Hyppää sisältöön

Legendaarinen autobrändi Andretti Formula Racing astui merkittävän askeleen kohti F1-perhettä

Autourheilun kuninkuusluokkaan, formula ykkösten MM-sarjaan on vahvasti tyrkyllä yhdestoista talli – yhdysvaltalainen Andretti Formula Racing.

Andretti Formula Racingin puuhamies Michael Andretti vieraili Miamissa F1-merkeissä vuonna 2023.
Andretti Formula Racingin puuhamies Michael Andretti vieraili Miamissa F1-merkeissä vuonna 2023. Kuva: XPB Images
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen autoliitto FIA tiedotti maanantaina, että se on hyväksynyt Andretti Formula Racingin uudeksi formulatalliehdokkaaksi. Tällä hetkellä F1-valmistajien sarjassa kilpailee kymmenen tallia.

Uutinen on iso askel kohti uutta F1-tallia, vaikka se ei vielä takaa varmuutta, että Andretitn kolmivuotinen hakuprosessi palauttaa yhden kilpa-autoilun tunnetuimmista brändeistä takaisin huipulle.

Mario Andretti voitti vuoden 1978 F1-mestaruuden ja hänen poikansa Michael Andretti ajoi 13 F1-kilpailua kaudella 1993.

Andretti Globalin ja kumppani General Motorsin on edelleen todistettava kaupallinen arvonsa F1-oikeuksien haltijalle Liberty Medialle sekä nykyisille formula ykkösten talleille, jotka ovat aiemmin vastustaneet jyrkästi nykyisen 20 auton laajentamista sarjassa.

Uusi talli pääsisi mukaan jakamaan sarjan miljardien eurojen arvoista yhteistä tulopottia. Jokainen uusi tulokas veisi tullessaan siivun kaikkien muiden tuloista.

Nykyisen, vuoteen 2025 voimassa olevan F1:n kilpailu- ja rahanjakosopimuksen perusteella uuden tallin pitäisi maksaa 200 miljoonan dollarin kertakorvaus tallipaikasta. Se toisi 20 miljoonaa jokaiselle tallille.

Autosportin sisäpiirilähteet kertoivat alkuvuodesta, että tallit haluavat nostaa ”sisäänpääsysumman” vähintään 600 miljoonaan dollariin.

– Andretti Formula Racing LLC:n hakemus etenee hakuprosessin seuraavaan vaiheeseen, sanoi FIA:n nokkamies Mohammed Ben Sulayem.

Yhdysvaltalaisyhtiöt Andretti Global ja General Motors kertoivat edellisen kerran 5. päivä tammikuuta tavoittelevansa uuden tallin – työnimellä Andretti Cadillac – tuomista formula ykkösten MM-sarjaan.

Andretti Globalin toimitusjohtaja Michael Andretti, 60, on kuvannut yhtiönsä ja General Motorsin (GM) hanketta ”todelliseksi amerikkalaiseksi F1-hauksi”.

– General Motors ja Andretti jakavat yhteistä, kilvanajon synnyttämää perintöä. Meillä on mahdollisuus yhdistää intohimomme ja omistautumisemme rakentaaksemme todellisen amerikkalaisen F1-haun, Andretti totesi tammikuussa 2023.

General Motorsin puheenjohtaja Mark Reuss on nostanut mediassa esille, kuinka yhtiöllä on ”pitkä ja rikas historia moottoriurheilussa”.

– Cadillacilla ja F1:llä on molemmilla kasvava globaali kiinnostavuus. Brändillämme on pohja moottoriurheilussa yli vuosisadan ajalta. Voimme tuoda tämän erityisen amerikkalaisen innovoinnin ja designin F1-ykkösiin, Reuss julisti.

Lähteet: AP - Reuters

Suosittelemme