Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Valtonen Ylelle Kiovassa: EU:n tuki Ukrainalle jatkuu vahvana

Elina Valtosen mukaan EU:n ja Suomen tulisi puuttua entistä tiukemmin Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden kiertämiseen kolmansien maiden kautta.

Ulkoministeri Elina Valtonen Kiovassa ulkoministerikokouksessa 2.10.2023 antamassa haastattelua lehdistölle
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistui maanantaina EU:n ulkoministerien kokoukseen Kiovassa. Kuva: Maxim Fedorov / Yle
Jani Parkkari,
Maxim Fedorov

KIOVA Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kiistää olevansa huolissaan länsivaltojen Ukrainalle osoittaman tuen hitaasta murenemisesta.

– EU:n tuki Ukrainalla on erittäin vahva, Valtonen kommentoi maanantaina Ylelle EU:n ulkoministerien kokouksessa Kiovassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaikkien 27 jäsenmaan ulkoministerit tapaavat unionin ulkopuolella.

– Kokouksella on suuri symbolinen merkitys, Valtonen arvioi.

Huoli lännen tuen horjumisesta nousi esiin viikonloppuna, kun Slovakia ilmoitti lopettavansa aseellisen tuen Ukrainalle ja Yhdysvalloissa liittovaltion budjettiin ei kirjattu presidentti Joe Bidenin vaatimaa Ukraina-apua.

Valtonen pitää näitä yksittäisinä, maiden sisäisinä asioina.

– Olen hyvin optimistinen Yhdysvaltojen suhteen. Siellä tosin mennään kohti vaalivuotta, joten tilanne on siltä osin herkkä.

Elina Valtonen puhuu lehdistötiedotustilaisuudessa. Hän seisoo ja etualalla on mikkejä.
Ulkoministeri Valtosen mukaan EU:n tuki Ukrainan puolustustaistelulle Venäjää vastaan on vankkumaton. Kuva: Sergei Supinsky / AFP

Pakotteiden kiertämiseen puututtava

Ulkoministeri Valtosen mukaan Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden noudattamista pitäisi valvoa Suomessa ja EU:ssa entistä tiukemmin.

Venäjä pystyy jossain määrin kiertämään pakotteita käymällä kauppaa sellaisten maiden kautta, jotka eivät ole mukana pakoterintamassa.

Valtosen mielestä juuri tällaisten ”kolmansien maiden” kautta kulkevaan kauppaan pitäisi puuttua.

– Kun on huomattu, että kolmansien maiden kautta menee tavaraa ja teknologiaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi aseiden valmistukseen, niin näitä pitäisi kitkeä pois.

Suomessa ja ulkomailla on viime kuukausina tullut esiin tapauksia, joissa yritykset ovat vieneet Venäjälle pakotteiden kieltämiä tuotteita tai komponentteja.

– Jokaiselle yritykselle pitäisi olla päivän selvää, että jos osallistuu pakotteiden kiertämiseen, syyllistyy rikokseen, Valtonen sanoo.

Suosittelemme