Hyppää sisältöön

Hurja sääennuste lähitunneiksi: vettä jopa 50 milliä, kaupunkitulvat mahdollisia osassa Suomea

Tieliikenteessä on syytä olla varuillaan, sillä esimerkiksi kuudessa maakunnassa on voimassa sadevaroitus ja Lapissa tiet voivat jäätyä.

Linda Tammela

Tiistai-ilta hämärtyy tuulisena ja sateisena. Ilmatieteen laitos on antanut kuuteen maakuntaan sadevaroituksen tiistai-illan ja keskiviikkoillan väliselle ajalle. Varoituksen mukaan vettä voi sataa runsaasti, jopa 50 millimetrin verran vuorokauden aikana.

Sadevaroitukset koskevat Uuttamaata, Päijät-Hämeettä, Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa, Etelä-Savoa sekä Pohjois-Karjalaa.

Kaupunkien keskustoissa voikin olla luvassa jopa tulvimista, arvioi Ylen meteorologi Elias Paakkanen.

– Esimerkiksi Kymenlaaksossa voi sataa huomisen aikana yli 50 milliä, Paakkanen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen sadevaroituksissa todetaan, että taajama-alueiden alikulut ja painanteet tulvivat herkimmin. Lisäksi liikenteessä on kohonnut vesiliirtovaara.

Itäiselle Suomenlahdelle myrskyvaroitus

Etenkin maan itä- ja eteläosissa on syytä pitää hatusta kiinni, sillä tuulet voivat yltyä jopa myrskylukemiin. Kaikkein voimakkaimmat tuulet puhaltavat matalapaineen jälkipuolella, Paakkanen ennustaa.

Hän kertoo, että maan itäosissa tuuli voi puuskissa puhaltaa jopa lähes 25 metriä sekunnissa. Tuulesta onkin annettu varoituksia sekä maa- että merialueille.

– Ilmatieteen laitos on antanut oranssin tason tuulivaroituksen maan kaakkoisosaan, eli kyllä tässä ihan merkittävistä tuulista puhutaan. Lisäksi Itäiselle Suomenlahdelle on annettu jopa myrskyvaroitus, Paakkanen sanoo.

Kuvassa näkyy säävaroitukset ti 3.10 klo 18 – ke 4.10. klo 18.
Kuva: Elias Paakkanen / Yle

Lapissa kannattaa jo vaihtaa talvirenkaat

Pohjois-Lapissa on oma säärintamansa liikkeellä, johon liittyen tulee vähäisiä sateita. Yön ja aamun aikana sateet tulevat osittain räntänä ja lumena.

Jos autoon ei ole vaihdettu vielä talvirenkaita, lienee pian sen aika. Aivan pohjoisimmassa Lapissa Utsjoella ja Enontekiöllä on nimittäin voimassa huonon ajokelin varoitus, kun tienpinnat yöllä jäätyvät.

– Syyskuun loppupuolella, kun ensilumi tuli Lappiin aikamoisella rytinällä, ehti osa varmaan jo renkaat vaihtaa. Mutta talviset olosuhteet näyttäisivät asettuvan sinne vähän pysyvämmin, joten renkaiden vaihtoa olisi syytä harkita viimeistään nyt, pohtii Paakkanen.

Suosittelemme