Hyppää sisältöön

Analyysi: Turkikset katosivat Pariisin muotinäytöslavoilta ja myös niiden ulkopuolelta

Ranskalaiset muotitalot ovat luopuneet turkiksista, sillä ne ovat riski luksusbrändien imagolle.

Pariisin muotiviikoille kerääntyi muotitietoista yleisöä katsomaan näytöksiä.
Ylen toimittaja Annastina Heikkilä.
Annastiina HeikkiläPariisin-toimittaja

PARIISI

Vuoden tärkein muotitapahtuma eli Pariisin muotiviikot päättyi tänään tiistaina.

Kaupunki oli viikon ajan täynnä superjulkkiksia ja glamouria.

Eiffel-tornin kupeeseen rakennetussa mustassa laatikossa esiteltiin Saint Laurentin asuja, Palais Roylain puitossa nähtiin Isabel Marantin luomuksia ja Les Invalidesin sisäpihalla Balenciagan malleja.

Ensi kevään ja kesän mallistoissa nähtiin paljon denimiä, kirkkaita värejä, minimalistisia mekkoja ja veistoksellisia housupukuja.

Aitoja turkiksia pariisilaisilla näytöslavoilla ei sen sijaan esitelty.

En huomannut Pariisissa myöskään yhtään muotivaikuttajaa, joka olisi pukeutunut aitoon turkikseen. Tekoturkiksia vilkkui katukuvassa jonkun verran, mutta trendistä ei voi niidenkään suhteen puhua.

Muotimaailman muutos näyttää Pariisista katsoen selvältä. Ranska kielsi turkistarhauksen vuonna 2021. Sen jälkeen yhä useampi huippumuotitalo on luopunut turkiksista.

Esimerkiksi Saint Laurentin, Balenciagan ja Guccin omistava luksuskonserni Kering lopetti aitojen turkisten käytön kaikissa mallistoissaan vuonna 2022.

– Maailma ja asiakkaamme ovat muuttuneet, ja meidän on seurattava aikaamme, kommentoi tuolloin konsernin toimitusjohtaja François-Henri Pinault.

Jo aiemmin turkiksista oli luopunut muun muassa Chanel.

Ranskalaiset luksusbrändit eivät ole varsinaisesti tunnettuja edistyksellisyydestään. Ne ovat kuitenkin tarkkoja imagostaan – eikä olkapäille aseteltu tarhakettu tai -minkki ei ole enää kovinkaan chic.

Kuuluisa Palais Royalin aukio suljettiin turisteilta Isabel Marantin näytöksen ajaksi.
Kuuluisa Palais Royalin aukio suljettiin turisteilta Isabel Marantin näytöksen ajaksi. Kuva: juha nurminen

Aiemmin turkikset liitettiin Ranskassa ylellisyyteen ja jonkinlaiseen Serge Gainsbourg -henkiseen tyylikkääseen elosteluun.

Nykyään mielleyhtymä on toinen: uutiskuvissa nähdyt eläimet pienissä häkeissään ja lintuinfluenssapandemian uhka.

Mielikuvien ja asenteiden muutos koskee muutakin kuin luksusmuotia. Vielä viitisen vuotta sitten turkissomisteisia takkeja ja asusteita roikkui talvisin keskihintaisten pariisilaisputiikkien henkareissa.

Nyt turkiksia ei näy enää oikein missään – tai ainakaan lähelläkään kaupungin trendikkäitä shoppailukatuja.

Isot ranskalaiset vaateketjut Maje, Sandro ja Claudie Pierlot julistautuivat turkiksettomiksi vuonna 2019 ja pienemmät yrittäjät seurasivat perässä.

Viimeisimpänä turkiksista ja muista epäeettisistä materiaaleista ilmoitti luopuvansa tunnettu pariisilainen muotimerkki ba&sh.

Turkiksia näkee satunnaisesti jollain vanhemmilla rouvilla ja venäjää puhuvilla perheenäideillä, mutta peruspariisittarien garderobiin ne eivät enää kuulu. Second-hand -kaupasta saatetaan ostaa lammasturkki, mutta sen kuuluu näyttää selvästi käytetyltä.

Keskustelua Ranskassa ei oikeastaan enää edes käydä turkiksista, vaan esimerkiksi eksoottisten eläinten nahoista.

Eläinoikeusjärjestö Petan aktivisti osoitti mieltään Hermèsin lauantaisessa näytöksessä ja vaati ranskalaismerkkiä luopumaan epäeettisesti tuotetusta krokotiilinnahasta. Järjestön mukaan krokotiileja kasvatetaan ahtaissa betonikuopissa ja ne teurastetaan julmasti.

Petan Pariisin-tempaukset ovat kuitenkin vuosien mittaan harvinaistuneet, sillä yhä useampi muotitalo pyrkii korostamaan vastuullisuuttaan.

Vegaanimuodin edelläkävijä Stella McCartney esimerkiksi marssitti Pariisissa lavalle kasvisperäisistä kierrätyskuiduista valmistetun kesämalliston.

Kaikista eläinperäisistä materiaaleista ilmoitti luopuvansa myös ainoana suomalaismerkkinä Pariisissa näytöksen pitänyt Ivana Helsinki.

Kestävyys ja eettisyys ovat huippumuodin uudet megatrendit – jos tuotanto näyttäytyy asiakkaille julmana, se on vastaavasti yhä suurempi riski bisnekselle.

Suosittelemme