Hyppää sisältöön
Kollaasi Saamelaiskäräjien vaaleilla valituista ehdokkaista.
Saamelaiskäräjien kokoonpano 2024-2027. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjävaalien tulos on selvillä – vaalien ääniharava on Anu Avaskari Inarista

Tässä artikkelissa käydään läpi saamelaiskäräjävaalien tuloksia ja saadaan myös tuntemuksia vaalivoittajilta ja pudonneilta ehdokkailta.

Anni-Saara Paltto
Maiju Saijets
  • Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin, joka edustaa saamelaisia kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä.
  • Saamelaiskäräjien tehtävänä on hoitaa saamelaisten omaa kieltä ja kulttuuria sekä heidän asemaansa alkuperäiskansana koskevia asioita.
  • Saamelaiskäräjillä on kulttuuri-itsehallinto. Se voi tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja tehtäviinsä kuuluvissa asioissa ja päättää saamelaisten yhteiseen käyttöön osoitettujen varojen jaosta.
  • Saamelaiskäräjille valitaan 21 jäsentä ja jokaisesta saamelaisten kotiseutualueen kunnasta valitaan vähintään kolme edustajaa.
  • Vaaleissa äänioikeutettuja ovat saamelaiset, jotka on merkitty saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Äänioikeutetut saamelaiset ovat myös vaalikelpoisia ja voivat asettua vaaleissa ehdokkaaksi.
  • Vaalit pidetään neljän vuoden välein.
Maiju Saijets

Artikkelin päivitys on päättynyt. Kiitämme lukijoita.

Maiju Saijets

Vaalivoittaja Avaskari: “Olin vähän jo huolissani, että tuleeko paikka”

Pitkäaikainen saamelais- ja kuntapoliitikko Anu Avaskari Inarista oli näiden vaalien ääniharava 197 äänellä. Ennen vaalituloksen julkistamista ehti huolikin hiipimään.

– Tässä on ollut vähän monenlaista tässä politiikassa. Olin vähän jo huolissani, että tuleeko paikka. Olen ihan tyytyväinen, että näin hyvä äänimäärä tuli. Olen tehnyt jotakin oikein, sanoo Avaskari.

Avaskari kertoo ettei ole kiinnostunut Saamelaiskäräjien puheenjohtajan paikasta. Sen sijaan hallitus- ja lautakuntapaikat kiinnostavat.

Anu Avaskari oli ensimmäisen kerran saamelaiskäräjillä kaudella 2004–2007. Tulevista saamelaiskäräjien jäsenistä Avaskari on yksi pitkäaikaisimmista edustajista. Utsjokelainen Anne Nuorgam on pitkäaikaisin jäsen, hän valittiin saamelaiskäräjille vuonna 2000.

3.10.2023 klo 14:13 korjattu tieto siitä, että Avaskari on pitkäaisin jäsen. Pitkäaikaisin on Utsjokelainen Anne Nuorgam.

Inarilainen Anu Avaskari on tyytyväinen äänimääräänsä.
Maiju Saijets

Juuso: Olen käytettävissä kaikkiin rooleihin

Saamelaiskäräjien nykyinen puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso on tyytyväinen äänimääräänsä.

Juuson mielestä 150 ääntä antaa signaalin oikein tehdystä työstä. Juuso pitää äänimäärää merkittävänä myös siksi, että Enontekiöllä on ehkä vähemmän äänestäjiä kuin muualla saamelaisalueella.

– Jos oikein ymmärrän, niin olen saanut enemmän ääniä kuin kukaan enontekiöläinen ehdokas koskaan, analysoi Juuso.

Juuson mielestä hyvä vaalitulos myös velvoittaa ehdokasta.

– Olen jo aiemmin luvannut äänestäjilleni, että jos äänimäärä on luottamusta osoittava, olen käytettävissä kaikkiin rooleihin.

Maiju Saijets

Puheenjohtajiston äänimäärät nousivat viime vaaleista

Saamelaiskäräjien puheenjohtajistosta kaikki kolme onnistuivat nostamaan äänimääriään verrattuna viime vaaleihin. Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sai vuoden 2019 vaaleissa 127 ääntä. Näissä vaaleissa Juuson äänimäärä oli 150 ääntä.

Saamelaiskäräjien ensimmäinen varapuheenjohtaja Anni Koivisto sai viime vaaleissa 160 ääntä ja näissä vaaleissa Koiviston äänimäärä nousi 186 ääneen.

Puheenjohtajistosta kannatustaan nosti eniten Saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Leo Aikio. Vuoden 2019 vaaleissa Aikio sai 85 ääntä ja nyt alustavan tuloksen perusteella 148 ääntä. Nousua oli yli 60 ääntä.

