Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain minibudjetista ei herunut rahaa Ukrainalle – Pentagonin mukaan rahaa aseapuun on kuitenkin yli 5 miljardia

Puolustusministeriön virkamiehet uskovat, että miljardit voivat riittää vain muutamaksi kuukaudeksi.

Kransnedläggningsceremoni vid minnesmärket för 11 september vid Pentagon.
Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin (oikealla), Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi ja hänen vaimonsa Olena Zelenska sekä kenraali Mark Milley seppeleenlaskuseremoniassa syyskuun 11. päivän muistomerkillä Pentagonissa. Kuva: Lehtikuva
Tomi Pyy

Yhdysvaltain kongressi kieltäytyi sisällyttämästä Ukrainalle lisärahoitusta viikonloppuna hyväksymässään budjetissa 45 päivälle. Puolustusministeriön virkamiesten mukaan ministeriöllä on kuitenkin kassassaan vielä noin 5,2 miljardia dollaria aseiden ja muun turvallisuusavun toimittamiseen Ukrainalle. Asiasta kertoo sanomalehti The Wall Street Journal (WSJ).

WSJ:n mukaan summa on suunnilleen saman suuruinen, kuin mitä presidentti Joe Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle viimeisen puolen vuoden aikana.

Ministeriön virkamiesten mukaan on kuitenkin epäselvää, kuinka pitkään rahasumma riittää Ukrainan tukemiseen. Useat tekijät vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti tukea virtaa Ukrainaan, ja virkamiehet uskovat, että se voi riittää vain muutamaksi kuukaudeksi, WSJ kertoo.

Kaluston korvaamiseen tarkoitetut varat huvenneet murto-osaan

Uutistoimisto AP kertoo puolestaan, että Yhdysvaltain puolustusministeriö on varoittanut kongressia siitä, että Ukrainaan lähetetyn kaluston korvaamiseen varatut dollarit ovat hupenemassa.

AP:n mukaan ministeriö on jo joutunut hidastamaan yhdysvaltalaissotilaille tarkoitettujen varusteiden toimituksia. AP pohjaa tietonsa ministeriön kongressin johtohenkilöille lähettämään kirjeeseen, jonka uutistoimisto on saanut haltuunsa.

Pentagonin talouspäällikkö Michael McCord kertoi kirjeessä edustajainhuoneen ja senaatin johtajille, että Ukrainaan lähetetyn kaluston korvaamiseen tarkoitetusta 25,9 miljardista dollarista on jäljellä 1,6 miljardia.

McCordin mukaan Yhdysvalloilla ei ole enää resursseja Ukrainan pitkäaikaiseen tukemiseen.

– Olemme jo joutuneet hidastamaan omien joukkojemme huoltoa varautuaksemme, sillä rahoituksen tulevaisuus on epävarma, McCord kirjoitti kirjeessä.

– Jos täydennyksiä ei pystytä toimittamaan ajoissa, se voi vaikuttaa armeijamme valmiuteen.

McCordin mukaan ilman lisärahoitusta Yhdysvallat joutuu viivästyttämään tai vähentämään asetoimituksia Ukrainaan. Hänen mukaansa ne ovat ”kriittisiä ja kiireellisiä nyt, kun Venäjä valmistautuu toteuttamaan talvihyökkäyksen”.

Presidentti Joe Biden sanoi sunnuntaina, että vaikka Ukrainan tukeminen jatkuu toistaiseksi, on aika vähissä.

– Emme voi missään tapauksessa sallia, että Yhdysvaltain tuki Ukrainalle keskeytyy. Meillä on aikaa, mutta ei paljoa, ja kiireellisyyden tunne on musertava, Biden sanoi.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 4. lokakuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme