Hyppää sisältöön

Viranomaiset harjoittelevat suuren siirtolaismäärän vastaanottamista itärajalla – tältä työ näyttää

Yli 800 ihmistä osallistuu viranomaisharjoitukseen Imatralla tällä viikolla.

Video näyttää Latu 23 -harjoituksia Immolassa tiistai-iltapäivänä. Myöhemmin harjoitukseen osallistuu myös siirtolaisia esittäviä henkilöitä.
Ilona Pesu,
Juulia Tillaeus

Kuinka viranomaiset toimivat, jos Suomeen pyrkii suuri joukko siirtolaisia?

Viranomaiset harjoittelevat laajamittaisen maahantulon hallintaa tällä viikolla järjestettävässä Latu 23 -harjoituksessa Etelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Tiistaina Imatran Immolassa simuloitiin käytännön tilanteita.

Harjoitusraja Immolassa, betoniesteitä ja piikkilankaa
Harjoitusta varten on rakennettu erilaisia esteitä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatran harjoitukset järjestetään Immolan lentokentällä ja sen lähialueella, joka on rajavartioston harjoitusaluetta. Mukana on yli 800 ihmistä.

– Harjoittelemme käytännössä, kuinka henkilöt otetaan viranomaiskontrolliin ja saatetaan eteenpäin: laillisesti maahan, rikosprosessiin, turvapaikkaprosessiin ja käännyttämisen tai pääsyn epäämisen prosessiin, apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo.

Jukka Lukkari kuvattuna maastossa piikkilankaesteen vieressä.
Jukka Lukkarin mukaan viranomaisharjoitusta tarvitaan, jotta aiemmin laadittuja suunnitelmia päästään testaamaan käytännössä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Harjoituksella varaudutaan tilanteeseen, jossa Suomeen pyrkisi tuhansia tai kymmeniätuhansia ihmisiä viikoissa tai pidemmällä ajanjaksolla.

– Rajatilanne on tällä hetkellä rauhallinen, mutta Rajavartiolaitos on valmiusorganisaatio, jonka on varauduttava hankaliinkin tilanteisiin, Lukkari sanoo.

Kypäräpäisiä rajavartiolaitoksen henkilöitä ja kaksi autoa seisoo raja-aidan tuntumassa Imatran Immolassa.
Immolassa harjoitellaan tilanteita sekä maastossa että rakennetuilla rajanylityspaikoilla. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Osa Latu-viikkoa

Rajavartiolaitoksen johtamaan Latu 23 -harjoitukseen osallistuu tällä viikolla useita viranomaisia.

Mukana on esimerkiksi Tullin, Puolustusvoimien, poliisin, hyvinvointialueiden ja ely-keskusten henkilöstöä sekä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin ja Viron poliisi- ja rajavartioviraston edustajia.

Immolassa on harjoituskäyttöön tarkoitettu aita, joka vastaa Suomen itärajalle rakennettavaa raja-aitaa.
Immolassa on harjoituskäyttöön tarkoitettu aita, joka vastaa Suomen itärajalle rakennettavaa raja-aitaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatran Immolan lisäksi harjoituksia järjestetään esimerkiksi Lappeenrannan Joutsenossa, jossa testataan järjestelykeskuksen perustamista Maahanmuuttoviraston johdolla.

Järjestelykeskuksen perustaminen tulisi ajankohtaiseksi, jos maahantulo olisi niin laajaa, ettei ihmisiä pystyttäisi rekisteröimään rajalla.

Voit keskustella aiheesta 4.10. kello 23.00 asti Yle Tunnuksella.

Suosittelemme