Hyppää sisältöön

Koirapartio yllätti Venäjän rajalla hiippailleen suden – rajavartijan käskytys ja suden pakomatka tallentuivat videolle

Kokeneen rajavartijan mukaan susihavainnot ovat lisääntyneet.

Susi jolkotti koirapartiota kohti Suomen ja Venäjän välisellä rajalla viime perjantaina. Video: Pohjois-Karjalan rajavartiosto
Laura Kosonen

Vanhempi rajavartija Taisto Väänänen oli koiransa kanssa normaalilla partioreissulla Suomen ja Venäjän välisellä rajalla Ilomantsissa viime perjantaina. Aamupäivän kävely maastossa sai yllättävän käänteen, kun Väänänen huomasi polkua pitkin lähestyvän suden.

Väänänen oli käskenyt työparinsa, rajakoira Kitin, paikalleen maahan ennen kohtaamista. Koira haistoi ja näki suden, mutta ei hievahtanutkaan.

– Koira pysyi paikoillaan, kuten oli käsketty. Se ei saa liikkua ennen seuraavaa käskyä, Väänänen kertoo.

Susi kuitenkin lähestyi edelleen kaksikkoa. Kun se oli noin parinkymmenen metrin päässä, Väänänen sanoi sudelle kuuluvalla äänellä ”Alahan männä!”

– Se tuli sen verran lähelle, että sitä piti kehottaa lähtemään eri suuntaan, Väänänen toteaa.

Todennäköisesti susi huomasi partiokaksikon vasta tässä vaiheessa ja kääntyi tiehensä.

Väänäsen mukaan susihavainnot rajalla ovat lisääntyneet. Susia tallentuu valvontalaitteisiin lähes päivittäin, ja silloin tällöin partiot näkevät niitä myös maastossa.

Väänäsen koira Kiti, kennel-nimeltään Evergreys Kiti, on 10-vuotias saksanpaimenkoira ja kokenut rajakoira. Koira ei hämmentynyt tilanteesta sen kummemmin.

Väänänen kertoo, että koira reagoi maastossa myös villieläinten jälkiin, vaikka se on koulutettu löytämään erityisesti ihmisen jälkiä.

– Nuoren koiran koulutuksessa eläinten jäljet tuovat haasteita, mutta Kiti osaa kokeneena ohittaa ne nopeasti ja jatkaa matkaa.

Pohjois-Karjalan rajavartiolaitos jakoi videon Väänäsen partion ja suden kohtaamisesta myös viestipalvelu X:ssä.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Keskustelu on auki 3.10. klo 23:een asti.

Suosittelemme