johtanut verisuonitulehdus. Kaikkien todennäköisyyksien mukaisesti hevonen on saanut Aachenin vierastallissa jonkinlaisen pistoksen. Tapaturmasta tuskin on kyse, sillä paukaman ympärillä ei ollut mitään merkkejä sellaisesta, kuten naarmuja.

Laskimotukoksen takia veri palautuu kilpailussa erittäin kovassa kuormituksessa olevan hevosen päästä vain pään oikealta puolelta.

Sabotaasi-intressi?

Ruoste on nyt yli vuoden miettinyt asiaa ja yrittänyt selvittää, olisiko jollakulla ollut intressi sabotoida hänen hevostaan. Tällainen toiminta ei ole hevosurheilun historiassa ainutlaatuista, mutta kouluratsastuksen parista Ruoste ei esimerkkitapauksia tiedä.

Aachenin vartioidun vierastallin kävijät kirjattiin sekä sisään että ulos, mutta kirjauksista tai puutteellisista kameratallenteista ei ole löytynyt vastauksia kysymyksiin. Ruoste ei halua syytellä asiasta ketään ilman todisteita. Hän on vain syvästi hämmentynyt. Turkulainen on ollut asiasta yhteydessä myös Kansainväliseen ratsastusliittoon FEI:hin. Vastauksia hän ei juuri ole saanut. Poliisitutkintaa asiassa ei ole tehty.

– En ole oikein selvillä, onko FEI:ssä jonkinlainen tutkinta menossa enkä edes siitä, onko sellaisen tekemiseen ylipäätään halua.

Vastuukysymyksetkin ovat auki.

– FEI voi aina yrittää mennä vastuuvapauslausekkeen suojiin. Lausekkeessa todetaan, että kisoissa asiat tapahtuvat osallistujien omalla riskillä. Mutta on eri asia, koskeeko lauseke sitten tällaisiakin tilanteita.

Kontestro Db:tä ei voi tällä hetkellä valmentaa tai ratsastaa, koska hevonen tuntee erittäin voimakasta epämukavuutta, kun sen pitäisi liikkua urheilija satulassa.

– Se johtuu siitä, että laskimotukos sijaitsee erittäin ylhäällä pään ja kaulan liittymässä. Hevonen ilmaisee epämukavan olonsa erittäin selvästi, 36 hevosen tallia Saksassa pyörittävä Ruoste sanoo.

Viikko ennen haastattelua Ruoste oli käyttänyt Kontestron Hannoverin yliopistollisen eläinsairaalan magneettikuvauslaitteessa.

Suomella ei tällä hetkellä ole maapaikkaa Pariisin olympiakisoihin. Ne pitää saavuttaa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Todennäköisin suomalaisedustaja Pariisissa on Emma Kanerva, jos Suomi paikan saavuttaa.

Muokattu ti klo 8.10: korjattu, että Ruoste kisasi Tokiossa kouluratsastuksessa, eikä kenttäratsastuksessa.

Suosittelemme