Hyppää sisältöön

Nikotiinipussien myynti Suomessa romahdutti nuuskan salakuljettamisen

Tullin tekemät nuuskatakavarikoinnit ovat vähentyneet merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Valvontaa on yhtä paljon kuin aiemmin, mutta salakuljetustapauksia on aikaisempaa vähemmän.

Nicotine pouches
Vahvojen nikotiinipussien myynti vapautui Suomessa huhtikuussa, kun pussit siirtyivät lääkelain piiristä kemikaalilain piiriin. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Jari Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tulli on takavarikoinut tämän vuoden tammi–syyskuussa noin 700 kiloa nuuskaa, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla takavarikoitiin noin 3 500 kiloa. Käänne takavarikointitilastoissa tapahtui viime keväänä. Samaan ajankohtaan ajoittui nikotiinipussien maahantuontikiellon poistuminen.

Ennen huhtikuuta vahvat nikotiinipussit luokiteltiin lääkkeiksi ja Suomessa sai myydä korkeintaan neljän milligramman vahvuisia nikotiinipusseja.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan tämä on näkynyt nuuskan salakuljetuksen selkeänä vähenemisenä.

– Viime vuonna paljastimme useampia suuria nuuskan salakuljetustapauksia, mikä tietenkin näkyy kokonaistilastoissa. Myös tammi–syyskuun lukuja tarkasteltaessa muutos viime ja tämän vuoden osalta on huomattava.

Tullin vanhempi virkamies seisoo esitelmöimässä näytön ja tulli-kyltin vieressä.
Hannu Sinkkonen kertoo tullin tekemien nuuskan haltuunottojen vähentyneen huomattavasti kuluvan vuoden aikana. Kuva: Laura Valta / Yle

Hannu Sinkkosen mukaan jää nähtäväksi vaikuttavatko Suomen ja Ruotsin veroratkaisut siten, että salakuljetus tulee jälleen lisääntymään tulevaisuudessa.

Salakuljetettu nuuska kulkeutuu etelään

Tullin mukaan mielikuva nuuskan salakuljetuksesta Torniossa ja muualla Ruotsin rajan läheisyydessä on olemassa, mutta tullirikosten osalta merkittävät salakuljetustapaukset tapahtuvat etelämpänä.

Salakuljetustapauksissa on usein kyse nuuskan levittämisestä muualle Suomeen.

– Tornion näkökulmasta nuuskatilanne näyttää siltä, että nuuskan salakuljettajiksi ovat jääneet vain ammattimaiset toimijat. Satunnaiset yrittäjät sen sijaan ovat vähentyneet, kertoo Tornion tutkintayksikön päällikkö Tuomo Kunnari.

Nuuskan laittomaan maahantuontiin liittyvät salakuljetustapaukset tutkitaankin pääosin Vaasa–Jyväskylä–Kuopio -akselin eteläpuolella.

Tornio on keskeinen paikka nuuskan maahantuonnille

Yleisin nuuskan salakuljetusreitti on yhä Ruotsin ja Suomen maarajan kautta, ja siitä edelleen muualle Suomeen käyttäjille.

Länsirajan lisäksi toinen merkittävä nuuskan salakuljetusreitti kulkee laivaliikenteen mukana Etelä-Suomeen, osa nuuskasta kiertää jopa Keski-Euroopan kautta. Salakuljetuksissa hyödynnetään myös kaupallista rahtiliikennettä.

Tullin virkahuumekoira labradorinnoutaja Hessu nuuhkii isoa pakettia varastossa.
Tullin huumekoira Hessu on palkittu työstään. Tullikoiria koulutetaan mm. huumeiden, aseiden, käteisrahan, savukkeiden ja ruokien etsintään. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Tullikoira löysi 12 kilon kannabislähetyksen

Tullikoiria koulutetaan löytämään nuuskan lisäksi esimerkiksi aseita tai käteisrahaa. Koira oli suurena apuna myös hiljattain suuren huume-erän paljastumisessa. Tulli tutki suuren kannabiserän maahantuontia, joka paljastui heinäkuussa 2023 tullivalvonnan yhteydessä Vantaalla.

Tulli suoritti valvontaa Vantaalla sijaitsevan logistiikkayrityksen tiloissa, kun virkahuumekoira Hessu merkitsi ulkomailta saapuneen epäilyttävän lähetyksen.

Hessu sai hajun jo varastohäkin ovella ja meni suoraan lähetyksen luokse.

Jani Laiho

Pakettia tarkemmin tutkittaessa sen sisällöksi paljastui noin 12 kg kannabiskasvin kukintoa. Takavarikoidun huumausaine-erän arvo olisi katukaupassa ollut noin 240 000 euroa.

– Usein teemme Hessun kanssa valvontaa tavarantarkastusryhmän mukana rahti- ja pikarahtiliikenteessä. Kollega pyysi koirapartiota mukaan eräälle tietylle varastolle. Hessu sai hajun jo varastohäkin ovella ja meni suoraan lähetyksen luokse. Siitä arvelin, että taidetaan olla isomman jutun äärellä, kertoo Hessun ohjaaja Jani Laiho.

Vuodesta 2017 huumekoirana työskennellyt Hessu on rahti- ja postiliikenne-etsintöihin sekä matkustaja- ja matkatavaravalvontaan erikoistunut labradorinnoutaja ja se on palkittu vuoden 2022 tullikoirana.

Sallassa työskentelevä tullikoira Reko näyttää kuinka nopeasti kätkö löytyy henkilöautosta.

Koirat ovat tärkeä tuki tullirikosten tutkinnassa

Huumekoira on tietyissä tullivalvonta- ja esitutkintatehtävissä erinomainen apu eikä sen työpanos ole korvattavissa muilla menetelmillä. Tällä kertaa tietopohjaisen riskianalyysin pohjalta tullivalvontaa suorittanut partio paljastikin huomattavan suuren huumausaine-erän, jonka oli tarkoitus saapua Suomen laittomille huumausainemarkkinoille.

Tällä viikolla Torniossa pidetään virkahuumekoirien SM-kilpailut. Mukana on kisan järjestäjän tullin lisäksi poliisin, rajavartiolaitoksen sekä rikosseuraamuslaitoksen huumekoiria.

Posti- ja kumipyöräliikenteen valvonnassa tullikoirat ovat erinomaisena tukena ja usein koiran löydökset johtavat suurempienkin salakuljetuskokonaisuuksien jäljille.

– Tullirikostutkinnan näkökulmasta on hyvä, että meillä on mahdollisimman laajasti eri valvontakeinoja käytössämme, jotta pystymme pysäyttämään laittomien aineiden ja tuotteiden liikkumisen rajan yli mahdollisimman tehokkaasti, painottaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Vantaalla paljastanutta huumeiden maahantuontia on tutkittu rikosnimikkeellä törkeä huumausainerikos. Rikoksesta epäillään yhtä henkilöä ja sen tutkinnasta ovat vastanneet Tullin rikostutkinnan Helsingin ja Tampereen yksiköt. Esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Voit keskustella aiheesta 4.10. klo 23 saakka

Suosittelemme