Hyppää sisältöön

Joensuun suksivoidetehtaan rajua tulipaloa puidaan nyt käräjillä – yhtiö ja sen toimitusjohtaja syytettynä työturvallisuusrikoksesta

Syytteen mukaan kemikaaleja käsiteltiin tehtaalla huolimattomasti.

Pelastajia sammuttamassa tulipaloa lumisella pihalla.
Vauhti Speedin suksivoidetehdas Joensuussa paloi maan tasalle marraskuussa vuonna 2021. Kuva: Ari Tauslahti / Yle
Laura Kosonen

Joensuussa marraskuussa vuonna 2021 tapahtuneen suksivoidetehtaan tulipaloa puidaan nyt Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Vauhti Speed oy:lle yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta sekä yrityksen silloiselle toimitusjohtajalle ja työnjohtajalle Esa Puukilaiselle sakkorangaistusta.

Puolustus kiistää syytteet.

Vauhti Speedin suksivoidetehtaalla Pamilonkadulla Joensuussa syttyi 30. marraskuuta 2021 räjähdysmäinen tulipalo, joka tuhosi yrityksen tuotantotilat kokonaan. Tulipalossa loukkaantui kolme työntekijää, joista yksi vakavasti.

Haastehakemuksen mukaan tulipalo sai alkunsa, kun työntekijä oli kaatanut kemikaalivarastossa helposti syttyvää kemikaalia metallisesta sangosta muovisen suppilon kautta metalliseen tynnyriin. Kemikaalihöyry syttyi staattisen sähkövarauksen purkautumisen aiheuttamasta kipinästä, ja seurauksena oli räjähdysmäinen tulipalo.

Kyseessä oli vakiintunut työtapa. Työntekijät eivät käyttäneet tilanteessa riittäviä suojavarusteita, eikä kaatamiseen käytettyä metallista sankoa ollut maadoitettu.

Vauhti Speedin suksivoidetehtaan tulipalossa Joensuussa tuhoutuivat yrityksen tuotantotilat. Kuvassa lumiset rauniot ennen raivausta.
Tehtaan toimitilat tuhoutuivat tulipalossa kokonaan. Arkistokuva. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle

Syytteen mukaan työnjohtajana ja toimitusjohtajana toiminut Puukilainen oli rikkonut työturvallisuusmääräyksiä. Syyttäjän mukaan hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa selvittää ja tunnistaa kemikaalien aiheuttamat riskit ja ohjeistaa ja opastaa työntekijöitä.

Onnettomuudessa vakavasti loukkaantuneen työntekijän vammojen hoito on edelleen kesken. Sen vuoksi vahingonkorvauksia ei käsitellä vielä. Vakavasti loukkaantunut työntekijä ei vaatinut asiassa rangaistusta esihenkilölle.

Oikeudenkäynti alkoi tänään tiistaina, ja käsittelylle on varattu aikaa vielä huominen.

Nykyisin Vauhti Speed toimii uusissa tiloissa Tohmajärvellä.

Suosittelemme