Hyppää sisältöön

Ott Tänak palaa Hyundaille, Esapekka Lapin rooli pienentymässä – Ylen asiantuntija avaa supertähden siirron suomalaisvaikutukset

Ott Tänak palaa Hyundaille. Se on rallimedia Dirtfishin tietojen mukaan vaikuttamassa myös Esapekka Lapin ja Teemu Sunisen tilanteeseen. Asiantuntija ymmärtää Tänakin ratkaisun.

Ott Tänak Jyväskylän MM-rallin avauspäivänä 3.8.2023.
Ott Tänak on vuoden 2019 rallin maailmanmestari. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Roope Visuri,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Virolaiskuljettaja Ott Tänak palaa ensi kaudella Hyundain rattiin rallin MM-sarjassa. WRC-talli vahvistaa asian sarjan verkkosivuilla.

Vuoden 2019 maailmanmestari voitti viime viikonloppuna Chilen MM-rallin M-Sportin Fordin ratissa, mutta kausi on muutoin ollut hankala. Voitto oli Tänakille kauden toinen. Ensimmäinen tuli jo kauden alussa Ruotsissa.

Rallisivusto Dirtfish kertoi Tänakin siirtymisestä takaisin Hyundaille jo eilen.

Hyundai vahvistaa tiedotteessa, että sen tulevan kauden 2024 kuskikaksikon muodostavat Tänak ja tällä hetkellä tallin riveissä ajava Thierry Neuville.

Dirtfishin tietojen mukaan suomalaiskuljettajat Esapekka Lappi ja Teemu Suninen mahdollisesti jakaisivat ajovuorot Hyundain kolmannessa autossa. Lappi on ajanut tänä vuonna täyttä kautta Hyundailla. Talli ei kuitenkaan vielä vahvistanut suunnitelmiaan kolmannen autonsa suhteen.

Tänak ajoi Hyundailla vuosina 2020–2022 ennen kuin siirtyi M-Sportille täksi vuodeksi.

Tänakin kolme vuotta Hyundailla olivat kuoppaisia. Hän tuli talliin hallitsevana maailmanmestarina, mutta nappasi vain viisi osakilpailuvoittoa kolmessa vuodessa.

Ott Tänak juhlii Jyväskylän MM-rallin voittoa.
Tänakin edellinen kolmen vuoden pätkä Hyundailla oli vaikea, eikä juhlatunnelmia liiemmin ollut. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki ei ole yllättynyt Tänakin halusta lähteä M-Sportilta. Auton kanssa on ollut luotettavuusongelmia, ja tiimin budjetti on rajallinen.

Tänak on maailmanmestari, joka haluaa 36-vuotiaana ajaa vain voitoista. Ford Puma ei ole auto, jolla voi realistisesti voittaa mestaruuden.

– Kun toiminta on tuolla tasolla ja budjetti on tuollainen, ei se suuri yllätys ole. Ei pelkkä rahakaan ole motivaattori, vaikka sponsorit olisivat tarjonneet minkälaisen palkan hyvänsä, Haapamäki pohtii.

Kun tarjolla on nykyistä parempi auto, tarjoukseen haluaa ymmärrettävästi tarttua.

– Täytyy muistaa, että on ihan järkyttävän kova työ ajaa MM-sarjaa. Kun huomioi esimerkiksi mediavelvollisuudet, testipäivät, kisat ja nuotituksen, se on täysi työ ja tosi raskas niin henkisesti kuin fyysisestikin. En yhtään ihmettele, että Tänakin motivaattori on voittaminen.

”Ei voida puhua edes samasta tallista”

Hyundain tallipäälliköksi tuli tälle kaudelle formulaympyröistä aiemmin tuttu Cyril Abiteboul. Dirtfishin lähteen mukaan muutokset tallin johtoportaassa ovat Tänakin paluun taustalla.

– Tilanne on täysin erilainen nyt. Ott ei aiemmin tykännyt kaikista tiimissä, mutta nyt Hyundailla on uusia kasvoja, lähde kuvaili Dirtfishille.

Haapamäki uskoo, että Tänak olisi tervetullut takaisin Hyundaille.

– Hän lähti vähän myrskyisissä merkeissä tallipäällikön (Julien Moncet) ja muiden toilailujen takia, mutta muutosten takia ei voida puhua edes samasta tallista. Jos mietitään pahojakin ristiriitoja, ne ovat yleensä syntyneet yhden henkilön kanssa, eikä sieltä välttämättä tarvitse kuin yhden ihmisen lähteä, jotta voi palata hymyssä suin.

Teemu Suninen ja Esapekka Lappi Fordin haalareissa vuoden 2020 Monte Carlon kilpailun alla.
Teemu Suninen ja Esapekka Lappi ajoivat tallikavereina Fordilla 2020, ja tällä kaudella he ovat jälleen samassa tiimissä. Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Pitkään Hyundain ykkösnimenä ajanut Thierry Neuville ilmaisi myös aiemmin halunsa Tänakin paluulle.

– Meidän täytyy vahvistaa tiimiä. Ott tulee todennäköisesti takaisin ja tietää kilpailevasta autosta. Se voi vain auttaa, Neuville sanoi belgialaisen RTBF:n haastattelussa.

– Olen aina sanonut, että Ott oli kovin tiimikaveri. Häntä oli vaikeinta päihittää. Se toimi minulle viitteenä. Ott antoi minulle mahdollisuuden ylittää itseni.

Teemu Sunisella on sopimus Hyundain kanssa ensi kaudestakin, mutta Lapin tilanne on ollut vielä avoin. Suninen ja Lappi ajoivat tallikavereina M-Sportilla koronavuonna 2020, ja vaikka kausi oli vaikea, Haapamäki nostaa esiin myös mahdollisuuden palata Fordille.

– Niin siinä voi käydä, ettei Lapille ole täyttä kautta tarjolla, mutta tätä on vaikeaa kommentoida, koska ei tiedä sitä, montaa autoa Hyundai aikoo ajattaa, Haapamäki pohtii.

– Fordilla on ainakin yhdet tyhjät haalarit Tänakin siirron myötä ja kai hekin sinne haluaisivat varmaankin yhden ”vetoukon”, jos sarjassa jatkavat. Siellä voisi olla suomalaiselle hyvä, uusi koti, mutta toki he voivat jakaa Hyundaillakin kolmannen auton.

Päivitetty kello 13.34. Lisätty Henri Haapamäen kommentit.
Päivitetty 4.10. 13:28. Otsikkoa päivitetty sekä juttua päivitetty kauttaaltaan Hyundain vahvistettua Tänakin paluun ensi kaudeksi.

Vaihtaako Kalle Rovanperä rallin driftaukseen?
Kuuntele Yle Urheilun podcast rallin MM-sarjan kuljettajapaikkapelistä!

Suosittelemme