Hyppää sisältöön

Ikaalisten entisen kaupunginjohtajan epäillään häirinneen alaistaan seksuaalisesti – hiveli säärtä ja pommitti viestein

Juhani Tolonen kiistää syytteet. Nyt Mänttä-Vilppulan sivistysjohtajana toimiva Tolonen katsoo, että välit alaiseen ovat olleet luottamukselliset.

Ikaalisten entinen kaupunginjohtaja Juhani (ent. Kari) Tolonen järven rannalla.
Juhani (ent. Kari) Tolonen kuvattuna vuonna 2019 Kyrösjärven rannassa. Hän toimi Ikaalisten kaupunginjohtajana vuosina 2017–2021. Kuva: Anne Savin / Yle
Mari Jäntti

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on käsitelty tänään keskiviikkona Ikaalisten entisen kaupunginjohtajan Juhani (ent. Kari) Tolosen epäiltyä seksuaalista häirintää.

Syyttäjä vaatii Toloselle rangaistusta työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Yle julkaisee syytetyn nimen ja kuvan jo tässä vaiheessa oikeuskäsittelyä syytetyn yhteiskunnallisesti merkittävän aseman vuoksi.

Haastehakemuksen mukaan Tolonen on Ikaalisten kaupunginjohtajana toimiessaan häirinnyt naispuolista alaistaan. Tolonen on soitellut ja lähettänyt alaiselleen viestejä toistuvasti etenkin ilta- ja loma-aikaan sekä viikonloppuisin.

Osa viesteistä on sisältänyt työasioita, mutta osa myös seksuaalista häirintää. Tolonen ilmaisi toistuvasti olevansa ihastunut alaiseensa ja myös kommentoi tämän ulkonäköä, vaikka alainen pyysi häntä useaan otteeseen lopettamaan.

Haastehakemuksen mukaan Tolonen on kosketellut epäasiallisesti alaistaan illanvietossa työntämällä kätensä tämän housunkauluksen alle ja hivelemällä hänen säärtään.

Tolosen epäilty epäasiallinen käytös on aiheuttanut alaiselle stressiä ja voimakasta ahdistuneisuutta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet marraskuun 2020 ja syyskuun 2021 välisenä aikana.

Tolonen kiistää syytteet

Tolosen asianajaja, varatuomari Suvi Kukkonen kertoo sähköpostivastauksessaan, että Juhani Tolonen kiistää kaikki itseensä kohdistetut syytteet.

Tolonen kiistää käräjäoikeuteen toimitettujen ennakkovastausten mukaan, että hänen viestinsä olisivat olleet henkilökohtaisia ja selvästi kanssakäymiseen pyrkiviä. Tolosen mukaan hänen ja alaisen välit ovat olleet luottamukselliset ja ystävälliset, ja yhteydenpito heidän välillään on ollut sen mukaista.

Hänen mukaansa yhteydenpito virka-ajan ulkopuolella on ollut työtehtävien hoitamisen näkökulmasta tarpeellista.

Tolonen myöntää ennakkovastauksessaan sen, että hän huomasi ihastuneensa alaiseensa. Hän myöntää myös kertoneensa alaiselle tunteistaan, mutta pyrki tämän jälkeen aktiivisesti jättämään ihastumisen tunteen taakse.

Tolosen mukaan hänen alaisensa ei ole pyytänyt lopettamaan yhteydenpitoa.

Hän myös kiistää väitteen koskettelusta.

Asia oli sovittu työterveyden järjestämässä sovittelussa

Asianajaja Suvi Kukkonen kertoo, että asia oli osapuolten kesken lopullisesti sovittu työterveyden järjestämässä sovittelussa.

Samalla osapuolet olivat sopineet siitä, etteivät kommentoi sopimuksen sisältöä sovittelutilaisuuden ulkopuolella.

– Juhani Tolonen haluaa omasta puolestaan edelleen kunnioittaa osapuolten tekemää sopimusta eikä siksi kommentoi osapuolten välistä sopimusta julkisuuteen, sanoo asianajaja Suvi Kukkonen.

Tolonen toimi Ikaalisten kaupunginjohtajana vuosina 2017–2021. Paikallislehti Uutisoiva kertoo, että Tolonen jätti tehtävänsä pian sen jälkeen kun hänestä oli tehty häirintäilmoitus aluehallintovirastolle.

Tolonen työskentelee nykyään Mänttä-Vilppulan sivistysjohtajana.

Käräjäoikeuden käsittelyyn on varattu kaksi päivää.

Suosittelemme