Anni-Saara Paltto

Vaalien aikana ilmennyt häirintää

Suomen saamelaiskäräjien vaalien aikana on ilmennyt jonkin verran häirintää. Saamelaiskulttuurikeskuksessa Inarissa poliiseja on tarvittu pariin otteeseen turvaamaan vaalirauhaa.

Viimeksi maanantai iltana poliisi kutsuttiin paikalle, kun ääntenlaskenta alkoi. Myös viime perjantaina poliisi kävi turvaamassa vaalirauhaa.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Aslak Pieski kertoo, että vaalit ovat kuitenkin sujuneet ylipäätään hyvin.

– Kyllä välillä on ollut tuulista, mutta on ollut ihan rauhallisiakin aikoja. Minua henkilökohtaisesti ei ole kukaan häirinnyt ja kritisoinut, vaan enemmän antanut positiivista palautetta, Pieski sanoo.

Anni-Saara Paltto

Vaalilautakunnan puheenjohtaja: Vahva tuki Saamelaiskäräjien legitimiteetille

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Aslak Pieski iloitsee, että näissä vaaleissa äänestysprosentti nousi viime vaaleista kolmella prosentilla. – Tämä antaa vahvan tuen Saamelaiskäräjien legitimiteetille, ihmisillä on enemmän luottamusta Saamelaiskäräjiin. Ihmiset ovat innostuneet äänestämään enemmän, sen voi sanoa. On hienoa nähdä ja kuulla, että näin on käynyt, että ihmiset ovat kiinnostuneet taas saamelaisasioista, Pieski sanoo. Vaalilautakunnan puheenjohtaja on tyytyväinen vaaleihin. – On hienoa, että vaalit on käyty, sanoo Pieski.

Maiju Saijets

Kuusi uutta jäsentä saamelaiskäräjille

Saamelaiskäräjien tulevalle kaudelle valitut ovat enimmäkseen tuttuja, paikkansa uusivia henkilöitä. Uusia jäseniä seuraavalla kaudella on kuusi. Yhteensä saamelaiskäräjillä on 21 jäsentä.

Uusina jäseniksi nousevat Janne Hirvasvuopio Espoosta. Hirvasvuopio oli ehdolla myös viime vaaleissa, mutta ei tullut tuolloin valituksi. Sodankylän Vuotsosta uutena menee läpi Armi Palonoja. Inarista uutena tulee valituksi Marko Katajamaa. Utsjoelta uutena läpi menee Leena Niittyvuopio-Jämsä. Uusia jäseniä ovat myös Inka Musta Helsingistä ja Kari Toivo Lukkari Kirkkonummelta.

Maiju Saijets

Inarista kahdeksan jäsenen edustus

Saamelaisalueen suurimmasta kunnasta, Inarista ponnisti läpi kahdeksan varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen.

Inarista eniten ääniä sai Anu Avaskari, 197 ääntä. Hän on myös näiden vaalien ääniharava. Toiseksi eniten inarilaisista ääniä keräsi Anni Koivisto, 186 ääntä. Koivisto on toimii tällä hetkellä saamelaiskäräjien ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Kolmanneksi eniten ääniä sai saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Leo Aikio, joka keräsi 148 ääntä.

Muut Inarista valitut ovat Pirita Näkkäläjärvi 124 äänellä, Aslak Pekkala 110 äänellä, Tauno Ljetoff 97 äänellä sekä kuluvalla kaudella hallituksessa istuva Veikko Feodoroff 94 äänellä. Uutena Inarista valitaan Marko Katajamaa 89 äänellä. Inarista varajäseneksi valitaan Marjaana Aikio 55 äänellä.

Inari menettää kaksi edustajaa Saamelaiskäräjien tulevassa kokoonpanossa. Kuluvalla vaalikaudella Inarista Saamelaiskäräjillä on kymmenen varsinaista jäsentä sekä yksi varajäsen. Tulevalla kaudella inarilaisedustus vähenee kahdeksaan varsinaiseen jäseneen.

Maiju Saijets

Enontekiöltä läpi Juuso, Keskitalo ja Magga

Enontekiöltä nykyiset saamelaiskäräjien jäsenet uusivat paikkansa. Valituista suurimman äänipotin keräsi nykyinen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso 150 äänellä. Pigga Keskitalo sai 132 ääntä. Ulla-Maarit Magga sai 119 ääntä.

Enontekiöltä varasijalle ensi kaudellekin pääsi Niko-Mihkal Valkeapää, hän on myös kuluvalla kaudella varajäsenä.

Suosittelemme