Venäläiset ja valkovenäläiset on suljettu laajalti ulos kansainvälisestä urheilusta, joten Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueilla ei ole asiaa jääkiekon arvokilpailuihin tai maajoukkueturnauksiin.
Sarjatoiminnassa tilanne on erilainen. Pelaajat ovat seurojen työntekijöitä.
Monissa sarjoissa venäläisten työllistymismahdollisuudet heikkenivät sodan alettua, mutta NHL:ssä venäläisten asema on edelleen vankka. Sarjan verkkosivujen mukaan viime kaudella taalajäillä kiekkoili runkosarjassa 61 venäläistä. Määrä nousi kaudesta 2021–22 neljällä.
Nousu on jatkunut tovin. Kaudella 2019–20 vähintään yhden runkosarjaottelun kirjasi 50 ja seuraavalla kaudella 52 venäläistä.
Ensi viikolla alkavan runkosarjan venäläispelaajien määrästä voi tehdä vasta arvion. EliteProspectsin mukaan syys-lokakuun taitteessa NHL-seurojen kokoonpanoihin kuului 50 venäläistä, mutta määrä kasvanee, kun esimerkiksi farmiliiga AHL:stä nostetaan pelaajia.
Tilipäivä koittaa
Statista kertoi vuoden 2023 kymmenen kovapalkkaisimman NHL-pelaajan joukkoon mahtuvan kaksi venäläistä: Kirill Kaprizov ja Aleksandr Ovetškin. Sporting News mainitsi kauden 2023–24 kovapalkkaisimpien 25 pelaajan joukossa nimet Artemi Panarin, Sergei Bobrovski, Ovetškin, Andrei Vasilevski ja Nikita Kutšerov.
Sodan vaikutuksia venäläisten NHL-pelaajien palkkakehitykseen on vaikea arvioida, koska otanta on lyhyt.
Viime kauden kymmenestä tehokkaimmasta venäläispelaajasta vain Jevgeni Malkin, Andrei Kuzmenko ja Mihail Sergatšov sekä viidestä eniten voittoja torjuneesta venäläismaalivahdista Aleksandr Georgijev ja Ilja Samsonov ovat tehneet sopimuksen sodan aikana.
CapFriendlyn mukaan molempien maalivahtien sopimukset ovat huomattavasti muhkeammat kuin aiemmat. Hyvät peliesitykset on palkittu uran toistaiseksi rahakkaimmilla sopimuksilla.
Vain Malkinin sopimus on ollut taloudellisesti heikompi kuin edellinen, mutta ikämiesikäinen pelaaja on ohittanut parhaat pelivuotensa.
Venäläisiä riittää NHL:ssä, mutta venäläisvarausten määrä on laskenut.
Vuonna 2021 NHL-seuroille kelpasi vielä 29 venäläistä, mutta 2022 lukema putosi 25:een ja tänä vuonna 19:ään, joka on matalin venäläisvarausten määrä sitten vuoden 2016. Tuolloin kelpasi vain 17.
Vuosien 2021 ja 2022 venäläisvarauksista kukaan ei ole pelannut NHL:ssä, mutta Pohjois-Amerikan farmi- ja juniorisarjoissa heitä riittää.