Hyppää sisältöön

KRP epäilee: pahamainen ruotsalainen katujengi on yrittänyt ottaa ensimmäistä kertaa Suomen huumekauppaa haltuunsa

Epäillyt vangittiin toukokuussa Helsingin käräjäoikeudessa poissaolevina. Osa heistä on jo saatu Suomeen. KRP:n mukaan esitutkinta valmistuu lähipäivinä.

Polispatrull i Jordbro efter en dödsskjutning där den 28 september.
Ruotsin jengiväkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime viikkoina. Kuvassa poliisipartio Tukholman alueella. Kuva: EPA-EFE
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalaisen, äärimmäisen väkivaltaisessa maineessa olevan Dödspatrullen-rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen ja yrittäneen salakuljettaa Suomeen satoja kiloja huumeita. STT:n tietojen mukaan huumeita epäillään päätyneen muun muassa suomalaisille katujengeille.

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkintaosaston päällikkö Timo Kilpeläinen vahvistaa Ylelle, että tutkinta on loppusuoralla.

– Esitutkinta on tarkoitus saada valmiiksi lähipäivinä. Tällä viikolla on tarkoitus tiedottaa lisää yksityiskohdista. Meillä on useita henkilöitä vangittuna liittyen tähän juttukokonaisuuteen, Kilpeläinen kertoo.

Hän ei halua vielä täsmentää, kuinka monta ihmistä on tällä hetkellä vangittuna.

Kilpeläisen mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun ruotsalainen katujengi on yrittänyt ottaa huumemarkkinoita haltuun Suomessa.

Timo Kilpeläinen rikosylitarkastaja Keskusrikospoliisi.
KRP:n tutkintaosaston päällikkö Timo Kilpeläinen kertoo, että KRP ja Helsingin poliisi ovat tutkineet asiaa yhdessä Ruotsin poliisin kanssa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

STT:n tietojen mukaan Suomen poliisi sai alkuvuodesta Ruotsin poliisilta tietoa Suomessa sijaitsevista osoitteista, minkä myötä epäilty huumeiden levitys alkoi paljastua. Huumeita epäillään tuodun Suomeen ainakin pohjoisen rajan kautta rekoilla, kerrotaan STT:lle useista eri lähteistä. Takavarikkoon on päätynyt yli sata kiloa huumeita.

Kolme epäiltyä luovutettu Suomeen

Ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi tutkintaan liittyvistä kiinniotoista kesäkuussa. Kolme ihmistä kerrottiin otetun kiinni Tukholmassa ja Malmössä. Lehti kertoi, että kiinniotossa oli mukana Suomen ja Ruotsin poliisi. Myöhemmin Ruotsissa otettiin kiinni neljäs Dödspatrulleniin liittyvä epäilty.

Epäillyt ovat 21–25-vuotiaita. Kaikki neljä vangittiin toukokuun lopulla poissaolevina Helsingin käräjäoikeudessa. Kolme heistä on sittemmin luovutettu Suomeen, selviää julkisista pakkokeinotiedoista.

Törkeän huumausainerikoksen epäillään tapahtuneen kesäkuun 2022 ja toukokuun 2023 välillä Helsingissä. Yhden epäillyn kohdalla tekoaika alkaa vasta joulukuusta 2022.

Tutkinnasta kertoi maanantaina myös Helsingin Sanomat.

Tutkintaan liittyy myös iso asetakavarikko, josta Ruotsissa on uutisoinut Aftonbladet. Poliisi takavarikoi keväällä Tukholman ulkopuolelta yli 20 asetta ja että takavarikko on mahdollisesti suurin vuosiin.

Syksyn väkivaltaisuudet liittyvät ”Foxtrotiin”

Ruotsin jengiväkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime viikkoina. Pelkästään syyskuun aikana Ruotsissa kuoli yli kymmenen ihmistä. Viimeaikaiset väkivaltaisuudet liittyvät Foxtrot-rikollisverkoston sisäisiin kiistoihin ja toisaalta kilpailuun Dalen-rikollisverkoston kanssa.

Ruotsin poliisi kertoi maanantaina SVT:lle aloittavansa maanlaajuisen operaation väkivalta-aallon pysäyttämiseksi. Sen tarkoituksena on lisätä yhteistyötä viranomaisten välillä räjähdyksien ja ampumisten vuoksi. Poliisi aikoo tehdä myös yhteistyötä Ruotsin puolustusvoimien kanssa.

Katujengirikosten tutkinnanjohtaja Marko Forss: Mittakaava Suomessa on vielä erilainen verrattuna Ruotsiin (julkaistu 29.9.2023).

Lue lisää:

Ruotsin poliisille uusi toimivaltuus – saa kuunnella ihmisiä, jotka saattavat tehdä vakavia rikoksia

Ruotsin jengirikollisuuden lonkerot yltävät myös Suomeen – ”Se on bisnestä”

Suosittelemme