Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Ylen kannatusmittauksessa kärki vaihtui syyskuussa, kun kokoomus kiilasi SDP:n ohi suurimmaksi puolueeksi.
Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, kokoomusta äänestäisi 21,5 prosenttia ja sosiaalidemokraatteja 20,8 prosenttia suomalaisista.
Kokoomus onnistui nostamaan kannatustaan 0,3 prosenttiyksikköä, kun taas SDP:lle tuli takkiin 0,6 prosenttiyksikön verran.
Perussuomalaisten kannatus laski prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta, ja 17,5 prosentin suosio riitti kolmossijaan.
Huomionarvoista on se, että perussuomalaisten kannatus on laskenut jo neljä kuukautta peräkkäin, kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.
– Perussuomalaisilla näkyy, ei mitenkään jyrkkä, mutta kuitenkin laskeva trendi.
Neljäntenä oleva keskusta on jämähtänyt 10–11 prosentin puolueeksi. Puolue suosio tuli tällä kertaa alas 0,8 prosenttiyksikköä. Edes ensimmäisen välikysymyksen teko Orpon hallitusta vastaan ei auttanut, puolueen äänisaalis jäisi nyt 10,7 prosenttiin.
Sanna Marinin vaihtuminen Antti Lindtmaniin ei näytä juuri vaikuttaneen sosiaalidemokraattien suosioon. Turja kertoo, että sen sijaan tulehtunut työmarkkinatilanne näkyy tausta-aineistossa.
– SDP:n pari viimeistä viikkoa olivat kyselyssä aika hyviä. Voi olla, että työmarkkinatilanteen ja ylipäänsä poliittisen syksyn kuumeneminen on vaikuttanut siihen, että puolueen kannatus on kyselyn loppuvaiheessa noussut.
Vasemmistoliitto ja vihreät saivat paluumuuttajia
Ylen kyselyn suurimmat nousijat ovat oppositiossa olevat vasemmistoliitto ja vihreät.
Mittauksen viidentenä olevan vasemmistoliiton kannatus piristyi peräti 1,8 prosenttiyksikköä kuukaudessa. Puoluetta äänestäisi 9,8 prosenttia kansalaisista. Vasemmistoliiton kannatus on ollut näin korkealla viimeksi maaliskuussa 2019.
Vihreiden kannatus nousi 1,4 prosenttiyksikköä. 9,1 prosentin suosio toi kyselyn kuudennen sijan.
SDP:n kannatuksen lasku ja entisten hallituskumppaneiden suosion nousu ovat yhteydessä toisiinsa. SDP, vihreät ja vasemmistoliitto tavoittelevat samoja äänestäjiä.
Kyselyn tausta-aineiston mukaan aiempaa suurempi osuus ihmisistä, jotka kertoivat äänestäneensä kevään vaaleissa demareita, on nyt siirtynyt vasemmistoliiton ja vihreiden taakse.
– Vaalien taktisen äänestämisen jälkeen on tapahtunut jonkin näköinen paluumuutto eli tämä on ihan selvä ilmiö, tutkimusjohtaja Turja sanoo.
Turjan mukaan vihervasemmiston kannattajat seilasivat eri puolueiden välillä koko viime vaalikauden, ja sama meno näyttää jatkuvan edelleen.
– SDP sai kannattajia myös nukkuvien puolueesta ja osittain perussuomalaisilta. Eli ei tämä ihan nollasummapeliä ole niin, että SDP:n kannatus laskee samaan verran kuin näiden kahden muun vasemmistoon laskettavan puolueen kannatus nousee.
Kokoomus pärjäsi, muut hallituspuolueet eivät
Hallituspuolueista vain kokoomus onnistui kasvattamaan kannatustaan.
Perussuomalaisten lisäksi myös RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatuskäyrä kääntyi alaspäin. RKP sai neljän ja KD 3,7 prosentin kannatuksen.
Hallitus julkisti kyselyn teon aikana ensimmäisen budjettinsa, jossa on pienituloisiin vaikuttavia leikkauksia. Keski- ja suurituloisten tilanne taas hieman paranee veronmuutosten takia.
– Sillä saattaa olla vaikutusta siihen, että perussuomalaisten kannattajia on jonkin verran siirtynyt SDP:n kannattajiksi ja tähän kannatuslaskuun. KD:n kannattajakunnassa on myös paljon pienituloisia, joihin leikkaukset kohdistuvat, Tuomo Turja toteaa.
Osa RKP:n kannattajista taas saattaa vielä kipuilla hallitukseen lähtemisen kanssa. Liike Nytin kannatuksessa ei tapahtunut juuri muutosta.
Voit keskustella aiheesta 6.10. kello 23:een asti.