Hyppää sisältöön

Makaronipula näkyy vieläkin kaupan hyllyillä – eikä hamstraus helpota ongelmaa yhtään

Kestää vielä aikaa, että makaronin saatavuus palautuu normaaliksi.

Ylöjärveläinen Hannu Keituri joutui heinäkuussa vaihtamaan illan ruokasuunnitelmia lennossa, kun makaronilaatikon pääraaka-ainetta ei löytynyt. Video: kuvaus Juha Kokkala / Yle, leikkaus Marjut Suomi / Yle.
Anu Leena Hankaniemi

Pitkään Suomessa kestäneen makaronipulan piti helpottaa kesän jälkeen. Toisin näyttää käyvän. Kaupan hyllyillä on yhä pulaa tavallisesta sarvenmuotoisesta makaronista.

Kesällä pulaan olivat syynä Myllyn Paras -pastatuotteiden laajat takaisinvedot. Myllyn Parhaan emoyhtiö Lantmännen Cerelia kertoi kesäkuussa vetävänsä takaisin kahdeksan pastatuotetta, joissa oli tietty parasta ennen -päiväys.

Syynä tuotteiden takaisinvetoon oli laiterikko. Kesäkuun puolessa välissä linjasto tehtaassa rikkoutui, ja joistakin pastapakkauksista löytyi pieniä metalliosia.

Tuotannossa oli alkuun häiriöitä

Tuotanto ei ole vieläkään palautunut normaaliksi. Tämä kävi ilmi Ylen selvittäessä asiaa.

Lantmännen Cerealian viestintäpäällikkö Emelie Bontesse de Filippis kertoo, että elokuun käynnistys- ja ylösajovaiheessa oli häiriötä Hyvinkään tehtaalla. Alkuvaiheen häiriöt johtivat toivottua pienempään tuotantoon.

– Nyt olemme saaneet vauhtia takaisin. Saatavuus myymälöissä on edelleen vahvasti sidoksissa tuotantokykyymme, koska varastoa ei juuri ole saatavilla, Emelie Bontesse de Filippis kertoo.

Suomalaisten kotivarastot tyhjät

Toinen syy pulaan de Filippisin mukaan on epätavallisen suuri kysyntä eli suomalaisten hamstraus.

– Tuotteidemme epätavallisen suuren kysynnän vuoksi supermarkettien hyllyt tyhjenevät nopeasti pastaa rakastavien kuluttajien keskuudessa, vaikka hyllyjä säännöllisesti täytetään.

Kulutuksen kasvu on yrityksen mukaan luonnollista, sillä moni haluaa pitää pastaa kotona varastossa.

Yritys ei pysty ennustamaan, milloin tilanne kaupoissa palautuu normaaliksi. Todennäköisesti se kestää vielä jonkin aikaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta 4. lokakuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme