Hyppää sisältöön

Poliisi hälytettiin saamelaiskäräjien vaalipaikalle, taustalla kiista äänioikeudesta

Poliisi kutsuttiin viime perjantaina Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen Inarissa. Ilmoituksen mukaan paikalle tuli noin 20 henkilöä, joiden ”äänioikeudesta oli erimielisyyttä”.

Saamelaiskulttuurikeskus kuvattuna edestäpäin.
Kuvituskuva Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksesta. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi sai perjantaina 29. syyskuuta tehtävän Inariin Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen, jossa olivat käynnissä saamelaiskäräjien vaalit. Ilmoituksen mukaan paikalle tuli noin 20 henkilöä, joiden ”äänioikeudesta oli erimielisyyttä”.

Lopputuloksena oli, että henkilöt poistuivat paikalta ilman että poliisin täytyi poistaa heidät. Poliisi ohjeisti henkilöitä valitusoikeudesta koskien vaaleihin liittyvää äänestysoikeutta.

Vaaleissa valitaan edustajat saamelaiskäräjille, joka lausuu saamelaisten virallisen kannan muun muassa maankäyttöasioissa.

Taustalla kiista äänioikeudesta

Taustalla on kiista siitä, kuka saa äänestää saamelaiskäräjien vaaleilla. Yle uutisoi aiemmin Paavo Riihitammelasta, joka aikoi pyytää poliisin avukseen äänestyspaikalle.

Riihitammela on yksi henkilöistä, jotka saamelaiskäräjien vaalilautakunta jätti merkitsemättä vaaliluetteloon. Vain siihen merkityt saavat äänestää ja asettua ehdolle. Korkein hallinto-oikeus oli hyväksynyt Riihitammelan aiemmin vaaliluetteloon, ja hänet on määrätty merkittäväksi vuoden 2023 vaaliluetteloon.

Poliisin tiedotteessa painotetaan, että poliisi ei ole estänyt ketään äänestämästä eikä myöskään vaatinut kenellekään oikeutta äänestää. Poliisi kertoo, että sen tehtävänä oli yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen.

Vaalitoimistossa pelättiin epäjärjestystä

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan esittelijäsihteeri Maria Valkeapää kertoo perjantain tapahtumien alkaneen siitä, kun Sajoksen alakertaan kokoontui väkijoukko. Porukasta yksi henkilö soitti vaalilautakunnan toimistoon kolmanteen kerrokseen, ja sanoi koko ryhmän tulevan yhdellä kertaa äänestämään toimistoon.

Tällöin toimiston työntekijät arvioivat, että tilanne johtaa epäjärjestykseen, ja he soittivat poliisin paikalle yleistä järjestystä turvaamaan.

Vaalilautakunta oli aiemmin ilmoittanut, että saamelaiskäräjien vaaleissa ei järjestetä vaalipäivän äänestystä. Toimistotiloissa oli mahdollisuus yhden henkilön kerrallaan jättää vaaliasiakirjansa.

– Siinä oli sellainen pelko, että he yrittävät rynnätä sinne kaikki yhdellä kertaa ja aiheuttaa tällaista epäjärjestystä, sen vuoksi soitimme poliisit paikalle, Valkeapää sanoo.

Ryhmä kertoi tulostaan etukäteen

Sajokseen alakertaan saapuneessa ryhmässä oli mukana viime saamelaiskäräjävaalien ääniharava Kari Kyrö, joka on näissä vaaleissa jätetty vaaliluettelon ulkopuolelle. Kyrön mukaan joukko käyttäytyi rauhallisesti, eikä minkäänlaista uhkaa ollut.

Kyrö kertoo ryhmän ilmoittaneen jo viikkoa aiemmin vaalilautakunnalle, että he tulevat kerralla, jotta prosessi helpottuu.

– Panimme vaalilautakunnalle viestiä, että haluamme helpottaa työtänne, että tulemme kaikki yhtä aikaa, Kyrö kertoo.

Kyrön mukaan he pyysivät äänestykseen tarvittavia vaaliasiakirjoja vedoten korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen. Kun niitä ei luovutettu, ryhmä kutsui poliisin paikalle.

Varsinaista vaalipäivää saamelaiskäräjävaaleissa ei ole. Vaalit toimitettiin 4. syyskuuta - 2. lokakuuta.

Täydennetty juttua Maria Valkeapään ja Kari Kyrön osuudella kello 19.05.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida 3.10. klo 23 saakka.

Suosittelemme