– Jos ajatellaan millaisia sosiaaliturvaleikkauksia hallitus on tekemässä, niin pitäisi katsoa myös kriittisesti yksittäisiä etuuksia meidän eläkejärjestelmässä.
Näin arvioi makrotaloustieteen professori, talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja Niku Määttänen A-studiossa tiistaina.
Määttäsen mukaan on vaikea ymmärtää, että Suomen nykyisessä eläkejärjestelmässä työeläkettä kertyy myös muusta kuin työn tekemisestä.
– Tutkinnoista kertyvä eläke on ääriesimerkki tästä. Se perustuu siihen, että muut veronmaksajat rahoittaa sen, Määttänen totesi.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi viime viikolla hallituksen kaavaileman eläkeuudistuksen yksityiskohdista. Hallitus odottaa uudistuksen tasapainottavan julkista taloutta noin miljardilla eurolla.
Eläkejärjestelmää uudistettiin edellisen kerran viime vuosikymmenellä.
Hallitusohjelman mukaan kaavaillun uudistuksen tavoitteena on taata eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys ja turvata riittävä etuuksien taso.
Määttäsen mukaan eläkejärjestelmässä on tutkinnoista kertyvän eläkkeen lisäksi muitakin ”rönsyjä”. Toisena esimerkkinä hän mainitsee eläkkeen kertyminen ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta.
– Monesta asiasta pitää nyt leikata ja priorisoida, niin minusta olisi todella outoa jättää tällaiset yksityiskohdat pois.
Määttäsen lisäksi eläkejärjestelmän uudistuksesta A-studiossa keskustelivat toimitusjohtajat Suvi-Anne Siimes Telasta ja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.
Voit katsoa tiistain A-studion täältä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 4.10. klo 23 asti.