Hyppää sisältöön

Säkylässä aiotaan taistella omien terveyspalveluiden puolesta, sanoo kunnanjohtaja: ”Muutoksen läpivieminen ei tule olemaan helppoa”

Valtaosa Satakunnan hyvinvointialueen terveyskeskuksista lakkautetaan lähivuosina. Säkylän kunnanjohtajan mukaan tunnelma on apea.

Näin Säkylän asukkaat kommentoivat terveyskeskuksen lakkautussuunnitelmia.
Anna-Mari Vuollet

Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää on viime vuosina saanut nauttia Säkylän menestyksestä.

Tilinpäätös on ollut ylijäämäinen, paikkakunnalla on vahva elintarviketeollisuus ja Natoon liittyminen toi entisestään lisävaloa varuskuntapaikkakunnalle.

Maanantaina Mäenpää sai saavillisen kylmää vettä niskaansa, kun Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkon karsintasuunnitelma ja lakkautuslista esiteltiin.

Kunnassa uskottiin loppuun saakka palveluiden pysymiseen, vaikka pieni epäilys onkin ollut sen vuosikymmenen ajan, kun palveluiden keskittämisestä on puhuttu.

– Aikataulu on todella nopea, ja palveluiden heikennys iskee Säkylään todella rankasti, Mäenpää kertoo.

Sinitakkinen mies katsoo kameraan.
Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää pelkää, että palveluiden myötä Säkylä autioituu. Kuva: Rami Koivula / Yle

Ihmiset muuttavat palveluiden perässä

Kunnanjohtaja pelkää, että palveluiden myötä kunnasta lähtee ajan myötä myös osa asiakkaista ja työpaikoista.

Säkylän lisäksi Mäenpää on huolissaan koko maakunnan tulevaisuudesta.

– Satakunnassa on jo nyt joillakin aloilla työvoimapula. Olemme huolissamme koko Satakunnan vetovoimasta ja pärjäämisestä, kun kilpaillaan asukkaista ja työvoimasta.

Viime vuonna ylijäämäisen tilinpäätöksen tehneessä kunnassa ihmellään, kuinka heillä rahat ovat riittäneet myös sote-palveluihin, mutta valtiolta rahat loppuvat kesken.

– Oman taloutemme pohjalta meillä ei ollut karsinta-aikomuksia tai -odotuksia. Toimintaa oli jopa tarkoitus kehittää ja parantaa, Mäenpää kertoo.

Säkylän terveysaseman henkilökunnasta merkittävä osa on työskennellyt talossa pitkään, asuvat paikkakunnalla tai lähisedulla.

– Tämä on heille luonnollisesti valtava muutos sekä työpaikan että työtehtävien sisällön osalta. Muutoksen läpivieminen ei tule olemaan helppoa, Mäenpää toteaa.

Tappiomielialaan ei taivuta

Oman terveysaseman lakkautuksen myötä palvelut siirtyvät 15 kilometrin päähän Euraan.

Säkyläläiset ovat tottuneet pääsevänsä terveyspalveluihin nopeasti ja jonottamatta.

– Palvelut, mihin on aiemmin kutsuttu ja päässyt käytännössä viikossa, niin nyt ei ole tietoa edes jonon pituudesta, Teijo Mäenpää miettii.

Säkylässä yritetään vielä vaikuttaa hyvinvointialueen karsintalistaan poliittisia reittejä. Minimivaatimuksena on lääkärin vastaanoton säilyttäminen edes jossakin määrin.

Kunnanjohtajan puhelin on soinut ahkerasti terveysaseman lakkautuksen tultua julkiseksi. Pääasiassa ihmiset ovat olleet yllättyneitä ja pettyneitä.

– Meidän terveysasema oli kokoluokassaan vielä muutama vuosi sitten Suomen ehdoton ykkönen, eli alamäki on jyrkkä. Aivan liian jyrkkä.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 4.10. klo 23:een saakka.

Suosittelemme