Hyppää sisältöön

EIF:n noususta ylpeä Raaseporin kaupunginjohtaja oli jo yhteydessä Veikkausliigaan – ”He eivät ehkä saa hienointa stadionia”

Ekenäs IF on kovan työn edessä, jotta se läpäisee jalkapallon Veikkausliigan lisenssimääräykset. Kaupunginjohtajan mielestä EIF on iso asia Raaseporin maineelle, mutta stadionin kohdalla painavat myös poliittiset päätökset.

EIF:n pelaajat ja kannattajat juhlivat.
EIF on edellisen kerran pelannut jalkapallon pääsarjassa 90 vuotta sitten. Kuva: EIF / Patric Westerlund
Anu Karttunen,
Maija Mokkila

Tammisaarelainen Ekenäs IF varmisti maanantaina nousun jalkapallon pääsarjatasolle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1933. Noususta on iloittu niin seurassa kuin Raaseporin kaupungissakin, sillä Tammisaari on kuulunut kuntaliitoksen kautta Raaseporin kaupunkiin vuodesta 2009 lähtien.

Juhlahumun jälkeen sekä kaupungissa että EIF:ssä on palattu nopeasti arkeen, sillä päästäkseen pelaamaan Veikkausliigaan täytyy EIF:n täyttää liigalisenssin kriteerit. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoi maanantaina Yle Urheilun haastattelussa, ettei Tammisaaren keskuskenttä täytä lisenssimääräyksiä.

Lue myös: EIF juhlii nousua Veikkausliigaan, mutta liigapomo muistuttaa karusta tilanteesta: ”Tammisaaressa ei voida pelata missään nimessä”

Tämä ei tullut yllätyksenä EIF:lle eikä Raaseporin kaupungille.

– Veikkausliiga on tehnyt näkemyksensä hyvin selväksi jo eilen, ja olemme olleet tästä tietoisia jo jonkin aikaa, kaupunginjohtaja Petra Theman totesi.

– Konkreettista ehdotusta ei vielä ole, eikä myöskään neuvotteluja siitä, minkälaisia siirtymäaikoja tällainen pienemmän kaupungin seura voi saada nousun yhteydessä.

Themanin mielestä tilanne on niin sanotusti myönteinen ongelma, joka täytyy ratkaista. Ensin edessä on useita keskusteluja.

– Katsotaan sitten, miten meidän poliittiset päätöksentekijämme tämän asian suhteuttavat kaikkiin muihin investointitarpeisiin. Lopulta kyse on kuitenkin poliittisesta päätöksestä, ja sitä ei ole tehty.

Raaseporin kaupunginjohtaja Petra Theman Tammisaaren keskuskentän katsomon edessä.
Raaseporin kaupunginjohtajan Petra Themanin mielestä Veikkausliiga voittaa saadessaan EIF:n mukaan liigaan. Kuva: Helena von Alfthan / Yle

Tammisaaren keskuskentän katsomoon tarvitaan katettuja istuimia 1 500 katsojalle, valaistus pitää saada tietylle tasolle ja kentän tekonurmipinnan pitää läpäistä Fifa-testi.

– Se on selvää, että meillä riittää paljon tehtävää, jotta täytämme liigalinsessin vaatimukset. Tavoitteenamme on, että saamme kaiken kohdalleen, EIF:n edustusmiehistön toimintaa pyörittävän osakeyhtiön toimitusjohtaja Mika Niemi sanoi.

Hän kertoi keskustelleensa Marjamaan kanssa jo kenttävaatimuksista, ja lähiviikkojen aikana seuralla on tulossa tapaamisia liigan kanssa. Myös Theman on ollut yhteydessä Veikkausliigaan tiistaina. Hänen viestinsä oli, että liiga pikemminkin voittaa saadessaan EIF:n mukaan Veikkausliigaan.

– He eivät ehkä saa hienointa stadionia, mutta se, minkä he voittavat, on tunne, jota Veikkausliigan jalkapallossa on etsitty usean vuoden ajan. Me voimme sen antaa. Voimme myös antaa heille hurjan tarinan, tietynlaisen Daavid vastaan Goljat -asetelman, Theman sanoi.

Themanin mielestä pienelle seuralle ei voida asettaa samoja vaatimuksia kuin suurille seuroille. Stadionin vaatiminen Raaseporin kokoiseen kaupunkiin olisi hänestä kohtuutonta. Theman kuitenkin ymmärtää, mitä liiga hakee tiukoilla määräyksillään. Jalkapallon pitää kilpailla suurten lajien kanssa, jolloin olosuhteilla on väliä.

Mika Niemi tuulettaa.
EIF-pomo Mika Niemi toivoo, ettei B-suunnitelmaa tarvitse käyttää. Kuva: Helena von Alfthan / Yle

Jalkapallo on iso asia myös Raaseporille ja kaupungin maineelle. Niemi ja Theman korostavat yhteistyötä kaupungin ja seuran välillä, sillä vaikka EIF nousi liigaan, on kenttä kuitenkin kaupungin omistuksessa.

– Yhdessä mietitään, mitä tehdään, mitä tämä vaatii, mitä se maksaa ja mistä rahoitetaan, Niemi sanoi.

– Pahimmassa tilanteessa pitää ottaa myös se vaihtoehto B mukaan eli onko joku toinen paikka täällä Raaseporissa, joka voisi täyttää nämä [ehdot]. Ensimmäinen vaihtoehto on kuitenkin pelata keskuskentällä.

Suosittelemme