Hyppää sisältöön

Parantumatonta syöpää sairastanut runoilija Aija Andersson on kuollut

Andersson kirjoitti muun muassa laajaa huomiota keränneet runoteokset Amputaatio (2021) ja Eutanasia (2022).

Runoilija AIja Andersson.
Aija Andersson käsitteli sairastumistaan kirjoittamalla. Kuva: Kulttuurivihkot
Mattias Mattila

Runoilija Aija Andersson (o.s. Typpö) on kuollut eilen 1. lokakuuta. Hän oli 40-vuotias. Asiasta kertoo Anderssonin kustantamo Kulttuurivihkot.

Andersson muistetaan kahdesta laajaa huomiota keränneestä teoksesta, Kulttuurivihkojen kustantamista runokirjoista Amputaatio (2021) ja Eutanasia (2022).

Teokset kytkeytyvät Anderssonin viime vuosien elämäntilanteeseen. Hän sairastui parantumattomaan ja hyvin harvinaiseen syöpään, synoviaalisarkoomaan, minkä seurauksena hänen toinen jalkansa amputoitiin.

Ylen haastattelussa viime kesänä Andersson kertoi elävänsä jatkoajalla. Lääkärin ennusteen mukaan hänen elinaikansa oli päättynyt jo alkuvuodesta 2022. Voit kuunnella haastattelun tämän artikkelin lopusta.

Viimeinen blogijulkaisu päivä kuoleman jälkeen

Andersson oli poikkeuksellisen tuottelias kirjoittaja. Hänen kolmas runoteoksensa on parhaillaan painossa, neljäs julkaistaan postuumisti keväällä 2024.

Andersson piti Kulttuurivihkojen verkkolehdessä Lasikenkä piparkakkutalossa -nimistä blogia. Runoilijan toiveesta hänen viimeinen julkaisunsa ilmestyi päivä hänen kuolemansa jälkeen. Siinä sanotaan:

lopulta elämänräpäys

Espoossa asunut Andersson ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi syksyllä 2019. Sitä ennen hän oli työskennellyt äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajana.

Suosittelemme