Hyppää sisältöön

EIF juhlii nousua Veikkausliigaan, mutta liigapomo muistuttaa karusta tilanteesta: ”Tammisaaressa ei voida pelata missään nimessä”

Jalkapallon Veikkausliigan lisenssimääräyksiä on kiristetty etenkin olosuhteiden osalta. Tämä voi koitua liiganousua juhlivan tammisaarelaisen EIF:n kohtaloksi.

Näin EIF varmisti nousunsa Veikkausliigaan.
Anu Karttunen

Tammisaarelainen Ekenäs IF varmisti nousunsa jalkapallon Veikkausliigaan, kun se kukisti maanantaina TPS:n Turussa 3–1 (1–1). EIF kasvatti voitollaan eron Ykkösessä toisena olevaan Gnistaniin neljään pisteeseen, kun jäljellä on enää yksi kierros. Päätöskierroksella EIF kohtaa Gnistanin kotonaan.

Vaikka avoin sarja tarjoaa kaikille joukkueille pelillisen mahdollisuuden nousta pääsarjaan, ei pelkkä pelillisyys riitä. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa muistuttaa, että olosuhteilla on vaatimukset.

– Miten niihin pystytään vastaamaan, on kysymys erikseen. Onko seuralla mahdollisuutta pelata kotistadionilla vai joutuuko seura tekemään päätöksen, että joutuu pelaamaan evakossa, koska oma stadion ei ole kelvollinen pelaamiseen? Marjamaa totesi.

EIF Fotboll Ab:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Illmanin mukaan EIF:n taustajoukot ovat valmistautuneet nousuun syyskesästä lähtien, jolloin huomattiin, ettei nousu ole enää vain unelma. Seuralla on ollut kaksi vaihtoehtoa, Ykkönen tai liiga, ja molempiin on ollut omat suunnitelmansa.

Täysi katsomo EIF:n ottelussa.
EIF:n tämänhetkiset katsomot eivät täytä Veikkausliigan kriteereitä. Kuva: Patric Westerlund

Katsomoremontti suunnitteilla, mutta se ei riitä

Illman uskoo, että EIF:n suurin kynnyskysymys liigaan nousussa löytyy Tammisaaren keskuskentän katsomorakenteista.

Liigalisenssimääräyksissä sanotaan, että liigastadionilla tulee olla katettu katsomo tai katsomoita, jossa on vähintään 1 500 istumapaikkaa. Tammisaaren stadionille mahtuu yli 1 300 katsojaa, mutta suurin osa on ilman katosta.

Liigajoukkue voi saada poikkeusluvan katsomoiden ja valojen takia, mutta tietyillä ehdoilla. Seuralla täytyy olla suunnitelma valmiina, miten se saa stadionomistajan sitoumuksella kahdessa vuodessa rakennettua ne kuntoon.

Illmanin mukaan Raaseporin kaupunkiin nykyään kuuluvassa Tammisaaressa remontti on jo suunnitteilla.

– Meillä on jo piirustukset ja suunnitelmat kaupunginhallituksessa, Illman kertoi.

Veikkausliigaan vaadittavat lisenssimääräykset ovat kiristyneet, ja Marjamaan mukaan etenkin olosuhdepuolen vaatimuksia on vedetty koko ajan tiukemmiksi. Se vaikuttaa etenkin EIF:n mahdollisuuksiin saada lisenssi.

– EIF:n osalta voi sanoa varmasti, että Tammisaaressa ei voida pelata missään nimessä. Stadionin tekonurmi on sellainen, että se ei tule mitenkään läpäisemään lisenssiä, Marjamaa sanoi.

EIF:n pelaajat ja kannattajat juhlivat.
EIF Fotboll Ab:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Illman ei usko, että seuran kannattajat lähtisivät muualle katsomaan kotiotteluita. Kuva: EIF / Patric Westerlund

Illman: Muualla pelaaminen ei vaihtoehto

Veikkausliigassa voidaan pelata tekonurmella, mutta sen on täytettävä ”Fifa Quality Concept for Football Turf” / ”Fifa Quality Pro Standard” -laatuvaatimukset ja alustan täytyy läpäistä Fifa-testi joka vuosi.

– Veikkausliigan vaatimus näille tekonurmille on kova. Jos ei Fifa-testiä selvitä, alustalla ei saa pelata. Tammisaaressa on juuri tällainen vanha tekonurmi, joka ei pääse Fifa-testistä läpi, Marjamaa sanoi ja kertoi, että aikataulu korjauksiin on varsin tiukka.

– Kaupungin pitäisi silloin kaivaa stadion auki ja laittaa uusi tekonurmi. Sitten sen pitäisi läpäistä testit. Tiedetään, että kausi alkaa ensi keväänä. Käytännössä se on mahdotonta.

Yksi vaihtoehto EIF:lle olisi pelata kotiottelunsa ”evakossa”, jollain muulla stadionilla, mutta Illmanin mukaan se mahdollisuus ei ole käynyt mielessä.

– Ei. Ei ole. Tammisaarelaiset eivät välttämättä lähde muualle katsomaan kotiotteluita, Illman arveli.

EIF juhlii Abdoulaye Kanten 0–1-maalia jalkapallon miesten ykkösen ottelussa Turussa.
EIF juhli Abdoulaye Kanten 1–0-maalia jalkapallon miesten Ykkösen ottelussa Turussa. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Tasoa pitää nostaa joka osa-alueella

EIF:n ja Veikkausliigan edustajat ovat käyneet viime viikkojen aikoina keskusteluja siitä, mitä kaikkea liigaan nousu vaatii. Illmanin mukaan ei riitä vain pelaajien tason nosto, vaan jokaisen osa-alueen pitää nostaa tasoaan.

Veikkausliiga olettaa myös, että liigaseurojen talous on vakaalla pohjalla. Liiga tuo velvollisuuksia, mutta myös tulovirtoja, sillä liigassa joukkueet saavat vuosittain noin puoli miljoonaa euroa mediasopimuksesta sekä Euroopan jalkapalloliiton solidaarisuusrahapotista.

EIF on operoinut Ykkösessä maltillisella budjetilla, eikä Illmanin mielestä kenelläkään ole liikaa rahaa. Tammisaaressa toivotaan, että liigapaikka toisi uutta mielenkiintoa muun muassa sponsorimarkkinoille.

– Budjettia pitäisi kasvattaa aika paljon. Puhutaan ihan eri summista, kun ollaan liigassa, Illman sanoi.

Suosittelemme