Helsingin lämpeneminen ydinenergialla on askeleen lähempänä todellisuutta.
Helsingin energiayhtiö Helen ja kaukolämpöreaktoria suunnitteleva Steady Energy ovat solmineet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa investointi pieneen lämpöä tuottavaan ydinvoimalaitokseen.
– Haluamme olla käynnistämässä ydinlämpötuotantoa Suomessa ja rakentaa sen vaatimat edellytykset yhteistyössä Steady Energyn sekä muiden energia-alan toimijoiden, päättäjien ja viranomaisen kanssa, Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka sanoo tiedotteessa.
Helen on puhunut jo pitkään siitä, että ydinkaukolämpö voisi olla yksi varteenotettava vaihtoehto vähäpäästöiseen kaukolämmön tuottamiseen.
Toisaalla Teknologian tutkimuskeskus VTT on suunnitellut omaa kaukolämpöreaktoria. Steady Energy on tämän kehitysprojektin pohjalta perustettu yritys.
Tiedotteessa todetaan, että aiesopimus on tärkeä virstanpylväs Steady Energylle.
– Se luo edellytykset toteuttaa 2020-luvulla kotimainen teknologia, joka kykenee leikkaamaan kahdeksan prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä, kun kaukolämpöä ei tuotettaisi enää polttamalla, Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman sanoo tiedotteessa.
Kymmenen reaktoria lämmittäisi vajaat puolet Helsingistä nollakeleillä
Vaikka aiesopimus on askel kohti ydinkaukolämpöä, matkaa on vielä pitkälti jäljellä.
Helenin ja Steady Energyn seuraava askel olisi ennakkoinvestointisopimus ja se on tarkoitus solmia seuraavan puolen vuoden aikana.
Tiedotteen mukaan vuosille 2024–2027 sijoittuva sopimus kattaisi muun muassa ydinenergialain uudistamisen edistämisen, sijoituspaikka- ja teknologialuvan hakemisen sekä laitoksen kauppahinnan kiinnittämisen.
Lisäksi se mahdollistaisi Helenille jopa kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkimisen Steady Energyltä.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Helsinkiin tulisi kymmentä erillistä ydinkaukolämpölaitosta, vaan yhdessä laitoksessa voi olla useampia reaktoriyksiköitä.
Kymmenen reaktorin yhteisteho vastaisi karkeasti ottaen vajaata puolta Helsingin tarpeesta nollakeleillä.
Yhtiöiden tiedotteessa muistutetaan, että ydinkaukolämmön toteutuminen on kiinni myös lainsäädännöstä.
Suomessa on käynnissä ydinenergialain kokonaisuudistus ja kesäkuussa säteilyturvakeskus (STUK) julkaisi luonnoksen uusista määräyksistä ydinlaitosten turvaetäisyyksiksi.
Otsikkoa täsmennetty 3.10. kl 11:13: Lisätty sana Helen. Sopimuksen teki Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen, ei Helsingin kaupunki.