Andretti Formula Racing astui tärkeän askeleen kohti F1-perhettä, kun Kansainvälinen autoliitto FIA tiedotti maanantaina hyväksyneensä sen ehdokkaaksi sarjaan. Tällä hetkellä F1-valmistajien sarjassa kilpailee kymmenen tallia.
– Uskon, että myös F1-sarjalle on tärkeää, että tämmöistä tapahtuu. Isossa kuvassa formula ykköset tarvitsevat minun mielestäni toimijoita kuten Andretti, paaluttaa Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh.
Mildh pitää Andretti Formula Racingin projektia uskottavana. Hän korostaa, että kyseessä on huomattava yhtiö, joka pyörittää kilpailutoimintaa seitsemässä eri sarjassa Amerikan mantereella.
– Andretti on yksi suurimmista nimistä moottoriurheilussa globaalilla tasolla, tosin he ovat perheenä keskittyneet siihen kotimaassaan ja Pohjois-Amerikassa. Heillä tuntuisi olevan kumppanuudet ja osaaminen sitä luokkaa, että se yltäisi formula ykkösten tasolle.
Andretti Globalin F1-kumppanina toimii tunnettu autoyhtiö General Motors.
– Tässä puhutaan myös siitä, että Cadillac tulisi brändinä mukaan. Tämä on formula ykkösille tosi tärkeä asia. Cadillac on viime vuosina, varsinkin kestävyysajoissa rakentanut ja kehittänyt edistyksellistä kalustoa. Heidän pitää löytää vielä esimerkiksi moottorikumppani F1:iin, lisää Mildh.
Kuljettajat avain Amerikan mantereen valloitukselle
Mitä plusmerkkisiä asioita Andretti toisi mukanaan F1-sarjalle?
– Urheilullisesti sen, että erittäin taitava, amerikkalainen kuljettaja tulisi mukaan sarjaan. Sillä on iso merkitys. Kuljettajat ovat kuitenkin se avain Amerikan mantereelle, joka on potentiaalinen markkina-alue kaikille. Tämä tietäsi lisää vetovoimaa, markkinoiden kasvua lajille, niputtaa asiantuntija.
Lisäksi bisneksen kannalta on hyvin mahdollista, että amerikkalainen autonvalmistaja tai -tehtaat tulisivat mukaan sarjaan.
– Tämä olisi myös iso huomioarvo sarjalle. Tämä ei olisi kilpailutekijä esimerkiksi Mercedekselle, Hondalle tai muille – asia on ihan päinvastoin. Pohjois-Amerikalla on merkittävä rooli, kun puhutaan formula ykkösten kehittymisen mahdollisuuksista.
Nykyisen F1-tallin Haasin päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Andrettin mukaantulolla formula 1 -sarjaan olisi markkinoinnin näkökulmasta kuitenkin asiantuntijan mukaan ihan eri tason pöhinä.
– Jos verrataan vaikka Haas-tallin toimintaan, niin sen toiminta on ennen kaikkea Haas-yhtiön ja sen tegnologiayrityksen markkinointia. Se on Haasin henki, kun taas Andretti on enemmän urheilujoukkue. Tämä on erittäin tärkeä asia amerikkalaisyleisölle. Totta kai Haasia myös kannatetaan, mutta henki on Andrettin ympärillä aivan erilainen. Heillä on kansallisia sankareita monessa osassa Yhdysvaltoja, tietää Mildh.
Nykyiset F1-tallit vastustaneet sarjan laajentamista
Formula ykkösten tallit ovat aiemmin vastustaneet nykyisen 20 auton laajentamista sarjassa. Mildh kertoo syyt, mistä tämä johtuu.
– Näen asian niin, että kun F1 siirtyi Bernie Ecclestonen jälkeiseen aikaan ja oikeudet menivät Liberty Medialle, niin koko bisneksen dynamiikka muuttui. Ne tallit, jotka pääsivät kyytiin muutoksen aikana, ovat päässeet myös hyötymään muutoksesta. Taloudelliset rakenteet ovat heille paljon vahvempia ja ehkä myös tulevaisuuden ansaintamallit.
– Kysymys on aina erilaisista oikeuksista. Tämän voi nähdä yksinkertaisesti niin, että kakun jakajia tulee lisää, eli nykyisestä tulovirrasta pitää jakaa vielä yhdelle. Tallien mielestä mukaantulo F1:iin ei voi olla ilmainen. Osallistusmismaksu on nyt 200 miljoonan dollaria. Vain mahtavilla summilla pääsee mukaan. Isot neuvottelut ovat edessä – varsinkin kun uutta kilpailu- ja rahanjakosopimusta ollaan kohta tekemässä.
Autosportin sisäpiirilähteet kertoivat puoli vuotta sitten, että tallit haluavat nostaa ”sisäänpääsysumman” jatkossa jopa 600 miljoonaan dollariin.
– Arvon määritystä arvioidaan aina uudelleen. Puhutaan aikamoisesta noususta, jos tuollaista nousua tapahtuisi. Sillä voi olla tuhoisia vaikutuksia. Tosin F1 on yksi maailman suurimmista urheilubisneksistä, joten onhan kaikki teoriassa mahdollista, mutta tuskin summat nyt kolminkertaistetaan, pohtii Mildh.
Sarjan ”osallistusmismaksun” keskeisin asia on siinä, että uuden tallin pitää osoittaa taloudellinen ja vakaa taso sekä teknillinen osaaminen.
– Jos puhutaan formula ykkösistä mediana, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että uuden tallin pitää ostaa sieltä paikka. Se edellyttää, että tuodaan rahaa ensin mukana. Sitten kun rahaa alkaa tulla bisneksestä, niin silloin sitä jaetaan takaisin päin. Kun olet maksanut ilmoittautumismaksun, niin silloin on oikeus myös tuloihin, jotka on suhteutettu menestykseen.
Mildh: Andretti mukana aikaisintaan vuonna 2025
Asiantuntijan mukaan ne ajat ovat takanapäin, jolloin formula ykkösiin pystyi tulla kokeilemaan, josko pärjäisi, ja sitten ajettiin vain kolme kilpailua. Tällaista bisnesmallia ei enää sallita.
Andrettin mukaantulo formula ykkösiin olisi ajankohtaista Mildhin mukaan aikaisintaan vuonna 2025, realistisesti katsottuna ehkä vasta 2026.
– Nykyisten F1-kuljettajien ei ehkä kannata vielä tässä vaiheessa alkaa katsoa uuden talliin suuntaan – varsinkaan kun ei tiedetä yhtään sen mahdollisesta suorituskyvystä.
Kuljettajamarkkinoita uusi tulija horjuttaisi mahdollisesti vasta tulevaisuudessa.
– Ennen kuin Andrettin talli alkaa voittaa, siihen menee aikaa. Ei voi olettaa, että Andretti tulee ja putsaa heti pöydän. Amerikkalaisen huippukuskin saaminen mukaan on minusta merkittävä asia niin sarjalle kuin itse uudelle tallille. Voittavia kuskeja tarvitaan.
Mildh nostaa esille kaksi sopivan ikäistä, yhdysvaltalaista F1-kuskia, jotka voisivat tulla kysymykseen jatkossa Andretti Formula Racingillä.
– Jos katsotaan heidän toimintaansa, niin siellä on 23-vuotias Colton Herta, joka oli jo aiemmin ehdolla Williamsille. Sitten siellä löytyy myös 24-vuotias Kyle Kirkwood, arvioi F1-asiantuntija.