Hyppää sisältöön
Pekka Haavisto poseeraa harmaan seinän edessä.

Pekka Haavisto avasi vaalikampanjansa – esitimme hänelle viisi kysymystä

Haaviston valitsijayhdistys on kerännyt 48 000 kannattajakorttia, kerrottiin kampanjan avajaisjuhlassa tiistaina Helsingin Musiikkitalolla. Kokoomuksen entinen kansanedustaja Jaana Pelkonen johtaa Haaviston kampanjan kansalaisvaltuuskuntaa.

Tuomas Hyytinen

Valtuuskunnan kunniapuheenjohtajana toimii entinen puolustusministeri ja RKP:n presidenttiehdokas Elisabeth Rehn.

Kannatuskyselyjä johtava Pekka Haavisto (vihr.) pyrkii presidentiksi nyt kolmatta kertaa, tällä kertaa valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Kahdella edellisellä kerralla, 2012 ja 2018, hän on ollut vihreiden ehdokas. Molemmilla kerroilla hän sai toiseksi eniten ääniä ja hävisi Sauli Niinistölle.

Pekka Haavisto on vihreiden kansanedustaja. Hän on toiminut myös puolueen puheenjohtajana ja ministerinä. Ulkoministeri hän oli vuosina 2019–2023.

Haavisto on työskennellyt myös useissa, muun muassa YK:n kansainvälisissä tehtävissä.

Esitimme Pekka Haavistolle viisi kysymystä.

Mikä on Suomen tulevan presidentin tärkein haaste, Pekka Haavisto?

– Tärkein haaste on Euroopan rauha. Eletään tällä hetkellä Euroopassa, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan jatkuu. Se pitää saada loppumaan. Ukrainalle pitää saada oikeudenmukainen rauha. Ja myös Ukrainan rajat täytyy turvata.

Pekka Haaviston kädet.
Pekka Haavisto kampanjoi presidentiksi nyt kolmatta kertaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Miksi juuri te sopisitte Suomen tulevaksi presidentiksi?

– Seuraavat kuusi vuotta tulevat olemaan hyvin haasteellista aikaa, myös Suomen turvallisuutta ajatellen. Meillä on Nato-jäsenyys, mutta meidän on rakennettava koko Euroopan turvallisuusrakennetta. Tarvitaan presidentti, jolla on kokemusta, näkemystä ja varmaotteisuutta ulkopolitiikassa.

Mikä on supervoimanne, Pekka Haavisto?

– Oma supervoimani on ollut se, että pystyn puhumaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Ja olen myös erittäin harkitseva. Harkitaan, katsotaan faktat, keskustellaan kaikkien kanssa. Sitten tehdään päätös, sitten toimeenpannaan se.

Mikä on kampanjanne iskulause ja miksi juuri se?

– Kampanjan iskulause varmaan tulee muodostumaan sen pohjalta, että kaikkien suomalaisten on hyvä tulla samaan pöytään. Ei niin, että kaikki ovat yksimielisiä, vaan niin, että kaikki kykenevät kommunikoimaan ja kaikkien mielipiteitä arvostetaan.

Paljonko kampanjanne maksaa ja mitä maksatte siitä itse?

– Nyt ollaan varojen keruun vaiheessa. Kampanjan varat tulevat pienistä virroista. Itse tietysti maksan näitä arjen kustannuksia, joita tulee liikkumisesta ja tämän tyyppisestä. Koitetaan päästä mahdollisimman suureen budjettiin.

Pekka Haaviston kengät.
– Menen kauppaan ja ostan kengät. En ajattele sitä sen enempää, Pekka Haavisto kertoi kengistään. Kuva: Silja Viitala / Yle