Hyppää sisältöön

Kotihoidon työntekijä tarkasteli lähes 600 asiakkaan tietoja ilman lupaa

Tietoturvaloukkaus koskee Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kotihoidon asiakkaita. Työntekijä on irtisanottu ja poliisille on tehty asiasta tutkintapyyntö.

Lähikuvassa on läppäritietokoneen näppäimistä. Tietokone on pöydällä.
Tietoturvaloukkauksen tehnyt työntekijä on irtisanottu ja pääsy potilastietojärjestelmiin estetty. Kuvituskuva. Kuva: Petri Niemi / Yle
Tiina Kokko

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella tapahtui viime kesänä tietoturvaloukkaus. Kotihoidon työntekijä tarkasteli kesä- ja heinäkuussa kotihoidon asiakkaiden potilastietoja, vaikka hänen työtehtävänsä ei sitä kyseisenä ajankohtana edellyttänyt.

Oma Hämeen tiedotteen mukaan loukkaus koskee yhteensä lähes 600 asiakasta Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kotihoidossa. Joukossa on myös sellaisia henkilöitä, joiden asiakkuus on jo päättynyt tai jotka ovat kuolleet.

Oma Hämeen tämänhetkisen arvion mukaan tietoja ei ole luovutettu eteenpäin. Tietoturvaloukkauksen tehnyt työntekijä on irtisanottu. Lisäksi hänen pääsynsä potilastietojärjestelmiin on estetty.

Asiasta on tehty tutkintapyyntö poliisille sekä ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

Työntekijä pääsi henkilö- ja terveystietoihin

Työntekijä tarkasteli asiakkaiden henkilötietoja sekä terveydentilaa koskevia tietoja, kuten lääkelistoja, diagnooseja ja kotihoidon käyntejä.

Kotihoidon tulosaluejohtaja Anne Hintsala kertoo Ylelle, että tietoturvaloukkaus tuli ilmi suhteellisen nopeasti. Asian mittakaava kuitenkin selvisi vasta selvitysten edetessä.

– Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta. Olemme ryhtyneet heti toimiin, kun ikävä tapaus selvisi meille, Hintsala kertoo tiedotteessa.

Oma Häme on yhteydessä asiakkaisiin kirjeellä. Myös työntekijöitä ja lähijohtajia on tiedotettu asiasta.

– Tässä kyseisessä tapauksessa sisäinen valvonta toimi, kun väärinkäytös havaittiin nopeasti ja sen jatkuminen saatiin estettyä, turvallisuuspäällikkö Petri Vikstedt sanoo Oma Hämeen tiedotteessa.

Suosittelemme