Hyppää sisältöön

Lohduton viesti ruotsalaiselta rikostoimittajalta: Vielä Dödspatrullenia väkivaltaisempi rikollisjengi pyrkii jo Suomeen

Diamant Salihun mukaan rikollisjärjestöillä on hallussaan sotilaskalustoa.

pressbild Diamant Salihu
Rikostoimittaja Diamant Salihu alleviivaa, kuinka tärkeää pohjoismaiden poliisien välinen yhteistyö on ongelman kitkemisessä. Kuva vuodelta 2021. Kuva: Mondial
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalaiselle rikostoimittajalle Diamant Salihulle uutiset rikollisjärjestöjen rantautumisesta Suomeen eivät tule yllätyksenä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle työskentelevä Salihu on tutkinut ruotsalaisia rikollisjengejä vuodesta 2015 asti ja kirjoittanut aiheesta kirjan.

– Suomen rikolliset jengit eivät ole enää paikallisia. Olette osa kansainvälistä huumemarkkinaa, josta monet eri rikollisryhmät haluavat osansa, Salihu kertoo Ylelle.

Maanantaina ilmeni, että keskusrikospoliisi epäilee ruotsalaisen Dödspatrullen-rikollisjärjestön rantautuneen Suomeen tämän vuoden aikana. Huumeita on salakuljetettu maahan muun muassa rekoilla pohjoisen rajan kautta.

Dödspatrullen-järjestö tunnetaan erittäin väkivaltaisena. Sen jäseniä on yhdistetty useisiin murhiin, joita on kohdistettu etenkin kilpailevien rikollisryhmien jäseniin.

Salihun mukaan Dödspatrullenilla on hallussaan jopa sotilaskalustoa.

Ruotsissa jäsenet ovat pääosin päälle parikymppisiä, moni jopa alaikäisiä. Salihun mukaan lapsia otetaan mukaan toimintaan tarkkailemaan poliisia ja tekemään murhia.

– Jengit käyvät sotaa keskenään. He yrittävät rekrytoida myös lapsia Suomessa, Salihu arvioi.

Vielä väkivaltaisempi ryhmä on jo tulossa

Suomen poliisi on aiemmin tiedottanut pysäyttäneensä joidenkin rikollisryhmien rantautumisen tänne.

Vaikka Dödspatrullenin jalansija Suomessa estettäisiin, myös monet muut ruotsalaiset rikollisjengit yrittävät rantautua Suomeen.

– Seuraava ryhmä on jo tulossa. Esimerkiksi ruotsalainen rikollisjengi Foxtrot pyrkii Suomeen. Heidät tunnetaan vielä Dödspatrullenia huomattavasti väkivaltaisempana.

Foxtrot-jengin nimi on ollut esillä myös suomalaismediassa viime viikkoina jengin sisäisen valtalaistelun ja sitä Ruotissa seuranneen väkivaltaisuuksien aallon vuoksi. Väkivaltaisuudet liittyvät jengin kahden johtohahmon ”Kurdiketun” ja ”Mansikan” välienselvittelyyn.

Salihun mukaan väkivalta on rikollisryhmien valttikortti.

– He haluavat brändäytyä mahdollisimman väkivaltaisiksi ollakseen isompi pelote kilpailijoilleen.

Suomi on jo osa kansainvälisiä huumemarkkinoita

Diamant Salihu ei usko, että yksittäisen ryhmän pysäyttämisellä on isoa vaikutusta, sillä uusia tekijöitä riittää jonoksi asti.

– Niin kauan kuin rajojen ylitys on helppoa ja huumeille löytyy kysyntää, niin riittää myös tuotteen tarjoajia ympäri maailmaa.

Rikollisorganisaatiot haluavat levittäytyä kaikkialle Pohjoismaihin. Toiminta on kansainvälistä, joten niin pitäisi olla myös vastatoimien, Salihu alleviivaa.

Eri maiden poliisien yhteistyön pitäisi Salihun mielestä alkaa jo Belgian ja Hollannin satamista, joihin huumeita saapuu muun muassa Marokosta.

Poliisin pitäisi hänen mielestään ymmärtää, että järjestöt etsivät jatkuvasti uusia, yhä nuorempia jäseniä mukaan toimintaan.

– Lisäksi murhat pitäisi ratkaista, jotta toiminta saadaan katkaistua heti. Nyt Ruotsissa alle neljäsosa jengien välisistä ampumatapauksista saadaan ratkaistua.

Jengit eivät välitä siviileistä

Salihun mukaan jengien rikollinen toiminta alkaa huumemarkkinoilla, mutta se muuttuu nopeasti jengien välisiksi koston kierteiksi.

– He ovat tappaneet toisiaan, viattomia siviilejä ja jopa vastustajiensa vanhempia.

Jengit eivät ole vakaita organisaatioita. Esimerkiksi Foxtrot-jengi on Salihun mukaan jo jakautunut kahtia ja entiset jäsenet tappavat nyt toisiaan.

Salihun aiheesta kertova kirja sai nimensä lauseesta, jonka jengiläinen kertoi poliisille kuulustelussa, kun häneltä kysyttiin, kauanko väkivalta jengien välillä jatkuu.

”Tills alla dör”, hän sanoi. Kunnes kaikki kuolevat.

Voit keskustella aiheesta 4. lokakuuta 2023 kello 23:een asti.

Suosittelemme